Darbs zvēraudzētavā - stindzinoši kadri no ūdeļu fermas Latvijā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzīvnieku brīvība

Biedrība ”Dzīvnieku brīvība” publicējusi video un foto materiālus, kas šovasar uzņemti, aktīvistei strādājot AS “Grobiņa” Vērgales ūdeļu fermā.

Tajos redzama zvēraudzētavas ikdiena – kanibālisms un stereotipiska dzīvnieku uzvedība šauros režģu būros. Dokumentēts arī, kā fermā masveidā mirst ūdeļu mazuļi, saindējoties ar sapuvušo barību.

Šovasar biedrības “Dzīvnieku brīvība” aktīviste trīs nedēļas strādāja par kažokzvēru kopēju vienā no Latvijas lielākajām un modernākajām kažokzvēru audzētavām – AS "Grobiņa" Vērgales zvēraudzētavā –, dokumentējot tās darba ikdienu un dzīvnieku dzīves apstākļus. 

Ūdeles – savrupus savvaļas sugu plēsējus – zvēraudzētavā tur vienkopus iesprostotus šauros metāla režģu būros, liedzot tiem iespēju īstenot viņu instinktīvās vajadzības. Pakļauti pastāvīgam stresam un ciešanām, dzīvnieki plosa cits citu līdz nāvei un bezmērķīgi atkārto vienas un tās pašas kustības.

Biedrība “Dzīvnieku brīvība” arī sākusi vākt parakstus petīcijā Saeimai, rosinot pieņemt kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā, un aicina ikvienu parakstīt petīciju vietnē www.kazoki.lv

“Kažokādas mūsdienās nav nepieciešamības prece. Ir neētiski pakļaut dzīvniekus mokām un nonāvēt gāzes kamerās tikai tādēļ, lai no to ādām ražotu mēteļu apkakles. Apzinoties, ka zvēraudzēšana saistās ar fundamentāli neatrisināmām dzīvnieku labturības problēmām, mēs aicinām izbeigt šo neētisko biznesu un aizliegt kažokzvēru audzēšanu līdzīgi kā tas jau ir izdarīts daudzās citās Eiropas valstīs,” norāda biedrības "Dzīvnieku brīvība" valdes locekle Maija Krastiņa.

Pēdējo desmitgažu laikā sabiedrība arvien vairāk iestājas pret savvaļas dzīvnieku turēšanu sprostos un nogalināšanu kažokādu ieguves dēļ. Socioloģisko aptauju rezultāti parāda, ka lielākā daļa Eiropas sabiedrības ir pret zvēraudzēšanu.

Sabiedriskās domas pētījumu kompānijas “SolidData” veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka 65% Latvijas iedzīvotāju ir nepieņemama dzīvnieku audzēšana un nogalināšana kažokādu ieguvei.

Ņemot vērā sabiedrības nostāju un ētiskās vērtības, kažokzvēru audzēšana jau ir aizliegta daudzās Eiropas valstīs, tostarp Lielbritānijā, Austrijā, Nīderlandē, Čehijā, Horvātijā un Slovēnijā, savukārt daudzās citās valstīs, kā, piemēram, Polijā un Lietuvā, notiek diskusijas zvēraudzēšanas aizlieguma pieņemšanu. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu