/nginx/o/2018/09/01/11358365t1h753d.jpg)
Zināms, ka Atkinsa diētai ir nepatīkamas blaknes — aizcietējums un smirdīga elpa.
Šī diēta, kas uzturā paredz maz ogļhidrātu un daudz olbaltumu, var paātrināt novecošanu. Atkinsa diētai parasti pievēršas slavenības, kam radušās problēmas ar masu.
Ja aktrisei jātēlo slaida varone, nekas tik labi nemazina apģērba izmēru kā Atkinsa diēta. Atkinsa piekritējas Renē Zelvēgere, Dženifera Anistone, Ketrīna Zeta Džonsa var lieliski izskatīties savos 30 gados, bet pēc dažiem stingras diētas gadiem sekas varētu redzēt sejā, raksta žurnāls «Top Sante».
Skaistule Dženifera nesen redzēta atstājam Beverlihilsas dermatoloģijas klīniku. Vai zvaigznei radušās grumbiņas vai āda zaudējusi tonusu? Ja tā, viņai būtu jāparaugās, ko viņa ēd, un jāpārskata diēta, kas paredz uzturā maz ogļhidrātu.
Diētas guru, amerikāņu kardiologs Dr. Roberts Atkins, kas aizgāja šā gada aprīlī 72 gadu vecumā, šo diētu radīja 70. gados. Kopš tā laika apmērām 50 mlj. cilvēku izlasīja viņa grāmatu «Dr. Atkinsa jaunā diētas revolūcija».
Kāpēc valda satraukums?
Pašlaik Lielbritānijā šo diētu ievēro 3 mlj. Atkinsa diēta ir samērā vienkārša: ogļhidrātu daudzums tiek samazināts līdz minimumam — aizliegts ēst maizi, pastu (makaronus), rīsus, sausās brokastis un dārzeņus ar lielu cietes daudzumu, piemēram, kartupeļus. Toties var baudīt produktus ar lielu olbaltumu saturu — olas, zivis, gaļu un sieru.
Diētai ir 4 pakāpes. Pirmais un visstingrākais ir ievada periods. Tas ilgst 2 nedēļas, un dienā atļauts ne vairāk par 20 gramiem ogļhidrātu.
Nākamā pakāpe ir masas mazināšana, un katru nedēļu par 5 g jāpalielina ogļhidrātu daudzums, beidzamās divas stadijas ir pirmsuzturošās diētas stadija, bet pēdējā ir mūžilgā uzturošā diēta, kad dienā var patērēt 25–90 g ogļhidrātu.
Lielbritānijas veselības departaments ieteic 50% uztura uzņemt ar ogļhidrātiem. Tas nozīmē, ja sievietei dienā vidēji jāuzņem 2000 kcal, ogļhidrātu daudzums būtu 260 g.
Atkinsa teorija balstās uz uzskatu, ka, ierobežojot ogļhidrātus, ķermenis sadedzina galveno enerģijas avotu — taukus. Strauji mazinās ķermeņa masa. Ogļhidrāti stimulē insulīna producēšanu, kas rada izsalkumu un masas pieaugumu. Tomēr, izslēdzot ogļhidrātus, jāatsakās no daudziem augļiem un dārzeņiem, kas ļauj cīnīties pret novecošanu, sirds slimībām un vēzi.
Kā apturēt laiku?
Nav brīnums, ka Atkinsa diēta izraisa aizcietējumu, jo, ierobežojot uzturā augļus un dārzeņus, mazinās uzņemto šķiedrvielu daudzums. Mazinās arī svarīgu vitamīnu un minerālvielu uzņemšana. Eksperti brīdina: «Mums nepieciešams vitamīniem un minerālvielām bagāts uzturs, kas satur fitoncīdus un antioksidantus, kas palīdz cīnīties pret slimībām un palēnina novecošanu. Šīs vērtīgās vielas visvairāk ir svaigos augļos un dārzeņos, nevis uztura bagātinātājos.»
Augļos un dārzeņos esošie A, C, E vitamīni ir antioksidanti, kas cīnās pret brīviem radikāļiem. Tās ir molekulas, kas rodas smēķējot, uzturoties saulē un saskaroties ar vides piesārņojumu, bojājot DNS un šūnapvalkus, paātrinot novecošanu. Bez antioksidantiem šīs molekulas rada nopietnus bojājumus. Āda iegūst zaļganpelēcīgu nokrāsu un ātri noveco.
Dietologi ir satraukušies par Atkinsa diētas popularitāti, jo tā ir pretrunā ar veselīga dzīvesveida atziņām. Fitoncīdi darbojas visefektīvāk, kad mijiedarbojas cits ar citu. Tādēļ nepieciešams uzņemt dažādus augļus un dārzeņus.
Atkinsa aizstāvji
Atkinsa veselības medicīnas un informācijas servisa direktore Kolete Heimovica apgalvo, ka Atkinsa diēta nebūt netraucējot ēst nepieciešamos augļus un dārzeņus. Visstingrākajā sākotnējā stadijā galvenais ogļhidrātu avots ir dārzeņi (nevis maize vai pasta). Nav runa, ka tie pasargā pret vēzi, svarīgi, ka aptaukošanās visvairāk saīsina mūžu un visvairāk veicina novecošanu. Daži augļi un dārzeņi tiekot aizliegti tikai uz īsu laiku. Vēlākās stadijās augļu un dārzeņu izvēle uzturā ir pietiekami daudzveidīga.