ASV futbola čempionāts - nauda un zvaigznes, kas tur apgrozās

Roberts Ūdris
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / LETA

Amerikas Savienotajās Valstīs pēdējo gadu laikā augusi interese par klasisko futbolu. Amerikāņu futbols ir ārpus konkurences - "Super Bowl" fināls ir skatītākais sporta notikums valstī, ievērojami apsteidzot tuvākos sekotājus.

Jau vairākus gadus ir redzami centieni iekustināt arī futbola tirgu. Kā skaļākais piemērs jāmin Deivida Bekhema pievienošanās Losandželosas "Galaxy" 2007. gadā, lai spodrinātu MLS līgas un, protams, paša kluba tēlu. Laiku pa laikam medijos parādās ziņas, ka kāds "skaļāks" vārds pārceļas uz ASV. Apollo apkopojis pazīstamākos futbolistus, kas spēlē MLS, un ielūkojies klubu un bagātāko spēlētāju maciņos.

Par līgu

1988. gadā, apmaiņā pret FIFA piešķirtajām tiesībām rīkot 1994. gada Pasaules kausa izcīņu, ASV futbola federācija apņēmās izveidot profesionālu līgu, ko vēlāk nosauca par MLS jeb Major Soccer League. Iepriekš no 1968. gada līdz MLS ēras sākumam pastāvēja Ziemeļamerikas profesionālā futbola līga, bet MLS pirmā spēle tika aizvadīta 1996. gadā, kad čempionātā startēja 10 komandas.

Šobrīd tajā startē 23 komandas (20 no ASV un trīs no Kanādas), kas līdzīgi kā citās Ziemeļamerikas profesionālajās sporta līgās sadalītas pēc ģeogrāfiskā principa Rietumu un Austrumu konferencēs. Regulārajā sezonā tiek aizvadītas 34 spēles, bet uzvarētājs tiek noskaidrots ar izslēgšanas spēļu formāta palīdzību un finālmaču. Jāatzīmē, ka futbolā nekur Eiropā šads modelis netiek piekopts, bet "play-off" formāts ir vien eirokausu vai vietējo kausu izcīņās.

Līga tuvāko divu gadu laikā grasās paplašināties. Jau ar nākamo sezonu tai pievienosies Ohaio štata komanda FC "Cincinnati", bet vēl pēc gada plānota Kanādas "Nashville" un "Inter Miami FC" pievienošanās.

Titulētākās komandas ir "D. C. United" ar četriem tituliem (tiesa, pēdējais izcīnīts 2004. gadā, kad arī pēdējo reizi nokļūts līdz finālam), bet Losandželosas "Galaxy" kontā ir pieci tituli un vēl trīs zaudējumi finālā. Pērn par čempioniem kļuva "Toronto FC".

Klubu budžeti (spēlētāju algu izteiksmē eiro valūtā)

Vislielāko summu algās tērē Kanādas klubs "Toronto FC", kas spēlētājiem izmaksā nepilnu 23,1 miljonu eiro, tālāk seko "Galaxy" ar 15,4 un "New York City" ar 12,5 miljoniem. Pilnu sarakstu varat skatīt ŠEIT.

Salīdzinājumam - MLS turīgākā komanda no Eiropas 20. kluba "West Ham United" algu izmaksu rādītājā atpaliek par 90,9 miljoniem, nemaz nerunajot par līderi "Barcelona", kas algās tērējot 372 miljonus eiro (par atskaites punktu ņemti UEFA dati no 2018. gada janvāra).

Saprotams, ka Ziemeļamerikā futbols nav tik populārs sporta veids. Stadionu ietilpība svārstās no 18 līdz 55 tūkstošiem. Vidējais apmeklējums 2018. gadā regulārajā čempionātā bijis 21 875 tūkstoši, bet "Atlanta United FC" un "Seattle Sounders" var lepoties uz katru mājas spēli ar vairāk kā 40 tūkstošiem, attiecīgi 48 200 un 43 666 skatītājiem. Tuvākā sekotāja ar 27 647 tūkstošiem ir "Toronto FC".

Kārtējo spārnoto frāzi šajā kontekstā vienā no intervijām sacīja arī Ibrahimovičs pēc tam, kad viņš spēlē tika izsvilpts: "Nekādu spiedienu nejutu. Tādi stadioni man ir par mazu. Bļaujot tikai 20 tūkstošiem, jūtos kā treniņā."

Pazīstamākie spēlētāji

1. Zlatans Ibrahimovičs (37), "LA Galaxy"

Bosniešu izcelsmes Zviedrijas pilsonis pasaules sportā ir labi pazīstams - viņš ir kolorīta un ar labu humora izjūtu apveltīta personība.

Savā autobiogrāfijā "I Am Zlatan Ibrahimovic" viņš atminās laikus, kad tika nosēdināts uz "Barcelona" rezervistu soliņu, jo ierasties uz treniņiem pieticīga "Audi" vietā (kluba sponsors) izvēlējies "Ferrari"...

Losandželosā Zlatans ieradās skaļi, paziņojot: "Losandželosa, esi sveicināta pie Zlatana." Pēdējā pieturvieta viņa raibajā CV bija leģendārais Mančestras "United", bet iepriekš pārstāvējis tādus klubus kā "Barcelona", Amsterdamas "Ajax", Turīnas "Juventus", AC "Milan" un Milānas "Inter", kā arī Parīzes "Saint-Germain". Profesionāļa karjerā guvis 500 vārtus, būdams vien trešais šobrīd aktīvais futbolists, kurš to ir iespējis. Trīs reizes miniet, kuri ir pārējie divi. Itālijas, Spānijas, Nīderlandes un Francijas čempions. Turpina "bombardēt" arī ASV - 27 spēlēs 22 vārti un sešas rezultatīvas piespēles. Tiesa, ar to bija par maz, lai ievilktu komandu izslēgšanas spēļu sešiniekā.

Atalgojuma ziņā ar savu 1,3 miljonu eiro algas čeku Zlatans negozējās līgas bagātāko (skatoties pēc sezonas algas) topa virsotnē, taču viņu tas neuztrauc, jo viņš lielāko daļu savu ienākumu šobrīd nopelna aktīvi iesaistoties dažādās reklāmas kampaņās.

Veins Rūnijs (33), "D. C. United"

Ilggadējs Mančestras "United" un Anglijas nacionālās izlases uzbrucējs. Pie tam abās komandās ir visu laiku labākais vārtu guvējs. UEFA Čempionu līgas, UEFA Eiropas līgas un Anglijas premjerlīgas un dažādu kausu uzvarētājs. Pilnai viņu titulu uzskaitei nepieciešams atsevišķs raksts.

Arī šobrīd, vismaz vadoties pēc MLS standartiem, ir līmenī - 20 spēlēs 12 vārti un sešas piespēles partneriem, bet viņa komanda iekļuvusi "play-off". Šobrīd pēc transfermarkt.com datiem viens no vērtīgākajiem spēlētājiem MLS - viņa vērtība mērāma 10 miljonos eiro, bet individuālais līgums noslēgts uz 2,5 sezonām par nedaudz vairāk kā 11,5 miljoniem eiro.

Dāvids Vilja (36), "New York City"

Eiropas un Pasaules čempions Spānijas izlases sastāvā, allaž būdams viens no uzbrukuma līderiem. Izlasē viņam 98 mačos 59 vārti. Pārstāvējis Spānijas grandu "Barcelona", ar kuru triumfēts Čempionu līgā un kļūts par labāko vārtu guvēju "La Liga" čempionātā (2007./08. gada sezona) un pazīstamo "Valencia". Tiek uzskatīts par vienu no labākajiem 21. gs. sākuma uzbrucējiem, tiesa, viņa uzplaiksnījums bija salīdzinoši īslaicīgs.

Šobrīd Ņujorkā jūtas labi - 23 spēlēs 14 vārti un piecas piespēles. Transfēra vērtība tiek lēsta 1,5 miljons eiro, bet algā viņš saņem nepilnus piecus miljonus par sezonu.

Sebastiāns Džovinko (31), "Toronto FC"

Savulaik "Juventus" un Itālijas izlases (arī visu vecumu grupu) uzbrucējs, kur gan īpaši nespīdēja, savā labākajā sezonā 2011./12. gadā A Sērijā izceļoties ar 15 vārtiem. 2015. gadā nolēma pārcelties uz Ziemeļameriku. Šobrīd ir vislabāk apmaksātais itāļu futbolists pasaulē ar nepilniem 6,4 miljoniem eiro lielu algu.

MLS ietvaros spēlē lieliski - katru gadu iekļauts turnīra simboliskajā izlasē un izraudzīts Zvaigžņu spēlē. Savā pirmajā sezonā bija līgas labākais vārtu guvējs un vērtīgākais spēlētājs. Šosezon 28 spēlēs 13 vārti un septiņas piespēles, bet pērn komandu aizveda līdz titulam.

Ešlijs Kols (37), Losandželosas "Galaxy"

Ibrahimoviča komandas biedrs. Asociējas ar Londonas "Chelsea", kurā pavadīja savas karjeras labākos astoņus gadus. Triumfēts Čempionu līgā, premjerlīgā un septiņas reizes izcīnīts FA kauss, kam pievienotas 107 spēles Anglijas izlasē. Kopš 2016. gada spēlē Losandželosā, kur vēl tur līmeni. Skandālists (karjeras laikā tos visus pat nevar saskaitīt), kurš ASV karjeru sāka ar 2,3 miljonu eiro lielu algu, bet šobrīd saņem aptuveni 640 tūkstošus.

Bastiāns Švainštaigers (34), "Chicago Fire"

Vācijas futbola smagsvars. Izlases rindās 121 spēle un 24 vārti. Pasaules kausa un Čempionu līgas uzvarētājs, Minhenes "Bayern" leģenda. Lai arī citi futbolisti viņa vecumā izvēlas "lauzt kaulus" un spēlēt, šī, visticamāk, "Švainijam" būs pēdējā sezona kā profesionālim. 

MLS aizvadītā 31 spēlē četri vārti un piecas piespēles, bet atalgojumā saņemti 5,4 miljoni.

Tāpat pie līgas elites spēlētājiem var pieminēt meksikāni Karlosu Velu (29), kurš pārstāv "Los Angelos FC". Tikai otrais savas valsts pārstāvis, kurš guvis vārtus Anglijas premjerlīgā, taču tā arī nespēja noturēties Londonas "Arsenal" sastāvā. Sešus gadus pavadīja "Real Sociedad", no kurienes arī pārcēlies uz ASV. Šobrīd ir starp līgas apmaksātājiem vīriem, nopelnot 5,6 miljonus eiro par sezonu.

Jāpiemin arī cits meksikānis Džovani Dos Santoss, kurš ir Ibrahimoviča komandas biedrs. Viņš sezonas griezumā algā saņem 5,3 miljonus eiro, bet pēdējās divās sezonās guvis attiecīgi vien trīs un sešus vārtus, kas kā uzbrucējam ar tādu algu gan ir stipri par maz.

Jāizceļ arī vietējās zvaigznes. 39 gadus vecais ASV izlases vārtsargs Tims Hovards (300 Anglijas premjerlīgas spēļu pieredze), kurš spēlē Kolorādo "Rapids" (alga 2,2 miljoni) un viņa tautietis pussargs Maikls Bredlijs no "Toronto FC", kurš ir līgas otrs apmaksātākais spēlētājs ar 5,7 miljoniem eiro lielu algu. Nevaram aizmirst arī par ilggadējo ASV izlases veterānu Klintu Demsiju (1,5 miljoni gadā), bet kā labākais jaunais līgas spēlētājs tiek uzskatīts 18 gadīgais kanādietis Alfonso Deiviss, kurš drīzumā pārcelsies uz Minhenes "Bayern".

Pilns MLS apmaksātāko spēlētāju tops lasāms ŠEIT.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu