JKP ceturtais lielākais ziedotājs attīsta LNG termināla projektu Skultes ostā; saistību ar Šķēli un Šleseru noliedz (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kuģi sSkultes ostā.
Kuģi sSkultes ostā. Foto: Lita Krone/LETA

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) ceturtais lielākais ziedotājs Pēteris Aloizs Ragaušs attīsta sašķidrinātās gāzes termināli Skultes ostā. Firmas vadībā ir agrākais Diena vadītājs Uldis Salmiņš, kurš projekta saistību ar Šķēli vai Šleseru noliedz, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga

Lai aģitētu vēlētājus un vāktu ziedojumus maijā Jaunās konservatīvās partijas līderis Jānis Bordāns kopā ar partijas biedru Gati Eglīti devās uz ASV. Partijas mājas lapā  publicēta ziņa, ka politiķiem no Latvijas notika tikšanas ASV Kongresā un domnīcās, kā arī apmeklēts Amerikas Latviešu Apvienības kongress Vašingtonā.

Klāt pievienota fotogrāfija, kur abi tobrīd vēl Saeimas deputātu kandidāti nofotogrāfējušies ar kādu kungu. Tas ir Pēteris Aloizs Ragaušs - viens no 18 Latvijas goda konsuliem ASV. Mēnesi pēc partijas līderu tikšanās ar Ragaušu, viņš partijai pārskaitījis 10 tūkstoš eiro šādi kļūstot par vienu no lielākajiem partijas sponsoriem. Kā noskaidrojis raidījums, goda konsuls ieplānojis attīstīt biznesu Latvijā un Skultes ostā grib būvēt sašķidrinātās gāzes termināli. 

Latviešu izcelsmes amerikānis Pēteris Aloizs Ragaušs par goda konsulu Teksasā Hjūstonā iecelts pirms gada. Bet līdz tam veidojis karjeru gāzes un naftas biznesā. Pabeidzis Mičiganas un Hārvardas universitātes, strādājis British Petroleum un citās lielās kompānijās. 

Kā atceras vairāki politiķi un diplomāti, Ragaušs palīdzējis organizēt tikšanos ar Teksasas naftas un gāzes biznesmeņiem, kad ASV ieradās Latvijas prezients Andris Bērziņš. Līdzīgi Ragaušs bijis klāt, kad pirms trim gadiem notika ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas vizīte. Arī uz lielākajiem naftas un gāzes uzņēmumiem Teksasā. Tobrīd ministre kuluaros dzirdējusi ideju no lobijiem ASV, ka Latvijā kāds varētu būvēt sašķidrinātās gāzes termināli. 

Ministres pieminētais Ragauša priekštecis Latvijas goda konsula amatā Teksasā bija amerikānis Stefans Peins. Viņš strādā arī kā lobists un apgalvo, ka ir plaša spektra speciālists sākot no enerģētikas līdz politikai un diplomātijai. Tomēr viņa konsula karjera beidzās ļoti klusu un ar kādu publiski neapspriestu nesmukumu 

Kā kļuva zināms Nekā Personīga, konsulam darbs bija jāpamet, jo dzeltenās preses rīcībā tika nodots visticamāk viņa nofilmēts video, kur ASV vizītes laikā kādā ballītē dejo ministre Ozola kopā ar sava biroja cilvēkiem. Klāt tika pievienotas baumas, kas skāra ministres privāto dzīvi. Vairāki neoficiāli avoti apstiprināja, ka pēc tam šis materiāls ticis izmantots, lai ietekmētu ekonomikas ministrijas viedokli saistībā ar Latvijas gāzes tirgus atvēršanu, kas tobrīd bija viens no karstākajiem tematiem Latvijas politikā. Video autors izskaitļots un goda konsuls kopš 1999. gada iegūto amatu zaudējis. 

Bijušais ekonomikas ministres biroja vadītājs Gatis Ābele pēc darba politikā izveidoja Nacionālā gāzes termināļa biedrību. Tobrīd biedrības plāns esot bijis lobēt gāzes tirgus atvēršanu. Šobrīd Gatis Ābele no biedrības aizgājis un kļuvis par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes locekli. Bet biedrībā nonākuši viņa paziņas ar jauniem plāniem - Skultes ostā veidot sašķidrinātās gāzes termināļa projektu.

Akciju sabiedrībā Skulte LNG Terminal gadu padomes priekšsēdētājs ir jau iepriekš minētais Pēteris Aloizs Ragaušs. Valdē Uldis Salmiņš. Laikā, kad laikraksta Diena īpašnieku un vadības struktūrās sāka strādāt ar Aināru Šleseru un Andri Šķēli saisīti cilvēki, 2010. gada vasarā Salmiņš uz trim gadiem nonāca SIA Dienas Mediji valdes priekšsēdētāja amatā.  Pēc tam viņš publiskā blogā aprakstīja kā oligarhi ar viņa rokām centušies graut laikrakstu un kā viņš tam pretojies.

Nekā Personīga Salmiņš apgalvo, ka Skultes projektā Šķēles un Šlesera neesot. Bet pateicoties Ragauša kontaktiem tiekot meklēti investori ārzemēs.

Filmu studijā RIJA tapusi filma par latviešu izcelsmes naftas un gāzes magnātu, kurš no aktīvā biznesa pamazām aiziet un pievēršas dažādiem Latvijas kultūras projektiem. Tajā skaitā savas dzimtas sakņu pētīšanai. RIJA vadītājs Vilnis Kalnaellis zina stāstīt, ka par ietekmīgo amerikāņu latvieti pastiprinātu interesi izrādījuši daudzi no spices cilvēkiem Latvijas politikā un biznesā.

Pēteris Ragaušs vēstulē Nekā personīga skaidro, ka līdz šim ziedojis konservatīviem politiķiem ASV. Bet šoreiz nolēmis sponsorēt partiju Latvijā. Jo viņaprāt ziedotā summa Latvijas mērogiem būs nozīmīgāka nekā, ja to viņš pārskaitītu kādai partijai ASV. Savukārt Skultes termināla projektā Ragaušs iesastījies, jo tam esot visas iespējas kļūt par lētāko sašķidrinātās gāzes termināli pasaulē. To nodrošina Inčukalna gāzes krātuves tuvums.

Tas nozīmē, ka ostā nebūs jāveido gāzes uzglabāšanas tvertnes, bet gāzi pa tiešo varēs pumpēt Eiropā trešajā lielākajā gāzes krātuvē. Projekts došot iespēju Latvijā iegūt būtiski lētāku gāzi. Valstij tikai esot jārūpējas, lai starp gāzes piegādātājiem notiek godīga konkurence. Ragaušs apgalvo, ka projektam atbalsts tikšot meklēts Latvijas valdībā, Briselē un Vašingtonā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu