Vairums Lielbritānijas latviešu gatavi atgriezties dzimtenē pie atalgojuma 1500 eiro (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Londonā aizvadīta  ikgadējā latviešu kopienu organizāciju sanāksme, īpašu akcentu liekot uz reemigrāciju. Diasporas pārstāvji atzina, ka iespējamās atgriešanās būtiskākais faktors ir atalgojums - saņemot 1500 eiro, atgriezties gribētu trīs ceturtdaļas, vēsta Latvijas Televīzija.

Apvienotajā Karalistē mīt lielākā latviešu diaspora pasaulē, tādēļ diasporu organizāciju sanāksme bija laba iespēja Latvijas pārstāvjiem tieši uzrunāt potenciālos atgriezties gribētājus, savukārt diasporai bija iespēja uzdot jautājumus valsts un pašvaldību pārstāvjiem.

Visbiežāk minētie atgriešanās iemesli ir vēlme būt blakus sev tuvajiem cilvēkiem un ilgas pēc Latvijas, taču būtiski ir arī zināt, vai Latvijā varēs saņemt ārzemēs nopelnīto pensiju vai bezdarbnieka pabalstu.

"Es vienmēr esmu sapņojusi par to, ka varētu atgriezties Latvijā dzīvot, jo, kad es biju maziņa, Latvija bija mūsu mājas. Es gribu savu mazo stūrīti Latvijā, kur varētu pavadīt savas vecumdienas," pauda Latviešu nacionālās padomes Lielbritānijā priekšsēde Lilija Zobens.

Reemigrācijai veltītajā sanāksmē tika apspriesta darba atalgojuma tēma, jo sludinājumos bieži tiek norādīts "konkurētspējīgs atalgojums", taču neviens nezina, cik liels tas ir. Valsts un pašvaldību pārstāvji atzina, ka ar to pagaidām grūti cīnīties, taču tiek strādāts, lai darba sludinājumos norādītu konkrētu atlīdzību. Reemigrantiem arī ir svarīgi, lai alga tiek maksāta oficiāli.

"Latvijā uz priekšu ir pavirzījies arī jautājums, ka tiek atspoguļots atalgojums darba sludinājumos, un tas arī ir apstiprinājies no šiem cilvēkiem, kuri strādā ar reemigrācijas jautājumiem, ka tas ir viens no pirmajiem jautājumiem, uz ko skatīsies," atzina Latvijas vēstniecības Lielbritānijā 2. sekretārs Kaspars Krumholcs.

Tieši atalgojums ir ļoti būtisks faktors. Tikai 20% būtu ieinteresēti atgriezties, ja atalgojums ir 700 eiro, taču pie teju divreiz lielāka atalgojuma – 1500 – atgriezties gribētu jau 75%.

"Ir viena daļa, kuriem ir domas, ka gribētu atgriezties, bet nu nav līdz galam tā doma. Bet nu lielākā daļa tomēr vēl nedomā atgriezties, jo šībrīža notikumi, kas Latvijā notiek, algas vēl joprojām mazas, un, lai ģimeni uzturētu, tomēr vajag lielākus ienākumus," Latvijas Televīzijai pastāstīja Vulverhamptonas sestdienas skolas "Burtnieki" vecāku padomes pārstāve Baiba Turķe.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu