Pirmā dzīvība uz zemes, iespējams, bija violetā krāsā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lavandas lauks
Lavandas lauks Foto: IRL/Scanpix

To zinātnieki secinājuši jaunā pētījumā, kas balstīts uz hipotēzi, ka pirmā dzīvība uz zemes bija lavandas tonī.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “International Journal of Astrobiology”, pētnieki spriež par to, ka, pirms uz Zemes parādījās zaļi augi, kas enerģiju gūst no saules gaismas, uz tās eksistēja sīki purpura krāsas organismi. Arī ārpuszemes dzīvība varētu būt veidojusies tādā pašā veidā.

“Astronomi pēdējā laikā ir atklājuši tūkstošiem jaunu planētu ārpus Saules sistēmas, kā arī attīstījuši veidus, kā redzēt šo planētu virsmas bioiezīmes gaismā, ko planētas atstaro. Jau ir izstrādāti vairāki paņēmieni, kā kosmosā noteikt zaļo dzīvību, tomēr, iespējams, būtu jāsāk meklēt arī purpura krāsas dzīvība,” izdevumam “Live Science” atklāja pētnieki.

Ideja, ka Zeme savā agrīnajā attīstības posmā bija purpura krāsā, nav jauna. Šādu hipotēzi zinātnieki izvirzīja jau 2007. gadā. Ideja ir šāda: augi un aļģes izmanto hlorofilu, lai absorbētu saules enerģiju, tomēr tie neabsorbē zaļo gaismu. Tas ir dīvaini, ņemot vērā, ka zaļā gaisma ir bagāta ar enerģiju. Iespējams, kad augi un aļģes attīstījās, šo gaismas krāsu spektra daļu izmantoja kaut kas cits.

Šis “kaut kas cits” varēja būt vienkārši organismi, kas saules enerģiju uzņēma ar molekulu vārdā retinols. Retinola pigmenti vislabāk absorbē tieši zaļo gaismu. Saules enerģijas uzņemšanā tie gan nav tik efektīvi kā tie organismi, kas izmanto hlorofilu, tomēr tie nav tik sarežģīti.

Saules enerģiju ar retinolu mūsdienās joprojām iegūst dažādas baktērijas un vienšūņi. Šie purpura krāsas organismi ir atrasti gan okeānos un Antarktikā, gan uz koku lapām. Pastāv pierādījumi, ka purpura organismi halofili (augi, kas spēj augt ļoti sāļās vidēs), varētu būt saistīti ar dažām senākajām dzīvības formām uz Zemes.

Neskatoties uz to, vai pirmā dzīvība uz Zemes bija vai nebija purpura krāsā, ir skaidrs, ka daži organismi pavisam ērti var dzīvot “purpura dzīvi”. Tas nozīmē, ka citplanētu dzīvības formas teorētiski varētu izmantot tādu pašu stratēģiju. Ja citplanētieši izmanto retinola pigmentus, lai iegūtu enerģiju, astrobiologi tos varēs atklāt, izmantojot planētas atstaroto gaismas spektru.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu