Egejas jūrā vienkopus atrasti 58 antīku kuģu vraki

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Arheologi Grieķijā atklājuši vismaz 58 kuģu vrakus - daudzi no tiem ir piekrauti ar vērtīgām senlietām. Eksperti saka, ka pēc vraku daudzuma vienuviet tas ir lielākais atradums Egejas jūrā un, iespējams, arī visā Vidusjūrā.

Vraki, starp kuriem ir gan senlaikos, gan 20. gadsimtā nogrimuši kuģi, atradās mazā salu arhipelāgā Egejas jūras austrumos. Lielākā daļa šo kuģu ir darināti grieķu, romiešu un bizantiešu ērā, rakstīts izdevumā “Reuters”.

Lai arī nogrimuši kuģu vraki nav nekas neparasts Egejas jūrā, tomēr pirmo reizi izdevies vienuviet atrast tik lielu vraku skaitu.

Eksperti skaidro, ka vraki atklāj aizraujošu stāstu par to, kā precēm piekrautie kuģi kuģoja Egejas jūrā, Vidusjūrā un Melnajā jūrā un kā sagaidīja savu bēdīgo likteni pēkšņās vētrās.

“Mūsu prieku ir grūti aprakstīt – tas tiešām ir brīnišķīgi. Jau sākumā mēs zinājām, ka esam uzdūrušies kaut kam tādam, kas mainīs vēstures grāmatas,” izdevumam “Reuters” atklāja zemūdens arheologs Pīters Kempbels.

2015. gadā, kad starptautiska zinātnieku komanda sāka zemūdens pētniecību, viņi gada laikā atrada 22 kuģu vrakus. Tagad šis skaitlis ir sasniedzis jau 58, un zinātnieki uzskata, kas jūras gultnē guļ vēl ļoti daudz noslēpumu.

“Es to, iespējams, sauktu par vienu no gadsimta lielākajiem arheoloģiskajiem atklājumiem, kas atklāj aizraujošu stāstu par tirdzniecības ceļiem un navigāciju,” piebilda Kempbels.

Dažādo kuģu vraki un to saturs iezīmē to, kā kuģi pārvadāja preces starp Melno jūru, Grieķiju, Mazāziju, Itāliju, Spāniju, Sicīliju, Kipru, Ēģipti un Ziemeļāfriku.

No vrakiem arheologu komanda izcēlusi jau vairāk nekā 300 senlietu, lielākoties amforas jeb māla krūkas, kas bija izplatītas antīkajā pasaulē. Tās zinātniekiem ļauj noskaidrot, kādas preces tika pārvadātas ar šiem kuģiem.

“Amforas antīkajā pasaulē parasti tika izmantotas šķidrumu transportēšanai. Pārsvarā krūkās atradās vīns, eļļa, mērces un, iespējams, medus,” komentēja arheologs un izrakumu vadītājs Giorgos Kutzuflakis.

Lielākā daļa šo kuģu, visticamāk, nogrima sliktu laikapstākļu dēļ, kas, visticamāk, šajā reģionā nebija neparasta parādība. Turklāt tajā ir ļoti daudz zemūdens klinšu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu