Iluzionists Edžus Kauķis un viņa burvju mākslinieka recepte (2)

Beāte Leigute
, Izklaides sadaļas redaktore
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Jauni un slaveni – Apollo.lv turpina savu stāstu sēriju par Latvijas jauniešiem, kuri sava darba un rīcības dēļ ir izpelnījušies atpazīstamību sabiedrībā. Tomēr interviju centrā nav vien jaunieši, bet arī viņu domas par dzimteni Latviju, kura šogad svinēs 100. gadadienu. Ko slava nodara jaunietim? Kā Latvijā mainījies jēdziens “slavenība”? Šajā intervijā uz šiem un daudziem citiem jautājumiem atbildes sniegs 22 gadus vecais iluzionists Edžus Kauķis.

Maģija! Nākot uz interviju ar Edžu, es zināju, ka kādā brīdī noteikti tikšu apmānīta. Tā arī, protams, notika. Vārds, kas vislabāk raksturo atraktīvo iluzionistu, ir “joki”, jo Edžus visam pieiet ar humoru. Daudziem, iespējams, priekšstats par burvju māksliniekiem ir mazliet citādāks – kungi ar ūsiņām, lielu cepuri un trusi, kas no tās izlien, taču Edžus pavisam noteikti nav viens no “klasiskajiem” iluzionistiem. Ikvienu viņa triku apvij humors, labsirdība un ovācijas.

Edžus Kauķis ir viens no pazīstamākajiem iluzionistiem Latvijā. Iepriekš puisis aizvadīja savu 365 dienu izaicinājumu, kurā visu gadu katru dienu publiskoja jaunus trikus. Pēc tam viņu uzaicināja TV3 vadīt šovu par burvju trikiem, kuros viņam izdevās apmānīt pat Solvitu Āboltiņu, savukārt tagad viņš piedalās dažādos pasākumos un veido pats savus maģijas šovus kopā ar sievu. 

Pastāsti, ar ko tu nodarbojies.

Es esmu burvju mākslinieks, uzstājos dažnedažādos pasākumos un rādu burvju trikus. Tas tā pavisam īsumā.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Un kādus atribūtus izmanto savos priekšnesumos?

Skatuves priekšnesumos mums ir triki ar kārtīm, izmantoju skatītāju naudu, viņu gredzenus. Tāpat ir interesanti triki ar grāmatām, bumbiņām, virvītēm. Ļoti dažādi triki. Bet tie visi mums ir smieklīgi, jo mēs mēģinām pēc iespējas smieklīgāk visu pasniegt. Mums ir tīrs humoršovs, nav nekas ļoti nopietns.

Vispār bīstama profesija. Mierīgi var apmānīt skatītāju!

Jā, piekrītu. Jo ir arī triki, kur nozogu, teiksim, viņu gredzenus. Bet es jau atdodu atpakaļ vienmēr. Cenšos būt godīgs! (Smejas.)

Kā tu vispār sāki interesēties par trikiem?

Es sāku interesēties par to 13 gados, kādā 7. vai 8. klasē. Pats neatceros to iedvesmas brīdi, jo citiem parasti ir tā, ka viņi noskatās burvju mākslinieku un tad arī vēlas kļūt par iluzionistiem. Man tā nebija.

Es visu mūžu spēlēju basketbolu un 7. klasē izdomāju, ka gribu darīt vēl kaut ko. Un tad pilnīgi nejauši sāku mācīties trikus, sākumā ar kārtīm un tad ar laiku nonācu līdz šovam, veidojot ar to karjeru.

Tu arī uzstājies dažādos pasākumos. Kuri tad ir tie populārākie, uz kuriem tevi aicina?

Visādi pilsētu un novadu svētki, es teiktu. Dažādos pagastos mūs aicina, jo mēs braukājam pa visu Latviju. Un vasarā, protams, daudz kāzās uzstājamies. Kāzas pašas ir tādas maģiskas, līdz ar to maģija tieši iederas.

Vai kļūt par iluzionistu ir sarežģīti?

Es neteiktu, ka tas ir viegli, bet domāju, ka jebkurš to var.

Es ticu talantam, protams, bet domāju, ka smags darbs ir daudz svarīgāks. Ja kāds grib, tad pilnīgi noteikti to var realizēt.

Ir jāsāk ar “Youtube” video un jāapgūst triki, ar laiku var kļūt labāks un tad jau var uzstāties! Es teiktu, atslēga ir “mācīties”. Sākumā es vispār sēdēju istabā un septiņas stundas mācījos kāršu trikus. Tā ilgā mācīšanās ir visilgākais un grūtākais process.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Vai apgūt iluzionismu ir iespējams, piemēram, kādā augstskolā?

Pasaulē ir dažādas skolas, tostarp cirka skolas, bet Latvijā nekā tāda nav.

Kādām īpašībām jāpiemīt iluzionistam?

Veiklas rokas. Ir arī dažādi stili – es esmu komiskais, līdz ar to man jāprot jokoties. Bet, protams, var slikti jokoties, bet tam pieiet ar nopietnību un būt pilnīgi citādāks. Jābūt arī komunikablam, jo jārunā ar cilvēkiem, jāspēj iziet no dažādām situācijām, jo bieži noiet kaut kas greizi.

Un vispār, ja gribi pelnīt ar to, jābūt labam biznesmenim, jo nepietiek, ka māki trikus. Mana sieva uzņemas biznesa pusi, es tikai uzstājos. Esam komanda.

Kā tu atrodi un mācies jaunus trikus?

“Youtube” tagad ir gandrīz pilnīgi viss, pat tā, ka ieslēdz video, un mācies no septiņus gadus veca puisīša. Tāpēc ir dažādas vietnes, kuras arī nav par brīvu, kur trikus var nopirkt. Tur māca profesionāļi. Ir dažādas burvju māksliniekiem veltītas vietnes, kur var mācīties trikus.

Cik triku tu vispār proti, esi skaitījis?

Es uztaisīju 365 dienu šovu, tātad 365 es māku, bet mums tagad plānojas viens pasākums lielāks, kur grasāmies parādīt 100 trikus. Tos gan nav nemaz tik viegli atcerēties, jo tie sen nav rādīti. Ikdienā es rādu labi ja 20-30 triku priekšnesumos.

Bet kādreiz jau kaut kas arī neizdodas vai ne?

Jā, protams. Īstenībā biežāk, nekā skatītāji pamana.

Ja šovā kaut kas nesanāks, skatītāji jau baigi nepamana, jo mēs vienkārši turpinām un sakām, ka speciāli tā izdarījām. Tā nojaukt, ka vispār nevari tikt ārā, ir gandrīz neiespējami. Vienmēr var tikt ārā no situācijām.

Starp citu, apsveicu! Nesen tu apprecējies. Kā tas ir – strādāt kopā ar sievu, un vai arī viņa ir iluzioniste?

Nē, viņa nav. Viņu tas arī tik ļoti nesaista. Strādāt kopā ir grūti. Sākumā bija daudz grūtāk, jo es ļoti gribēju, lai viņa rāda trikus. Tagad mēs esam kopā trīs gadus un jau esam pieslīpējušies viens otram. Kā teicu – viņa atbild par finansēm, rēķiniem, un es vairāk par trikiem un uzstāšanos. Bet viņa man palīdz, brauc līdzi uz visiem pasākumiem un ir kā asistente.

Vai sieva arī saprot tavus trikus?

Jā, viņa nemaz nevar nesaprast, jo man palīdz. Sākumā mēs taisījām šovu divatā, bet sapratām, ka trenēties trikus 7 stundas dienā viņai galīgi nepatīk, tāpēc viņa vairāk palīdz un es rādu.

Un kā ir – strādāt, kad citi atpūšas, piemēram, svētkos?

Mēs to esam pieņēmuši. Ja mums ir sestdienā kāds plāns, piemēram, gribam uz jūru aizbraukt, tad mēs neņemam pasākumus, jo mums to pietiek. Mēs arī varam atteikt. Mums teorētiski ir visa nedēļa brīva, varam braukt, kur gribam, trešdienā. Tāpēc par to baigi nepārdzīvojam.

Kāda ir tava vīzija nākotnei?

Domāju ar triku rādīšanu nodarboties visu mūžu, pilnīgi noteikti. Nākotnei vispār ir daudz plānu. Man ļoti patīk pašam organizēt pasākumus, lai arī tas ir daudz grūtāk un ilgāk, kā arī nav tik izdevīgi, bet man tas patīk. Kad mums ir pašiem savi pasākumi un atnāk pilna zāle, lai skatītos tieši tevi, ir forši. Un man gribas vairāk tieši taisīt tūri pa Latviju, ka visi nāk uz maniem priekšnesumiem. Tas ir tāds tuvākais mērķis.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Vai plānojat ieviest trikos kaut kādu standartu, visādas “sazāģēšanas uz pusēm”?

Ir ļoti daudz klasisku triku, un mēs mēģinām no tiem izvairīties. It kā ir forši, bet mums patīk ko jaunu mēģināt. Vai arī mēs paņemam ko klasisku un citādi to rādām. Mūsu jaunajā šovā gan būs tādi lielāki triki.

Vai jau esi pieradis pie tā šoka, ko izraisi cilvēkiem?

Vienmēr jau tas ir patīkami. Reakcijas ir viens no iemesliem, kāpēc es to daru, jo man patīk tās redzēt... Reāli, visi reaģē līdzīgi. Pat ja tas ir slavens cilvēks, arī viņam būs šoks. Reakcijas ir ļoti foršas.

Ir arī cilvēki, kuriem nepatīk triki. Sākumā es nevarēju to pieņemt, jo man šķita, ka tas taču ir tik forši, bet citiem vienkārši nepatīk.

Ir arī tādi, kuri vienmēr mēģinās “atkost” trikus. Mani triki arī nav baigais noslēpums, acīgiem cilvēkiem reizēm izdodas saprast.

Skatoties citu iluzionistu trikus, tu tos saproti?

Jā, jo ir pamati trikiem, kurus var saprast. Es tāpēc pārsvarā skatos amerikāņu šovus, jo tur daudzus trikus es arī mēdzu nesaprast.

Vai sevi uzskati par slavenību?

Noteikti nē. Esmu vienkārši zināms cilvēkiem.

Kā tas ir – būt atpazītam jau tik jaunam? Nekļuvi iedomīgs?

Es gribu domāt, ka nē, jo mums ar sievu ir sarunāts, ka mēs nekļūstam iedomīgi, un domāju, ka tas izdodas. Man patīk, ka eju pa ielu un man palūdz parādīt triku.

Kā ar ģimeni? Bieži lūdz parādīt trikus?

Nē, pilnīgi otrādi. Es sāku trikus rādīt ģimenei, un skaidrs, ka viņiem apnika, jo, kā es iemācījos jaunu triku, gāju pie mammas vai pie brāļiem un rādīju. Viņi vispār vairs negribēja redzēt! Tas ir pēdējais, ko viņi no manis gaida, kad mani satiek. (Smejas.)

Kāpēc tagad jaunieši vairāk seko līdzi visiem jūtuberiem un blogeriem?

Te jau tā atslēga – jo ir attīstījies “Youtube”.

Cilvēki grib skatīties to, ko viņi grib redzēt. Pa televizoru ir jāskatās gan reklāmas, gan pārējais, ko varbūt nevēlas skatīties. Bet “Youtube” var sekot tiem, kam gribi.

Vai ar jūtubera profesiju var nopelnīt?

Jā, es to nesen atklāju. Latvijā ir pat 3 vai 4 jūtuberi, kas pelna tikai un vienīgi ar “Youtube”. Tīri no paša “Youtube” es nopelnu vidēji 40 EUR mēnesī. Ja es piedāvātu reklāmas un taisītu vairāk video, tad arī būtu lielāk ienākumi no tā.

Tu arī uztaisīji ļoti interesantu kustību, kad 365 dienas publiskoji jaunus trikus. Vai neplāno atkārtot kaut ko tādu?

Pilnīgi noteikti nē. Tas, manuprāt, ir grūtākais, ko esmu izdarījis. Tas arī bija pats sākums, kad sāku likt "Youtube". Es jau toreiz cik reizes gribēju pārstāt, visu gadu izdomāt un publicēt trikus… Bija izmisums.

Cik vispār cilvēku piedalās viena video tapšanā?

Es viens pats. Man patīk gan filmēt, gan montēt. Pēdējā laikā esmu to vairāk iemācījies, un parasti pirmdienas ir manas video dienas. No rīta safilmēju, pa dienu samontēju un vakarā publicēju. Pārējo nedēļu trikiem veltu. Šogad es tā aktīvāk no janvāra sāku likt, līdz ar to kanāls arī attīstās un aug skatītāji.

Mazliet atkāpjoties no tēmas par trikiem, tu esi Latvijas patriots?

Jā.

Šī valsts tavai profesijai ir pateicīga?

Es domāju, ka jā. Mēs esam maz, ir jāmaina programma, ko taisi. Bet Latvijā mēs esam tikai kādi 7 vai 8 burvju mākslinieki, tā ka viss ir super. Man šeit ļoti patīk.

Tu seko līdzi aktualitātēm Latvijā?

Katru dienu TVNET vai Apollo es nelasu, bet aktuālākās lietas es dzirdu.

Tevi apmierina kopējā situācija Latvijā?

Algas mani apmierina, jo manā sfērā ir labi ienākumi. Bet vienmēr var labāk.

Es tāds optimistisks esmu, tāpēc šķiet, ka viss ir tīri labi tāpat.

Iznākuši visādi pētījumi, ka jaunieši arvien mazāk interesējas par politiku. Kāds ir tavs viedoklis par to?

Tā ir. Es esmu tas pats. Tā kā zinu, ka tūlīt būs vēlēšanas, sāku par to mazliet interesēties, bet neesmu aktīvs tajā ziņā. Lasu tikai sporta ziņas, to, kas notiek valstī, nezinu īsti.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET
Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu