Patur apcietinājumā par spiegošanu apsūdzēto bijušo IeM amatpersonu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Tiesnešu galds Rīgas apgabaltiesas zālē.
Tiesnešu galds Rīgas apgabaltiesas zālē. Foto: Lita Krone/LETA

Rīgas apgabaltiesa šodien paturēja apcietinājumā par spiegošanu apcietināto Oļegu Buraku.

Buraka aizstāve Imma Jansone pēc tiesas sēdes aģentūrai LETA norādīja, ka tiesa ik pēc diviem mēnešiem pārskatīs Burakam piemēroto drošības līdzekli. Viņa arī norādīja, ka Buraks savu vainu neatzīst.

Ņemot vērā izmeklēšanas noslēpumu, Jansone nevarēja izpaust procesa virzītāju argumentus apcietinājuma piemērošanai.

Jau vēstīts, ka vīrietis vainu inkriminētajā noziegumā neatzīst, taču viņai zināmos lietas apstākļus advokāte nevarot atklāt, jo parakstījusies par informācijas neizpaušanu.

Aģentūra LETA, atsaucoties uz tās rīcībā esošu informāciju, iepriekš vēstīja, ka vīrietis tiek turēts aizdomās par spiegošanu, iespējams, Krievijas labā. Vīrietim kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Drošības policija (DP) patlaban nav sniegusi plašus komentārus par personai inkriminēto noziegumu. DP vien aģentūrai LETA apstiprināja, ka kādā kriminālprocesā 16. oktobrī aizturēta viena persona, taču izmeklēšanas interešu aizsargāšanas nolūkā plašāki komentāri netikšot sniegti.

Buraks 2006. gadā atvaļinājās no Iekšlietu ministrijas (IeM), sasniedzot izdienas pensijas vecumu.

IeM Informācijas centrā aģentūrai LETA apliecināja, ka persona ar vārdu Oļegs Buraks ir atvaļinājusies no darba IeM Informācijas centrā 2006. gadā, sasniedzot izdienas pensijas vecumu. Buraks ieņēmis Informācijas centra Šaujamieroču uzskaites nodaļas priekšnieka amatu.

Plašāku informāciju par Buraku IeM Informācijas centrā aģentūrai LETA nesniedza.

Informācijas centrs ir IeM pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde. Centra darbības mērķis ir veicināt noziedzības novēršanu un apkarošanu, sabiedriskās kārtības un drošības aizsardzību, izmantojot informācijas apstrādes un analīzes līdzekļus, kā arī nodrošināt IeM un tās padotībā esošās iestādes ar operatīvo radiosakaru un privāto elektronisko sakaru tīklu sistēmām.

2006. gadā Buraka vārds pieminēts laikraksta Vestji Segodnja publikācijā, kuru sagatavojis patlaban no partijas Saskaņa saraksta 13. Saeimā ievēlētais Nikolajs Kabanovs.

Kabanovs toreiz rakstīja, ka IeM Informācijas centra šaujamieroču uzskaites nodaļas vadītājs Buraks negaidīti izsaukts uz atestācijas komisiju, kur pārbaudītas viņa valsts valodas zināšanas. Pēc tam toreizējā iekšlietu ministra Dzintara Jaundžeikara kabinetā viņam piemērots 30 latu sods par valsts valodas neatbilstību augstākajai kategorijai.

Buraks savulaik dienējis Afganistānā un Vestji Segodnja rakstā viņš nodēvēts par vienu no labākajiem ieroču ekspertiem, kurš 15 gadus veidojis unikālu integrētu šaujamieroču sistēmu.

Rakstā arī paustas Buraka aizdomas, ka notiek vēršanās pret viņu, jo vēlējies cīnīties pret korupciju IeM.

Naudas sods 30 latu apmērā saņemts arī tad, kad IeM vadījusi Linda Mūrniece. Arī toreiz Buraks sodīts par nepietiekamām valsts valodas prasmēm, norādīts laikraksta Čas 2009. gada publikācijā. Laikrakstā skaidrots, ka Buraks vairākkārtēji tiesājies gan ar IeM, gan arī Valsts valodas centru. Tas esot darīts, jo viņš neesot varējis samierināties ar Valsts valodas centra īstenoto pazemošanu. Valodas prasmes Buraka ieskatā bijis tikai iegansts, lai mēģinātu viņu atstādināt no ieņemamā amata.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu