Cipule: Latvijā varētu veidot vairāk mediķu brigāžu bez šofera (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Ņemot vērā pilotprojekta sekmīgu norisi, varētu veidot vairāk Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigāžu ar diviem mediķiem, kuri paši arī vada speciālo transportlīdzekļi, otrdien Latvijas Pašvaldību savienības valdes sēdē sacīja dienesta direktore Liene Cipule.

Pēc Cipules paustā, divu mēnešu garumā īstenotais pilotprojekts, kurā dienas laikā lielajās pilsētās uz izsaukumiem dodas brigādes ar diviem mediķiem un bez šofera, bijis sekmīgs.

Cipule norādīja, ka brigādēs startējuši vieni no labākajiem NMPD darbiniekiem, kuriem bijusi īpaša apmācība un pārbaudījumi, lai varētu strādāt šādā režīmā. Abiem mediķiem jābūt vismaz trīs gadu stāžam automašīnas vadīšanā, jābūt saņēmušiem īpašu instruktāžu un pabeigušiem Drošas braukšanas skolu. Tāpat mediķiem vismaz 16 stundas jāpavada ārsta speciālista brigādē.

Viņa norādīja, ka galvenā motivācija mediķiem, kuri piedalījās pilotprojektā, bija atalgojums, turklāt mediķi pilotprojektu kopumā vērtē pozitīvi.

NMPD direktore norādīja, ka divu mediķu un parastajām brigādēm sniegumā neesot būtisku atšķirību, proti, nav vairāk vai mazāk stacionēšanas gadījumu. Brigāde, kas pirmā sāka pilotprojektu, palīdzību citai brigādei lūgusi tikai divos gadījumus - vienā gadījumā palīdzība bija nepieciešama saistībā ar smaga pacienta pārvietošanu, bet otrā - brigādei bija nepieciešama ārsta speciālista palīdzība.

Cipule piebilda, ka nonākšana pie pacientiem divu mediķu brigādēm mēdzot būt pat ātrāka nekā brigādēm, kurām ir šoferis.

Jau ziņots, ka no 1.jūlija NMPD sācis īstenot pilotprojektu, kurā dienas laikā lielajās pilsētās uz izsaukumiem dosies brigādes ar diviem mediķiem, kuri paši arī vada transportlīdzekli, aģentūru LETA informēja dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Pēc viņas teiktā, dienests ir pilnībā gatavs sākt pilotprojektu, jo ir veikti visi nepieciešamie sagatavošanās darbi. Mediķiem, kuri brīvprātīgi pieteicās būt jaunajās brigādēs, veiktas gan teorētiskās, gan praktiskās apmācības, tostarp drošas braukšanas apmācības un pieredzes apmaiņa ar kolēģiem no ārstu speciālistu brigādēm.

Kā iepriekš skaidrojusi Cipule, šādas brigādes no diviem cilvēkiem paredzētas darbam lielajās pilsētās dienas laikā, kad ir augsta izsaukumu intensitāte. Kopumā šogad plānots izveidot 11 šādas brigādes - lielāko daļu Rīgā, un pa vienai - Jelgavā, Ventspilī, Valmierā un Daugavpilī.

Mediķiem, kuri iesaistīties šajā projektā, par papildu pienākumiem pienāksies arī lielāks atalgojums. Runājot par mediķu interesi iesaistīties, Cipule norādīja, ka Rīgā atsaukušies 36 cilvēki.

Pamatojot šo ieceri, Cipule skaidroja, ka bija nepieciešams rast resursu dienas likmju palielināšanai. Cilvēki esot ieinteresēti strādāt nakts stundas, un tagad dienas brigādes, kas izveidotas Rīgā, nenokomplektējās, jo cilvēki neredzot jēgu biežāk nākt uz darbu, strādāt tikai dienu un nesaņemt piemaksu par nakts stundām. Lai pa dienu varētu piedāvāt piemaksu, tad jābūt arī papildu darba uzdevumiem.

Pilotprojekta izvērtēšana paredzēta oktobrī, un, ja projekts būs veiksmīgs, tad nākamajos trīs gados kopumā varētu izveidot 45 šādas brigādes.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu