Fiskālās disciplīnas padome: Nodokļu reformai bija ierobežota ietekme uz nevienlīdzības mazināšanu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Maks ar monētām.
Maks ar monētām. Foto: Edijs Pālens/LETA

Nodokļu reformai bija ierobežota ietekme uz nevienlīdzības mazināšanu, šā gada decembra fiskālajā apskatā norāda Fiskālās disciplīnas padome (FDP).

Apskatā teikts, ka 2017. gadā nodokļu reforma atviegloja fiskālo politiku, tādējādi nodrošinot papildu stimulus tautsaimniecībai periodā, kad tā jau pieaug virs sava potenciāla. Tajā pašā laikā kopš 2017. gada Latvijas fiskālā attīstība atpaliek no Baltijas kaimiņvalstīm.

Tāpat padomē atzina, ka 2017. gadā veiktā nodokļu reforma nodrošināja tautsaimniecībai fiskālos stimulus, taču vienlaikus arī samazināja nodokļu pret iekšzemes kopprodukta (IKP) apmēru, un tai bija ierobežota ietekme uz nevienlīdzības mazināšanu.

Pēc FDP aprēķiniem, 2018. gadā nodokļu ieņēmumi pret IKP samazinājās zem 31%, lai gan 2017. gadā tie bija aptuveni 31,5%. FDP prognozēja, ka 2019. gadā šis līmenis saruks līdz 30%.

Fiskālās politikas izaicinājumi vidējā termiņā tiek saistīti ar spiedienu darba spēka tirgū un sabiedrības novecošanās izmaksām.

FDP piebilda, ka vājie nodokļu ieņēmumi un nereālistiskās gaidas tos uzlabot bez mērķētas politikas attiecībā uz nodokļu slogu bagātajiem rada papildu problēmas.

Padomē norādīja, ka 2018. gadā tika sasniegts vēsturiski zems bezdarba līmenis, kas rada spiedienu uz algu pieaugumu. Tāpat tiek prognozēts, ka bezdarba līmenis samazināsies arī turpmāk.

"Tas norāda uz iespējamām pieaugošām problēmām piesaistīt cilvēkkapitālu un personāla resursus vairākās nozarēs, kas jau pašlaik tiek novērots arvien pieaugošā uzņēmumu daļā visās nozarēs," atzina FDP.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu