Narkotiku skandālam Argentīnā saistībā arī ar Latviju (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Martā plašu publicitāti ieguvušā Krievijas vēstniecības narkotiku skandāla pēdas ved arī uz Latviju, proti, Latvijas muita savulaik aizturējusi Krievijas diplomātiskās kravas, ko vedusi ar Argentīnas kokaīna kontrabandas organizētāju saistīta transporta firma - vēsta TV3 raidījums Nekā Personīga.

Martā pasaules mediji ziņoja, ka Krievijas vēstniecība Argentīnā un tās diplomātiskais pasts izmantots, lai transportētu narkotikas. Krievijas dienesti un ārlietu ministrija noliedza, ka tajā bijuši iesaistīti viņu diplomāti. Tieši otrādi - notikušais tika pasniegts kā veiksmīga operācija, kurā likvidēts noziedznieku tīkls.

Notikušais atklāja arī vairākas interesantas detaļas, kas saistītas ar Latviju. Lidmašīnā, kas neveiksmīgi devās glābt narkotiku kravu uz Argentīnu, atradās vairāki cilvēki no Latvijas.

Pētot šo stāstu tālāk, "Nekā personīga" nonāca uz pēdām kādai firmai, kas, izmantojot mūsu valsts robežu, no Vācijas uz Krieviju vedusi it kā diplomātisko pastu. Patiesībā tās bijušas dārglietas, pulksteņi un citas luksus preces. Un divos gadījumus kravu pārvadātāji Latvijā pat tiesāti par neatļautu preču izvešanu.

Narkotiku skandāls Argentīnā, kurā iesaistīta Krievijas vēstniecība, aizsākās pirms 2 gadiem. Diplomātiskajā skolā novietnē zem trepēm tika uzieti 12 koferi ar gandrīz 400 kilogramiem kokaīna. To vērtība melnajā tirgū ir ap 50-70 miljoniem ASV dolāru. Krievijas mediji ziņoja, ka notikusi veiksmīga un lieliski izplānota specoperācija. Koferos kokaīna vietā slepus sabērti milti un iemontēti raidītāji, lai tos varētu izsekot.

Iespējams, sakritība, bet brīdī, kad sākās operācija Argentīnā, Maskavā savā dzīvoklī mīklainos apstākļos tika nošauts Krievijas ārlietu ministrijas darbinieks Pjotrs Poļšikovs, kurš atbildēja par sakariem ar Latīņamerikas valstīm.

Kā galvenais narkotiku pārvadāšanas organizators izgaismojies kāds Andrejs Kovaļčuks. Tiekoties ar cilvēkiem, Kovaļčuks esot uzdevies par Krievijas vēstniecības Vācijā pārstāvi. Kāds uzņēmējs no Vācijas, kurš tirgo cigārus un konjakus, apgalvo, ka Kovaļčuks viņam solījis izkārtot izdevīgus darījumus, izmantojot savus kontaktus pasaulē.

Krievijas vēstniecība Vācijā no Kovaļčuka norobežojās. Neoficiāli ir zināms, ka viņš bijis saistīts ar Krievijas ārējās izlūkošanas struktūrām.

Žurnālisti no Krievijas medija Nastojašeje vremja izskaitļoja, kā Kovaļčuks centās glābt narkotikas. Viņš bija noīrējis privāto lidmašīnu, un pagājušā gada oktobrī trīs dienās tā veikusi lidojumus pāri vairākiem kontinentiem - lidmašīna no Itālijas vispirms lidoja uz Brazīliju, tad nolaidās Argentīnā. Kad čemodānus ar kokaīnu lidmašīnā nogādāt neizdevās, tā atgriezās Brazīlijā, piestāja Marokā un visbeidzot nosēdās Rīgā.

Lidmašīnā atradās trīs Latvijas iedzīvotāji. Gatis Luža, kurš pārlidojumus iemūžinājis un publicējis savos soctīklos, 1953. gadā dzimušais Andrejs Ostrovskis un 1969. gadā dzimušais Vladimirs Andrejevs.

Adresē Rīgā, kur Gatis Luža deklarējis savu dzīvesvietu, Nekā personīga viņu sastapt neizdevās. Andrjeva dzīvesvietā filmēšanas grupa sastapa viņa ģimenes locekli, kas sarunās nav ielaidies.

Taču lidmašīna un trīs mūsu valsts iedzīvotāji nav vienīgā saikne, kas vieno narkotiku lietas shēmas autoru Kovalčuku ar Latviju. Raidījuma rīcībā ir divi tiesu materiāli no Latvijas un viens no tiesas Krievijā. Tajos visos figurē Vācijā reģistrēts uzņēmums Irgotrade. Tas pieder Kovaļčuka māsai Irinai Kuzmenko. Kā Irgotrade GmbH juridiskā adrese uzrādīta kādā  Berlīnes priekšpilsētā.

Rīgas administratīvā tiesa, pirms 5 gadiem skatījusi divas lietas un abas saistītas ar vienu notikumu - 2011. gada 10. augustā pulksten 21.25 Terehovas Muitas kontroles punkta teritorijā virzienā no Latvijas uz Krieviju iebrauca divi mikroautobusi. Mašīnas no Berlīnes bija ceļā uz Maskavu. Dokumentos teikts - tiek vesta kāda diplomāta privātās mantas.

Muitnieki sāka pārbaudi.

Atklājās, ka tiek vestas zāles - kapsulas, tabletes un ampulas, zobu implanti, auto detaļas, apģērbs, rotaslietas, somas, kosmētika, aksesuāri un motociklu rezerves daļas, vīriešu un sieviešu rokas pulksteņi.

Kravas aizturēja. Viena šofera lietā tiesa nosprieda preces konfiscēt un vedējus sodīt ar 350 eiro naudas sodu.

Otra šofera advokātam izdevās pierādīt, ka par kravu atbildīgs bijis šofera pārinieks. Tiesa lietu izbeidza un lika mantas atdot vedējiem. Tomēr tiesnese izteica aizrādījumu muitai par nesaprotamu tās izmeklētāju rīcību. Viņi par vienā notikumā iesaistītām divām automašīnām uzsākuši divas atsevišķas lietas. Ja lieta būtu viena, tad tā būtu jau darbība organizētā grupā un tas ļautu piespriest stingrākus sodus, turklāt Muita nav uzsākusi krimināllietu, bet tikai administratīvo, un nav arī noskaidrots, kāda bijusi preču vērtība.

Valsts ieņēmumu dienests no jebkādiem komentāriem atteicās. Par konkrētām personām viņi runāt nevarot.

VID nespēja pateikt, cik bieži un kādos apmēros Latvijas robežu šķērso Krievijas vēstniecību noformētās diplomātiskās kravas. Šādu informāciju sargājot Vīnes konvencija un diplomātisko pastu muita neuzskaitot.

Bet kā rāda kāds tiesas spriedums Krievijā, firma, kas pieder Argentīnas narkotiku skandālā iesaistītā uzņēmēja māsai, turpināja kravu vešanu pār Latvijas robežu, izmantojot diplomātisko piesegu.

2 gadus pēc aizturēšanām Latvijas pusē, 2013. gadā divi Volkswagen kravas mikroautobusi caur Terehovu iebrauca Krievijā un šķērsoja robežpunktu Burački.

Pēc pārbaudes abi auto turpinājuši ceļu, taču tad tos apturējuši Federālā drošības dienesta darbinieki. Atklājies, ka kravas nodalījumā ir datori, kurpes, automašīnu rezerves daļas, sadzīves preces un arī 216 kilogrami dārglietu. 3,7 tonnas smagā krava tika aizturēta.

Vienīgais, kuru lietā sodīja, bija Krievijas muitniece Jeļena Fomina. Viņai aizliedza turpmāk strādāt muitā, bet preces tika atgrieztas pārvadātājiem.

Izmeklēšanā atklājās, ka krava noformēta Krievijas diplomāta Sergeja Sedukhina uzdevumā. Viņš noliedza gan saistību ar kravu, gan faktu, ka pārvadātājiem izsniedzis savas pases kopiju. Sedukhins savulaik ir bijis vēstniecības Vācijā trešais sekretārs. Šobrīd viņš pārcelts uz vēstniecību Baltkrievijā - vēsta raidījums Nekā Personīga.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu