Šadurskis mudina katrā skolā ieviest pa korim, to nosakot kā obligātu akreditācijai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība otrdien tomēr lēma nesamazināt skolās mūzikas stundu skaitu, savukārt kora tradīciju attīstības veicināšanai izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) mudināja izvērtēt iespēju kā vienu no nosacījumiem izglītības iestādes akreditācijai noteikt kori.

Ilgāk nekā stundu izskatot jautājumu par jauno pamatizglītības standartu, otrdien valdībā tika akcentēta iepriekš standartā paredzētā mūzikas mācību stundu skaita samazināšana.

Iedvesmojoties no literātiem, kam izdevies panākt literatūras stundu skaita saglabāšanu līdzšinējā apmērā, par "katastrofālām sekām" bērnu attīstībā, kas varot iestāties, samazinot stundu skaitu, ministrus šodien informēja arī mūzikas nozares pārstāvji. Paužot sašutumu par mūzikas mācību stundu skaita plānoto samazināšanu, nozares pārstāvji prasīja to skaitu vai nu vismaz saglabāt līdzšinējā līmenī, vai arī palielināt.

Šādam viedoklim piekrita arī kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK). Viņa uzsvēra, ka mūzikas stundu skaita samazināšana ir nepieļaujama, jo mūzika ne tikai attīsta katra individuālo personību, bet arī saglabā nacionālās vērtības. "Mēs nevaram mazināt mūsu tautas spēku!" piekodināja Melbārde.

Arī Dziesmu svētku biedrības valdes priekšsēdētājs Ints Teterovskis akcentēja dziedāšanas un kormūzikas saglabāšanas un veicināšanas nozīmīgumu.

Uzklausot visus iebildumus par mūzikas stundu skaita samazinājumu, izglītības un zinātnes ministrs Šadurskis akcentēja, ka, izstrādājot standartu, tika mēģināts rast līdzsvaru starp visām vēlmēm, taču to nav izdevies izdarīt.

Pievēršoties mūzikas stundu skaita problemātikai un nepieciešamībai veicināt kordziedāšanas tradīcijas saglabāšanu, Šadurskis pauda, ka, viņaprāt, skola ir izglītības iestāde vien tad, ja tajā darbojas koris visās vecuma grupās.

"No skolēna viedokļa koris ir fakultatīvs, bet no skolas skatupunkta, lai tā saņemtu akreditāciju, koris būtu obligāti jānodrošina. Tas būtu atbalsts kora tradīciju saglabāšanai," teica politiķis.

Diskusiju gaitā tomēr panākta vienošanās, ka mūzikas stundu skaits jaunajā standartā netiks samazināts - šim mācību priekšmetam tiks nodrošināts līdzšinējais stundu skaits.

Kā ziņots, Ministru kabinets 27. novembrī apstiprināja jauno pamatizglītības standartu, kura mērķis ir skolēnos attīstīs 21. gadsimtam svarīgās kompetences.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu