Vīrietis, izmantojot svešus personas datus, paņem ātros kredītus vairāk nekā 14 000 eiro apmērā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Pase. Ilustratīvs attēls.
Pase. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valkas rajona prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā apsūdzēts kāds vīrietis par 49 noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, nelikumīgi izmantojot svešus maksāšanas līdzekļus, vairākas reizes citu personu vārdā piesakoties ātriem kredītiem un iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksām, aģentūrai LETA pavēstīja Ģenerālprokuratūras pārstāve Una Rēķe.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais, kurš pirms tam bija ieguvis citu personu maksāšanas līdzekļu datus, bankas norēķinu kontam pieslēgtās internetbankas datus, reģistrējās ātro kredītu kompāniju mājas lapās, kur uzdodoties par citām personām, pieteicās un saņēma vairākus aizdevumus.

Cietušajām ātro kredītu kompānijām nodarot zaudējumus kopsummā par 14 347 eiro.

Turklāt, apsūdzētais, nelikumīgi rīkojoties ar svešiem maksāšanas līdzekļiem, caur interneta vietni latvija.lv, autentificējās Valsts ieņēmuma dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā eds.vid.gov.lv, kur citu personu vārdā sagatavoja un iesniedza gada ienākumu deklarācijas par iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksu.

Tādā veidā VID darbinieki, tikuši maldināti no apsūdzētā puses un uzticoties tam, ka gada ienākumu deklarācijas iesniedza attiecīgs nodokļu maksātājs, veica no Valsts kases pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu, pārskaitot to uz norādīto kontu.

Tādējādi nelikumīgi izmantojot svešu maksāšanas līdzekli, apsūdzētais nodarīja Latvijas Republikai mantisko zaudējumu kopsummā par 197,84 eiro. Pretlikumīgās darbības vīrietis veicis laika posmā no 2016. gada līdz 2018. gadam.

Apsūdzētais pie kriminālatbildības saukts par 49 noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas paredzēti Krimināllikuma 193. panta otrajā daļā jeb par sveša finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu, iznīcināšanu, bojāšanu vai nelikumīgu izmantošanu, par ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Lieta nodota izskatīšanai Vidzemes rajona tiesai.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu