"Ukraina vēl nav pieredzējusi tumšāko stundu." Militārais eksperts nāk klajā ar drūmu prognozi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Karš Ukrainā.
Karš Ukrainā. Foto: Jānis Vingris/TVNET

Domnīcas "Rochan Consulting" pētnieks Konrads Muzika platformā "X" uzsvēris, ka Ukrainas karavīri pašlaik atrodas vissliktākajā pozīcijā kopš 2022. gada marta. Eksperta ieskatā galvenie problēmu cēloņi ir ieroču un cilvēkresursu trūkums, kā arī lēnā nocietinājumu veidošana, vēsta Lietuvas izdevums "15min.lt". 

Muzika uzsvēra, ka situācija tuvāko nedēļu laikā, visticamāk, neuzlabosies. Eksperts norādīja, ka ar ASV militārās palīdzības atgriešanos kara gaita nemainīsies, tikai mazināsies nesamērība starp Ukrainas un Krievijas karaspēkam pieejamo ieroču skaitu. 

Tāpat eksperts atzīmēja, ka, salīdzinot ar 2023.gada vasaru, Ukrainas bruņoto spēku artilērijas izmantošanas intensitāte ir samazinājusies par 70-90 procentiem.

Lai Ukraina atkal spētu kontrolēt iniciatīvu, nepieciešami "ilgtermiņa un sistēmiski risinājumi no ASV un Eiropas, kā arī konkrēts Ukrainas militārā atbalsta plāns, kas ļaus tai koncentrēties uz operāciju frontē plānošanu (kopā ar Rietumu konsultantiem) un veikšanu," platformā "X" rakstīja Muzika.

Muzyka analizēja satelītattēlus no teritorijām Doneckas apgabalā, kuru virzienā dodas Krievijas karaspēks, un norādīja, ka tur nav izvietoti nekādi Ukrainas armijas nocietinājumi.

Eksperts minēja, ka ukraiņi koncentrējušies uz atsevišķu aizsardzības punktu – kas patlaban ir ielenkti – izveidi un ar nokavēšanos sāka veidot pilnvērtīgu aizsardzības līniju. Vienlaikus Ukrainas armijas pavēlniecībai bija jāveic sarežģīta izvēle par līnijas būvēšanas sākumpunktu, jo tika ziņots par iespējamu Krievijas ofensīvu Harkivā, Sumos un Čerņihivā. 

Pēc pētnieka domām, karavīru trūkums ir faktors, kurš tuvāko trīs līdz četru mēnešu laikā visbūtiskāk ietekmēs situācijas attīstību frontē. Šī perioda beigās frontes līnijā jāsāk parādīties jauniem mobilizētajiem karavīriem. Samazinot mācību laiku, tie frontē var nonākt ātrāk, taču tādā gadījumā Ukraina var nonākt tādā pašā pozīcijā kā Krievija 2022. gada septembrī, spriež eksperts.

Eksperts uzsver, ka Krievijas spēku pārākums un uzbrukumu intensitāte Ukrainas pozīcijām pieaug. "Ukraina vēl nav piedzīvojusi tumšāko stundu, viss tikai sākas," brīdināja Muzika.

Jau ziņots, ka Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvji preses konferences laikā žurnālistiem norādījuši, ka Krievijas armijai "aktīvu darbību rezultātā" izdevies ieņemt Semenivkas ciematu Doneckas apgabalā.

Semenivka atrodas desmit kilometru attālumā no Avdijivkas ciemata, kuru Krievijas armija ieņēma 2024. gada 10. februārī. Cīņa par ciematu notiek jau kopš 2024. gada februāra.

Ukraina šo informāciju pagaidām nav komentējusi.

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus panākumus.

Tāpēc ukraiņi atkāpušies uz jaunām aizsardzības līnijām uz rietumiem no Berdičiem, Semenivkas un Novomihailivkas.

"Vissarežģītākā situācija ir Pokrovskas un Kurahoves virzienā, kur turpinās sīvas kaujas. Ienaidnieks šajos virzienos ir iesaistījis līdz pat četrām brigādēm un cenšas attīstīt uzbrukumu uz rietumiem no Avdijivkas un Marjinkas, virzoties uz Pokrovsku un Kurahovi," savā lietotnes "Telegram" kanālā raksta Sirskis.

Ukrainas armija nodara ienaidniekam maksimālus zaudējumus gan dzīvā spēka, gan kara tehnikas ziņā. Lai nostiprinātu aizsardzību šajos rajonos un aizstātu zaudējumus cietušās vienības, tās tiek nomainītas ar brigādēm, kas ir atguvušas kaujas spējas, norāda Sirskis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu