2018. gadā nogalināti 80 žurnālisti un mediju darbinieki

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Noslepkavotais žurnālists Džamals Hašogi.
Noslepkavotais žurnālists Džamals Hašogi. Foto: Reuters / Scanpix

2018.vgadā saistībā ar savu profesionālo pienākumu veikšanu nogalināti vismaz 80 žurnālisti un mediju darbinieki, otrdien paziņojusi organizācija Reportieri bez robežām (RSF).

Šogad nogalināti vismaz 63 profesionāli žurnālisti, kas ir par 15% vairāk nekā pagājušajā gadā.

Ieskaitot citus mediju darbiniekus un žurnālistus amatierus, nogalināto skaits sasniedzis 80.

"Naidam pret žurnālistiem, ko pauž (...) negodīgi politiķi, reliģiskie līderi un uzņēmēji, ir traģiskas sekas," un tas atspoguļojas pieaugošajā vardarbībā pret žurnālistiem, teikts RSF ģenerālsekretāra izplatītajā paziņojumā.

RSF norādījusi, ka laikraksta The Washington Post žurnālista un Rijādas kritiķa Džamala Hašogi slepkavība Saūda Arābijas konsulātā Stambulā atspoguļo naidu pret medijiem, kas valda daudzās sabiedrības sfēras.

Hašogi slepkavība izraisīja globālu sašutumu.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā.

Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka kroņprincis Mohammeds bin Salmans būtu saistīts ar Hašogi slepkavību.

RSF ziņojumā teikts, ka vairāk nekā puse no šogad nogalinātajiem žurnālistiem noslepkavoti tīšām.

Vairāk nekā puse nogalināto miruši tikai piecās valstīs - Afganistānā, Sīrijā, Meksikā, Jemenā un Indijā, teikts otrdien Berlīnē izplatītajā ziņojumā.

15 žurnālisti nogalināti Afganistānā, 11 Sīrijā, deviņi Meksikā, astoņi Jemenā un seši Indijā, teikts ziņojumā par preses brīvības stāvokli pasaulē.

Seši žurnālisti nogalināti ASV, un četri no viņiem - Mērilendas štatā notikušajā uzbrukumā laikrakstam Capital Gazette.

348 žurnālisti turēti ieslodzījumā, un vairums šo cilvēku cietumos atrodas tikai piecās valstīs - Ķīnā (60 žurnālisti), Ēģiptē (38), Turcijā (33), Irānā (28) un Saūda Arābijā (28).

Pēdējo desmit gadu laikā visā pasaulē nogalināti 702 profesionāli žurnālisti.

Vislielākajam riskam pakļauti žurnālisti, kas atspoguļo bruņotos konfliktus. Tiesa gan, tieši tikpat daudzi nogalināti ārpus konflikta zonām, kur noziedznieki zina, ka par pastrādātajiem noziegumiem netiks sodīti, teikts ziņojumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu