Pēc kļūdu novēršanas NVD palaidis veselības aprūpes pakalpojumu grozu sistēmas platformu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Gaitenis Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā.
Gaitenis Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Novērstas gada sākumā konstatētās darbības kļūdas IT infrastruktūrā, kas neļāva palaist veselības aprūpes pakalpojumu grozu sistēmas platformu, aģentūru LETA informēja Nacionālais veselības dienests (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

Pēc viņas teiktā, darbības kļūdu novēršana ļāvusi jau pagājušajā nedēļā sistēmas platformu palaist produkcijas jeb reālajā vidē.

Tas gan vēl nenozīmē, ka dalīšana "grozos" jau ir iespējama. NVD speciālisti turpina darbu, lai platformai pakāpeniski pieslēgtu valsts pārvaldes iestāžu un citas datubāzes.

Plānots, ka šonedēļ daļa datubāžu tiks pieslēgta produkcijas videi. Pirmā datubāze, kuru sākts pieslēgt, ir Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datubāze, piebilda Štālberga.

Joprojām plānots, ka informācija par iedzīvotāju veselības apdrošināšanas statusiem e-veselības sistēmā būs pieejama no februāra, un speciālisti aktīvi strādā, lai to īstenotu, viņa piebilda.

Vienlaikus tas, vai statuss būs pieejams e-veselībā, ir atkarīgs arī no tā, kāda būs iestāžu dažādo datubāžu datu kvalitāte, kad tās tiks pieslēgtas produkcijas videi, uzsvēra Štālberga.

Saskaņā ar NVD sniegto informāciju, Veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzes izveidei ir izlietoti 1,5 miljoni eiro.

Līdzekļi tika piešķirti no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Finansējums un darba uzdevumi tika saskaņoti ar Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju, kā to paredz Ministru kabineta noteikumi.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šonedēļ atbalstīja priekšlikumu līdz vasarai atlikt veselības pakalpojumu dalīšanu divos "grozos".

Atbalstītais priekšlikums paredz jaunās kārtības darbību atlikt līdz 1. jūlijam, taču komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP) žurnālistiem skaidroja, ka rosinās vēl precizēt atlikšanas datumu, nosakot to līdz 1. jūnijam.

Komisijai vēl būs jābalso par attiecīgu likuma grozījumu redakciju virzīšanu skatīšanai Saeimā.

LETA jau ziņoja, ka no šī gada Latvijā bija jāsāk darboties veselības aprūpes finansēšanas modelim, kas balstās uz valsts veselības apdrošināšanu un paredz divus atšķirīgu līmeņu pakalpojumu grozus pacientiem, kas veic šos apdrošināšanas maksājumus, un tiem, kas tos neveic.

Tomēr sistēma tehnisku problēmu dēļ darbu nav sākusi un visi iedzīvotāji joprojām saņem vienādus pakalpojumus. Veselības ministre Anda Čakša (ZZS) iepriekš norādījusi, ka jauno kārtību varētu pielietot no februāra pēc IT problēmu novēršanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu