Vai tā var? Veikala priekšniecība ar kameru piedāvā novērot savus darbiniekus katram interneta lietotājam (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Novērošanas kamera.
Novērošanas kamera. Foto: Ieva Leiniša/LETA

"Galerija Centrs" apavu veikalā "Skechers" ierīkota novērošanas kamera, bet tajā redzamais brīvi pieejams internetā un katrs var novērot gan pārdevēju, gan klientus - vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

Pieslēdzoties kamerai, var aplūkot ikdienišķas ainas - darbiniece no rīta mazgā veikalu, apkalpo klientus vai vienkārši stāv pie kases. Redzams, ka kāds šo 360 grādu kameru vada, allaž sekojot pārdevējai.

Televīzijas raidījums uzrunāja pārdevēju un izrādījās, ka viņai nav zināms par šādu sevis demonstrēšanu internetā.

"Noteikti ar priekšnieci tas ir jāizrunā. Tas ir pretlikumīgi," teic pārdevēja.

Veikalu "Skechers" pārstāv uzņēmums "NL Latvija", un tā vadītājs Austris skaidro, ka "skatās menedžere. Pēc nepieciešamības."

Novērošanas kameru ierakstiem publiskā apskatē gan nevajadzētu nonākt un vēl jo vairāk, ja iespējams identificēt darbiniekus un klientus, norāda Datu valsts inspekcija

"Ļoti pirmsšķietami skatoties, tā varētu būt tehnisko-organizatorisko prasību neievērošana," teic Datu valsts inspekcijas pārstāvis Lauris Linabergs.

"Pārzinis ir kādu privātu saiti padarījis publiski pieejamu, kas būtu kļūda. Pēc izmeklēšanas, ja tiktu konstatēta ļaunprātība vai neizdarība, var piemērot regulā noteiktos sodus."

Raidījums "Bez Tabu" ievēro arī citas vietnes, kur pieejams sekot novērošanas kamerās redzamajam gan Latvijā, gan ārvalstīs. Ja ir aizdomas, ka personas dati tiek apstrādāti nelikumīgi, tad iespējams vērsties Datu valsts inspekcijā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu