Kā šausmu filmā - Salu tilta gājēju tuneļa griesti čum un mudž no zirnekļu tūkstošiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Zem Salu tilta gājēju tuneļa paveras skats, kas daudziem uzdzīs šermuļus - tuneļa griesti čum un mudž no zirnekļu tūkstošiem.

Šis gads karstās vasaras dēļ dabā bijis īpaši auglīgs arī zirnekļu saimēm, vēstī Latvijas Televīzijas raidījums "4. studija". Aina, kādu ik dienu redz gājēji tuneļos, atgādina šausmu filmu - tilta apakša būtiski ievīta desmitiem tūkstošu kukaiņu mednieku izliktajos tīklos.

Foto: Vladimir Smirnov/TASS/Scanpix

Izrādās, Salu tiltu par mājvietu zirnekļi neizvēlējās nejauši - tā esot kā zīme, ka Rīgā labklājība strauji aug.

Jo cilvēks jūtas komfortablāk, jo zirneklim labāki dzīves apstākļi, turklāt tie dod priekšroku svaigi remontētām, restaurētām vai tikko uzceltām būvēm. 

Bioloģijas doktore Inese Cera stāsta: "Gan Anglijā, gan Austrālijā ir tā, ka tikko uzbūvēts vai nesen atjaunots tilts, un arī lielā skaitā: 5 tūkstoši, 10 tūkstoši zirnekļu ir savairojušies, savēruši tos skaistos, apaļos tīklus un aptvēruši visu tiltu."

Zirnekļu loģistika - precīza un pārdomāta

Interesanti, ka zem tilta zirnekļi nokļuvuši, nevis mērojot ceļu kājām vai slapinoties Daugavas ūdeņos, bet gan, izmantojot īpašu metodi.

"Lai meklētu veiksmīgākas barošanās vietas, tad atrod kādu zariņu, kādu lapu vai kādu citu pamatu, uz kura pastāvēt un pagaidīt veiksmīgo vēja pūsmu."

"Kad vējš ir sagaidīts, izlaiž tīmekļa pavedienu, vējš to paceļ gaisā un aiznes tālāk. Šajā gadījumā pa Daugavu uz priekšu līdz pat Salu tiltam, kur viņi arī nomitinās," stāsta bioloģe. 

Nāk zem tilta medīt sev maltīti

Cera turpina: "Otrs variants, ka uz tā tilta zirnekļi ir bijuši, ir savairojušies, un tepat veido tīklus. Tā ir ļoti laba barošanās vieta - tieši virs ūdens, tur droši vien lido daudz kukaiņu, tajā skaitā arī divspārņi, kuri veiksmīgi var ieķerties tīklos, un tad viņi barojas."

Foto: Vladimir Smirnov / TASS

Zīmīgi, ka šo zirnekļu sugu tā arī sauc - tilta zirneklis jeb pelēkā krusta zirneklis. Dienas laikā zirnekļi nav īpaši pamanāmi, jo snauduļo un gatavojas medībām. Kukaiņi ir aktīvi naktī, naktī barojas un labo savu tīklu.

Cilvēkiem šie zirnekļi nekādus draudus nerada. 

Tomēr tiem, kam ir sevišķi bail šķērsot šo tuneli, jāņem vērā, ka zirnekļi drīz no turienes pazudīs, jo neizdzīvos Latvijas salā. Tiesa, tikai līdz nākamajam pavasarim. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu