Uz valsts finansējumu pusmiljona eiro apmērā varētu pretendēt desmit partijas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Eiro banknotes un rokas.
Eiro banknotes un rokas. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pēc 13.Saeimas vēlēšanām valsts finansējumu saņems septiņas parlamentā iekļuvušās un vēl trīs "aiz strīpas" palikušās partijas, kas savā starpā sadalīs aptuveni 583 000 eiro, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) informācija, apkopojot balsis no visiem 1078 vēlēšanu iecirkņiem.

Politisko organizāciju finansēšanas likums paredz, ka valsts budžeta finansējumus tiek piešķirts politiskajai organizācijai, par kuru iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju. Šīm partijām kalendārā gada laikā no valsts budžeta tiek piešķirts 0,71 eiro par katru iegūto balsi. Tā kā uz vēlēšanām šogad aizgāja mazāk cilvēku nekā pirms četriem gadiem, tad mazāka varētu kļūt arī no valsts kases partijām kopumā izmaksājamā summa.

Pēc CVK datiem par nobalsojušo skaitu, "Saskaņa" iegūs valsts finansējumu 118 653 eiro apmērā, "KPV LV" - 85 387 eiro, Jaunā konservatīvā partija - 81 432 eiro, bet partiju apvienība "Attīstībai/Par!" - 72 196 eiro.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) iegūs 66 003 eiro, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - 59 409 eiro, bet "Jaunā Vienotība" - 40 145 eiro.

Tāpat valsts finansējumu iegūs trīs Saeimā neiekļuvušās partijas. Latvijas Reģionu apvienība (LRA) iegūs 24 863 eiro, Latvijas Krievu savienība - 19 180 eiro, bet "Progresīvie" - 15 675 eiro gadā.

Salīdzinot ar datiem pēc 12.Saeimas vēlēšanām, valsts finansējuma apmērs "Saskaņai" pēc 13.Saeimas vēlēšanām samazinājies par aptuveni 30 366 eiro, "Jaunās Vienotības" (iepriekš - "Vienotība") finansējuma sarucis par 101 524 eiro, taču liela daļa valsts finansējuma jau tāpat netika izmaksāta pārkāpumu dēļ, ZZS finansējums sarucis par 67 120 eiro, VL-TB/LNNK finansējuma apmērs sarucis par 41 609 eiro, savukārt LRA finansējuma apmērs samazinājies par 18 313 eiro.

Jau ziņots, ka, saskaitot balsis arī visos vēlēšanu iecirkņos, ir mainījies potenciālais mandātu sadalījums nākamajā Saeimā, partijai "Saskaņa" zaudējot vienu deputāta vietu, bet to iegūstot partijai "KPV LV", liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti par visiem vēlēšanu iecirkņiem.

Atbilstoši jaunākajiem rezultātiem, "Saskaņa" nākamajā parlamentā iegūs 23 deputātu vietas, "KPV LV" un Jaunā konservatīvā partija (JKP) - pa 16, "Attīstībai/Par" (AP) un "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - pa 13, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - 11, bet "Jaunā Vienotība" (JV) - 8 deputātu vietas.

Vēlēšanu rezultāti vēl būs oficiāli jāapstiprina, šodien preses konferencē pavēstīja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Vēlētāju aktivitāte 13.Saeimas vēlēšanās ir bijusi visu laiku zemākā atjaunotās Latvijas laikā - 54,6%, pie balsošanas urnām dodoties tikai 845 196 no reģistrētajiem 1 548 100 balsstiesīgajiem. Visapzinīgākie ir bijuši balsotāji Vidzemē, kur vēlētāju aktivitāte sasniegusi 60,96%, bet Latgalē nobalsojuši tikai 43,07% reģistrēto vēlētāju.

Noskaties TVNET vēlēšanu nakts tiešraidi ar Mārtiņu Dauguli! 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu