Trušu īpašniekus satrauc dzīvnieku masveida saslimšana (4)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gulbenes pilsētas un rajona trušu īpašnieki ir nobažījušies par trušu masveida saslimšanu, kas 20 līdz 80 procentos gadījumu dzīvniekiem ir nāvējoša, tāpēc nepieciešams trušus laikus vakcinēt.

“Truši slimo ar vīrusslimību, ko sauc par miksomatozi. To izraisa vīruss, ko pārnēsā asinssūcēji kukaiņi - odi, dunduri un citi. Cilvēki sākumā domā, ka pumpas, kas parādās uz truša galvas, anālās atveres un ģenitāliju apvidū, radušās odu vai dunduru dzēlienu rezultātā un nepievērš tām uzmanību, cerot, ka pāries. Infekcija izplatās ļoti strauji, tāpēc aplami domāt - ja vienam kaimiņam truši ir slimi, otru tas neskars,” brīdina veterinārārste Ilze Mezīte. Veterinārā speciāliste miksomatozi pieskaita rudens un pavasara mitrā laika slimību grupai, bet diemžēl tā novērojama arī sausajā un karstajā laikā. Slimībai, ko Latvijā pazīst jau desmit gadus, ir tendence nevis samazināties, bet izplatīties. Tad, kad pamanītas slimības pazīmes, jau ir pa vēlu. “Ja gribam pasargāt trušu ganāmpulku no infekcijas, dzīvnieki ir jāvakcinē. Lai dzīvniekiem būtu vieglāk cīnīties ar infekciju, tos vakcinēju arī tad, kad novērojamas pirmās pazīmes, lai gan šī rīcība salīdzināma ar situāciju, ja ugunsdzēsējus izsauc, kad mājai jau puse nodegusi, bet nezinu, kā citādāk rīkoties. Imunitāte pret miksomatozi izveidojas pēc divkārtējas vakcinācijas. Tāpēc ne tikai trušu saimniekiem iesaku aktīvāk interesēties par to, kādas slimības var apdraudēt dzīvniekus un tos vakcinēt,” atgādina I.Mezīte. Dzīvniekiem, kuri inficējušies ar miksomatozi, kuras inkubācijas periods ir divas dienas, vispirms parādās pumpas ap purnu, acīm, ausīs, pie anālās atveres un ģenitālijām. Acis iekaist, kļūst sarkanas un sāpīgas. No tām izdalās pienam līdzīgi pūžņi. Pumpas ap degunu apgrūtina elpošanu, tāpēc dzīvnieks var nosmakt. Pietūkums ap acīm un ausīm maina dzīvnieka galvas formu. Ausis noliecas uz leju, jo tās pietūkst un kļūst sāpīgas. Maziem trusēniem pumpas novērojamas arī uz ķepām. “Ja dzīvnieks pārslimo miksomatozi, viņš iegūst imunitāti uz pusotru gadu. Pēc izslimošanas ieteicams dezinficēt būrus, jo organisms ir novājināts un tas var izraisīt citas saslimšanas. Ja pamanītas pirmās slimības pazīmes, dzīvnieku var nokaut un gaļu lietot uzturā, jo slimība nav bīstama cilvēkiem. Tomēr nevajag gaidīt, kamēr tā notiek, bet dzīvniekus vakcinēt,” saka veterinārārste I. Mezīte.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu