Miris bijušais ASV aizsardzības ministrs Harolds Brauns (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bijušais ASV aizsardzības ministrs Harolds Brauns.
Bijušais ASV aizsardzības ministrs Harolds Brauns. Foto: Reuters / Scanpix

91 gada vecumā miris bijušais ASV aizsardzības ministrs Harolds Brauns, kurš vadīja Pentagonu prezidenta demokrāta Džimija Kārtera administrācijas laikā no 1976. līdz 1981. gadam, sestdien pavēstījusi ASV Aizsardzības ministrija.

"Viņš veidoja mūsu valsts bruņotos spēkus vairāk nekā trīs desmitgades, revolucionizējot jūras kara flotes bruņojuma attīstību, atjaunojot Amerikas ieroču platformas pēc Vjetnamas kara, attīstot radariem neredzamās lidmašīnas un vadot pētījumus kodolieroču jomā," teikts ASV aizsardzības ministra pienākumu izpildītāja Patrika Šanahena paziņojumā.

Aukstā kara laikā Brauna "koncentrēšanās uz atturēšanu ar spēcīgas kodoltriādes starpniecību veicināja ilgtermiņa mieru un stabilitāti Savienotajās Valstīs un Eiropā," piebildis Šanahens.

Laikā, kad Brauns vadīja Pentagonu, ASV aizsardzības sistēmas tika modernizētas ar precīzi vadāmām spārnotajām raķetēm, radariem neredzamām lidmašīnām, moderniem izlūkošanas satelītiem, kā arī uzlabotām sakaru sistēmām.

Braunam izdevās panākt ASV aizsardzības izdevumu palielināšanu par spīti Baltā nama un Kongresa demokrātu viedoklim, ka izdevumi būtu jāsamazina.

Brauns, kuram bija doktora grāds fizikā, 1952. gadā sāka strādāt Lorensa Livermora Nacionālajā laboratorijā Kalifornijas Universitātē, Bērklijā, un 1960. gadā kļuva par tās direktoru. Šī laboratorija, kas ir pakļauta ASV Enerģētikas ministrijai, veic pētījumus kodolieroču jomā. Brauna vadībā šajā laboratorijā tika izstrādātas nelielas un vieglas kodolgalviņas, kuras varēja izvietot uz Savienoto valstu jūras spēku ballistisko raķešu zemūdenēm.

No 1961. līdz 1965. gadam Brauns bija ASV Aizsardzības ministrijas aizsardzības pētījumu un inženierijas direktors, bet no 1965. līdz 1969. gadam vadīja Aizsardzības ministrijas gaisa spēku departamentu. No 1969. gada līdz kļūšanai par aizsardzības ministru 1977. gadā viņš bija Kalifornijas Tehnoloģiju universitātes prezidents.

Pēc karjeras Pentagonā Brauns strādāja Džona Hopkinsa universitātes Ārpolitikas institūtā, kā arī bija loceklis vairāku lieluzņēmumu direktoru padomēs. Kopš 2011. gada viņš bija ASV Enerģētikas drošības padomes loceklis.

Brauns miris piektdien savās mājās netālu no Sandjego, Kalifornijā. Viņa nāves cēlonis bija aizkuņģa dziedzera vēzis, ziņo laikraksts "The New York Times", atsaucoties uz Brauna ģimenes locekļiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu