Britu piemineklis dzīvniekiem (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Britu galvaspilsētā parādījies neparasts memoriāls. Bronzā ir iemūžināti dzīvnieki un pat kukaiņi, kuri piedalījās karos un gāja bojā, glābjot cilvēku dzīvības.

Piemineklis, kurā attēloti zirgs, suns un divi ar munīciju apkrauti mūļi, ir uzstādīts Londonā Parkleinā blakus Haidparkam. Faktiski tas ir pilsētas centrs. Uz pieminekļa iežogojuma ir ziloņu, kamieļu, pērtiķu un lāču figūriņas, uz postamenta uzraksts: “Veltīts visiem dzīvniekiem, kuri dienēja un gāja bojā britu un sabiedroto spēkos. Viņiem nebija citas izvēles.” Ja labi ieskatās, var ieraudzīt vēl arī jāņtārpiņus, kuri sniedza nenovērtējamu palīdzību Lielbritānijai Pirmā pasaules kara laikā. Pie šo kukainīšu gaismas britu kareivji ierakumos pētīja kartes. Džilija Kūpere, labdarības fonda ”Dzīvnieki karā” viceprezidente: “Es nezinu, vai sauksiet šos visus dzīvniekus par varoņiem, bet viņi veica ļoti svarīgu darbu.” Anglija bija vienīgā valsts Britu sadraudzībā, kurā nebija pieminekļa dzīvniekiem. Radītais memoriāls ir izmaksājis vairāk par diviem miljoniem dolāru. Tā autors ir vismodernākais Lielbritānijas skulptors Deivids Bekhauss, kurš savu piedalīšanos izskaidroja vienkārši – viņš nevarēja palikt vienaldzīgs pret stāstiem par pasta baložiem, 15 tūkstoši kuru gāja bojā pagājušā gadsimta karos, par zirgiem, kuru tikai Pirmajā pasaules karā gāja bojā 8 miljoni, un par suņiem, kas glāba ievainotos zem pretinieka lodēm. Un vēl, mūļi līdz mūsu dienām, tāpat kā agrāk, aizstāj kravas mašīnas karadarbībā kalnos un džungļos, baloži tāpat nogādā vēstules, suņi palīdz ievainotajiem un meklē sprāgstvielas. Ideja par suņiem-kamikadzēm, kas metās zem tankiem, angļiem vienkārši nevarēja ienākt prātā – viņi pārāk mīl dzīvniekus. Lielbritānijā pat ir speciāla medaļa zvēriem (tās atveidojums arī ir uz pieminekļa) – Marijas Dikinas, labdarības organizācijas slimiem dzīvniekiem dibinātājas, medaļa. Medaļu sauc par karalienes Viktorijas Krusta analogu dzīvniekiem, tā ir iedibināta 1942.gadā. Apbalvoto sarakstā ir suņi, baloži, zirgi un viens kaķis – pavisam 62 varoņi. Starp ordeņa kavalieriem ir pasta balodīte Ekseteras Mērija, kas no kādas misijas Otrajā pasaules karā atgriezās ar sadragātu spārnu un trim ievainojumiem; spaniels Robs, suns desantnieks. Otrā pasaules kara laikā Robs bija veicis 20 lēcienus ar izpletni un piedalījies desmitiem operācijās aiz frontes līnijas. Pēdējo Dikinas medaļu pasniedza spanielam Basteram 2003.gadā par nemiernieku ieroču slēptuves atrašanu Irākā. Viņu apbalvoja pati karaliene. Tāpēc par to, ka piemineklis parādījies, nav ko brīnīties, dīvaini, kas tas notika tik vēlu. Briti dievina dzīvniekus, te nav klīstošu suņu, kaķi nedzīvo miskastēs, bet par gulbja slepkavību iesēdinās cietumā tāpat kā par cilvēka nogalināšanu. Tikai šajos Ziemsvētkos angļi iztērēja mājdzīvnieku dāvanām kolosālu summu – gandrīz pusmiljardu mārciņu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu