Irbe bijis "čekas" redzeslokā; hokejista karjera nebūtu iespējama, ja kaimiņiene viņu "nostučītu"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Artūrs Irbe
Artūrs Irbe Foto: Edijs Pālens/LETA

Hokejists Arturs Irbe filmā "Latvijas Faili. Mūris" izstāstījis savu pieredzi ar čeku, vēsta TV3 ziņas. 

Par to, ka bijis čekas redzeslokā, viņš PSRS laikā nojautis labu laiku, bet spilgtu apliecinājumu bažām guvis vien labu laiku pēc PSRS sabrukuma.

Izrādās, viņa kaimiņiene bija čekas ziņotāja, taču, tā kā Irbe bija labi audzināts un pieklājīgi kaimiņieni sveicinājis, viņa nav nodevusi, lai gan Irbe audzināts ļoti latviskā, patriotiskā garā. Ja būtu “nostučīts”, hokejista karjera beigtos.

"Es par to krietni vēlāk uzzināju. Tas varēja būt ap 2000. gadu, biju jau krietni laiku NHL paspēlējis. Mamma pateica, ka pirms savas nāves kaimiņiene uzaicināja viņu pie sevis, un atzinās.

Viņa bija krievu sieviete, teica: "Es nevaru, man tev ir jāatzīstas. Ziniet, kopš jūsu dēls bija 15 gadus vecs, pie manis katru nedēļu nāca cilvēks, un man bija jāinformē, kā jūsu dēls uzvedās, ko viņš dara, domā, kāda ir viņa politiskā nostāja, vai viņš ir riktīgs padomju pilsonis. Man bija ļoti sarežģīti, bet es to stāstīt nevarēju, mans laiks drīz būs pienācis, es to kapā līdzi ņemt nevarēšu, viņa teica.

»Kardināls Pujats reģistrēts nesavervēto "čekas" aģentu žurnālā

"Es par jūsu dēlu nestāstīju, ka viņš auro kā traks, kad PSRS izlasei iesit vārtus. Jums ir tāds dēls, tāds sportists," atzinusi kaimiņiene. 

"Šoreiz tika ņemtas vērā tās kaimiņu attiecības, nevis tāds riktīgs padomju profilēšanas veids. Tā mašīna bija vienkārši unikāla. Pateicoties šai sievietei, lai viņai vieglas smiltis, es varēju kāpt pa savām karjeras kāpnēm,” filmā atminējās Irbe.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu