Pēc "Brexit" darbiniekiem no ES valstīm vajadzēs vīzas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MARKUS SCHREIBER/TT NYHETSBYRÅN

Pēc "Brexit" samazināsies mazkvalificētā darbaspēka imigrācija Lielbritānijā, bet strādāt gribētājiem no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm vairs nebūs priviliģētas pieejas Apvienotās Karalistes darba tirgum, tā otrdien paziņoja britu premjere Terēza Meja.

Britu premjere uzsvēra, ka pēc izstāšanās no Eiropas Savienības Lielbritānija "izbeigs brīvo pārvietošanos".

Britu premjeres birojs paziņoja, ka jaunie noteikumi iezīmēs pēdējās "desmitgadēs lielākās pārmaiņas" Lielbritānijas imigrācijas sistēmā.

Detaļas sekos vēlāk rudenī, bet saskaņā ar Terēzas Mejas valdības priekšlikumiem jauni noteikumi stāsies spēkā pēc tam, kad būs aizritējis 21 mēneša pārejas periods pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības nākamā gada pavasarī.

Meja paziņoja, ka darbaspēka imigrācijā priekšroka tiks dota augsti kvalificētiem darbiniekiem. Turklāt Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kas vēlēsies doties strādāt Lielbritānijā, vairs nebūs tādu priekšrocību kā līdz šim, un pret tiem izturēsies tāpat kā pret pārējo pasaules valstu pilsoņiem, kuriem darbam Apvienotajām Karalistē nepieciešamas vīzas.

Tā būs sistēma, kurā svars būs "strādnieku prasmēm, nevis vietai, no kurienes viņi nāk", paziņoja Meja.

Viņa piebilda, ka tas ļaus Lielbritānijai "samazināt imigrāciju". Imigrācija bija viens no galvenajiem diskusiju jautājumiem pirms diviem gadiem notikušajā "Brexit" referendumā. Konservatīvo valdība kā mērķi uzstādījusi neto imigrācijas samazināšanu Apvienotajā Karalistē zem 100 000 cilvēku gadā.

"Mēs izlemsim, kādi būs mūsu imigrācijas noteikumi. Mēs izlemsim, kurš var braukt uz šejieni, uz Apvienoto Karalisti. Pirmo reizi vairāku gadu desmitu laikā mēs to varēsim darīt visā pilnībā," uzsvēra Meja.

Jauni noteikumi stāsies spēkā pēc "Brexit". Iepriekš Mejas valdība solījusi, ka aizsargās to vairāk nekā trīs miljonu Eiropas Savienības pilsoņu tiesības, kas jau dzīvo un strādā Apvienotajā Karalistē.

Britu uzņēmēji uz Mejas plāniem reaģējuši ar bažām. Piemēram, Britu rūpniecības konfederācija, kas pārstāv aptuveni 190 000 uzņēmumu, teica, ka britu "ekonomikai svarīgi ir visi prasmju līmeņi", ka Mejas politika ir uzņēmusi nepareizu kursu un var kaitēt daudzām nozarēm.

Pēc Starptautiskā politikas pētniecības centra aplēsēm, lielākā daļa eiropiešu vairs nekvalificēsies dzīvei un darbam Lielbritānijā.

Savukārt bijušais ārlietu ministrs Boriss Džonsons paziņoja, ka Mejas piedāvātais "Brexit" plāns ir vēlētāju apkrāpšana. Šonedēļ Lielbritānijā notiek Konservatīvās partijas konference, kurā aizrit asas diskusijas par “Brexit” sarunām, kas šobrīd nonākušas strupceļā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu