Rīdzinieki par balsu pirkšanu, neziņu, kur balsot, un ieteikumu "visus apšaut"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums/LETA

Šodien ir 13. Saeimas vēlēšanas, kurās katram Latvijas iedzīvotājam ir iespēja atdot savu balsi un lemt par Latvijas nākotni. Pirms vēlēšanām devāmies uz Rīgas centru noskaidrot, ko domā tauta, vai plāno iet vēlēt un izlēmuši, kam atdot savu balsi. 

Pirms runām par došanos uz tuvāko iecirkni, izrādās, ka daudziem ir vairāk jautājumu, nekā atbilžu - kur vispār iespējams vēlēt? Rīgas domē? Vai iecirkņos ir vides pieejamība cilvēkiem ar kustību traucējumiem? Neiztika arī bez latviešiem tradicionālā rūgtuma, balsu pirkšanas stāstiem un pat šokējošiem ierosinājiem.

» Iedzīvotāji par vēlēšanām: "Viņus visus vajadzētu apšaut!"

Stacijas laukumā satiktā Kristīne atklāj, ka vēlēšanās nepiedalīsies - ticība visiem solījumiem vienkārši ir zudusi. "Es strādāju kādreiz pansionātā, mainīju pamperus un palīdzēju citiem - kāpēc tagad neviens nepalīdz man?" jautā sieviete. Kristīne norāda, ka vēlēšanas neko nemainīs - lai valstī kaut kas mainītos, būtu nepieciešams "ar automātu visus apšaut."

Kā rāda vēsture, masu slaktiņi valsts iekšpolitiku neuzlabo. Piedāvājam ieskatīties divos piemēros, kad došanās "visus apšaut" no asiem izteicieniem īstenojas reālajā dzīvē un, protams, noved tikai pie traģēdijas, ne politiska apvērsuma - rakstu lasi šeit.

» Iedzīvotāji par vēlēšanām: "Ja es izdzīvošu līdz vēlēšanām, aiziešu nobalsot"

Turpat pie tirdzniecības centra Origo satiktā Elita atzīst - parasti vienmēr ejot vēlēt, bet šogad neesot spēka nekur aiziet. Sieviete arī nezina, vai ratiņkrēslā varēs tikt kādā iecirknī.

Uzzinājusi, ka vēlēšanas notiek oktobrī, aptaujātā iedzīvotāja kļūst vēl drūmāka - varbūt aiziešot nobalsot, ja līdz tam laikam būs vēl dzīva. Elitas skaudrā patiesība, ka spēka trūkums un vides pieejamība varētu būt vienīgais šķērslis, lai dotos balsot, lika Apollo izpētīt tuvāk, cik viegli tad ir cilvēkiem ar kustību traucējumiem un jaunajām māmiņām vēlēšanu iecirkņos iekļūt?

Invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons" norāda, ka par vides pielāgošanu cilvēkiem ar invaliditāti tiek runāts katrās vēlēšanās, bet kardinālu uzlabojumu nav.

"Tas, ka joprojām cilvēkus kaut kur nes un vecāki ar bērniem ratiņos netiek iecirkņos, ir nepieņemami." Ko par vides pieejamību atbild CVK pārstāve Kristīne Bērziņa, lasi šeit.

» Iedzīvotāji par vēlēšanām: "Gribēja nopirkt manu balsi, teica, ka piecus eiro samaksās"

Lāsma arī nedosies vēlēt: "Daudzbērnu ģimenēm sola lielākus pabalstus, līdztiesību - tas nestrādā. Ja tu būsi zemāka slāņa, ar kāju tevi var samīt." Neuzticību valsts varai un izvēli nepiedalīties Saeimas vēlēšanās, iespējams, ietekmējusi pirms četriem gadiem piedāvātā balsu pirkšana. Piedāvātā summa esot bijusi vien pieci eiro - sieviete pircēju "pasūtījusi divas mājās tālāk".

"Ar pasūtīšanu divas mājas tālāk" gan šādos gadījumos vien nepietiek  - būtu jāziņo Drošības policijai. Krimināllikumā noteikts, ka sods par balsu pirkšanu ir brīvības atņemšana līdz trim gadiem, piespiedu darbs vai naudassods līdz 60 minimālajām mēnešalgām. Drošības policijas (DP) statistika liecina - balsis Latvijā mēģina pirkt regulāri. Pēdējo gadu laikā pēc katrām vēlēšanām ierosina vidēji 3 kriminālprocesus. Par to, kā rīkoties šādā situācijā, lasi šeit

» Iedzīvotāji par vēlēšanām: "Viņi tikai spriež, kurš gudrāks, un saņem par to kaudzi naudas"

Nākamais pretīmnācējs bija Mareks, kurš atklāti pateica, ka vēlēt neies, jo neesot par ko balsot. "Ko mums valsts ir devusi? Lielus nodokļus!" vīrietis atklāj. Vislielāko sašutumu rada smagais darbs un tā zemais attalgojums: "Es maisu cementu, man sviedri tek, bet saņemu tikai 30 eiro dienā."

Kā izrādās, Mareks deputātu algas novērtējis par zemu - valsts augstāko amatpersonu algas mērāmas tūkstošos. Par to, cik pelna valsts augstākās amatpersonas, vari izlasīt šeit.

» Iedzīvotāji par vēlēšanām: "Kur jāiet? Kaut kur Vecrīgā laikam...?"

Ja lielākā daļa satikto rīdzinieku skaudri atzīst, ka uz vēlēšanām nedosies un skaistai nākotnei netic, tad tikko pilngadību sasniegusī Viktorija, ar pilnu apņēmību doties vēlēt, nemaz nezina, kur to var izdarīt. "Kur jāiet? Uz Rīgas domi vai tur kaut kur. Vecrīgā laikam..." sarunā ar portālu Apollo pauž jauniete.

Vecrīgā gan atrodami vien divi no aptuveni 1000 vēlēšanu iecirkņiem Latvijā. Ja arī Tev informācija par 13.Saeimas vēlēšanu iecirkņu lokācijas vietu ir paslīdējusi garām, ieskaties šeit.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu