Rinkēvičs: Arī "Brexit" bez vienošanās gadījumā Latvijas pilsoņi Lielbritānijā saglabās līdzšinējo statusu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalās preses brīfingā, kurā informē par Latvijas soļiem saistībā ar Solsberijā īstenoto ķīmisko ieroču lietošanas gadījumu.
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalās preses brīfingā, kurā informē par Latvijas soļiem saistībā ar Solsberijā īstenoto ķīmisko ieroču lietošanas gadījumu. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Šogad 29. martā Lielbritānijai paredzēts pamest Eiropas Savienību (ES), bet joprojām nav skaidrs, kā tas notiks, tikmēr vairākas ES valstis - tai skaitā Latvija - divpusēji vienojušies ar britiem par to, kādas būs Latvijas pilsoņu tiesības tur un Lielbritānijas pilsoņu tiesības šeit, vēsta TV3 Ziņas.

Šonedēļ Saeimas Ārlietu komisija atbalstīja deklarācijas projektu par Lielbritānijas pilsoņu tiesībām Latvijā, kurā iecerēts apliecināt, ka britiem, kuri likumīgi uzturas Latvijā, tiks saglabātas sociālās garantijas, darba un mācīšanās iespējas, kā arī citas tiesības pat tad, ja Lielbritānija pametīs ES bez vienošanās.

Līdzīga apņemšanās tiek gaidīta no britiem.

"Es saprotu, ka arī Lietuvā šādu ceļu ies. Čehija, Francija, Zviedrija,"  saka Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols (NA).

"Visi saprot, ka neviens nezina, kas būs pēc 29. marta. Līdz ar to pilsoņu tiesības un drošības sajūta ir pats svarīgais, kas var būt jebkurai valstij. Tajā skaitā arī britiem."

Latvijā dzīvo aptuveni 1000 Lielbritānijas pilsoņu, bet precīzs Latvijas pilsoņu skaits Lielbritānijā nemaz nav zināms. Lēsts, ka tie varētu būt 100 000, vēsta televīzijas raidījums.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Jaunā Vienotība") apliecina, ka politiska vienošanās ar britiem ir panākta.

"Ja gadījumā Lielbritānija aiziet bez vienošanās, tad visiem Latvijas pilsoņiem, kas dzīvo un strādā Lielbritānijā un ir reģistrējušies līdz šā gada 29. martam, tiesības un statuss saglabāsies precīzi tāds pats kā pirms "Brexit"," skaidro Rinkēvičs.

Šie nosacījumi neattieksies uz tiem Latvijas pilsoņiem, kuri gribēsies pārcelties uz dzīvi Lielbritānijā pēc "Brexit", vēsta TV3 Ziņas.

Gatavību saglabāt pašreizējo statusu Latvijas pilsoņiem pēc "Brexit" apliecinājusi arī Lielbritānijas vēstniecība Latvijā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu