Latvijā pilsoņu aktivitāte bijusi mazāka nekā 12.Saeimas vēlēšanās, bet ārvalstīs balsojuši vairāk

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Balsu skaitīšana 13. Saeimas vēlēšanās.
Balsu skaitīšana 13. Saeimas vēlēšanās. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijā pilsoņu aktivitāte šodien bijusi mazāka nekā 12.Saeimas vēlēšanās, bet ārvalstīs balsotāju skaits ir palielinājies, preses konferencē sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Bijuši gadījumi, kad vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs ar iepriekš nosūtītajiem biļetenu komplektiem nav pieticis, un nācies tos drukāt uz vietas. Kā piemēru Cimdars minēja Jaunzēlandi, kur uz iecirkni sākotnēji tika nosūtīti 20 biļetenu komplekti, taču balsot ieradās aptuveni 50 Latvijas valstspiederīgie.

Šādā pašā veidā biļetenu komplektu iztrūkums tika atrisināts vēlēšanu iecirkņos Lielbritānijā, Gruzijā, Vācijā un Portugālē.

Cimdars norādīja, ka vēlēšanu dienā bijušas problēmas ar informācijas iegūšanu par iecirkņu atvēršanu ārvalstīs, taču šādas situācijas tika atrisinātas, un vēlēšanu gala rezultātus tas neietekmēs.

Kā ziņots, šodien plkst.20 Latvijā noslēgušās 13.Saeimas vēlēšanas, un visi iecirkņi valstī ir slēgti.

13.Saeimas vēlēšanās sestdien un trīs iepriekšējās dienās kopā nobalsojuši aptuveni 54% balsstiesīgo Latvijas pilsoņu, kas ir mazāk nekā 12.Saeimas vēlēšanās pirms četriem gadiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie dati par 1004 no kopumā 1076 vēlēšanu iecirkņiem.

Vēlāk gan aktivitāte varētu pieaugt, ņemot vērā, ka vēl tiks apkopoti dati par daudziem ārvalstu vēlēšanu iecirkņiem, no kuriem atsevišķos balsošana vēl turpinās.

Kā liecina CVK dati par 1004 no kopumā 1076 vēlēšanu iecirkņiem, šogad 13.Saeimas vēlēšanās nobalsojuši 835 814 vēlētāji, kas veido 53,99% no visiem balsstiesīgajiem. Savukārt 2014.gadā notikušajās 12.Saeimas vēlēšanās piedalījās kopumā 58,85% vēlētāju, un tās bija vismazāk apmeklētās parlamenta vēlēšanas neatkarīgās Latvijas vēsturē.

2011.gadā notikušajās 11.Saeimas vēlēšanās nobalsoja 59,45% no visiem balsstiesīgajiem, bet 10.Saeimas vēlēšanās piedalījās 63,12% vēlētāju.

Saistībā ar laika joslu iedalījumu pusē pasaules Latvijas pilsoņi gan vēl var doties balsot līdz plkst.20 pēc vietējā laika. Pēdējie vēlēšanu iecirkņi tiks aizvērti Losandželosas, Sietlas, Sanfrancisko pilsētās ASV un Vankūverā, Kanādā. Šie iecirkņi tiks slēgti tikai svētdien plkst.6 no rīta pēc Latvijas laika.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu