IUB pārbauda RNP 8,3 miljonu eiro vērto liftu apkopes iepirkumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lifts; ilustartīvs foto.
Lifts; ilustartīvs foto. Foto: AFP/SCANPIX

Iepirkumu uzraudzības birojs uzsācis administratīvā pārkāpuma lietvedību, lai pārbaudītu, vai pašvaldības uzņēmums "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) nav pieļāvis pārkāpumus, veicot 8,3 miljoni eiro vērtu iepirkumu par liftu apkopi un remontdarbiem, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

RNP apsaimniekotajās mājās ir aptuveni 1500 liftu, kas regulāri jāpārbauda, jāuztur un jālabo. Tagad iecerēti arī plānveida remonti.

RNP valdes priekšsēdētājs Aivars Gonatrevs raidījumam atzinis, ka tas ir lielākais šāda veida iepirkums uzņēmuma vēsturē.

Liftu plānveida remonti un atjaunošana notikšot vēl turpmākos trīs, četrus gadus, līdz visi lifti tiks atjaunoti.

Par liftu tehnisko apkopi, plānoto un avārijas remontdarbu veikšanu uzņēmums pērn izsludināja atklātu konkursu. Tajā pieteicās četri pakalpojumu sniedzēji, tomēr novembra beigās iepirkuma procedūru izbeidza bez rezultāta, jo neviens no pretendentiem neatbilda konkursa prasībām.

"de facto" norāda, ka RNP izvirzītās prasības pretendentiem esot bijušas ļoti augstas – ja pieteicās uz visu liftu apkopi un remontu, jāspēj piedāvāt 134 speciālistus, bet pretendenta finanšu apgrozījumam pēdējo trīs gadu laikā jābūt līdzvērtīgam pakalpojuma kopsummai.

Tomēr jau divu nedēļu laikā pēc iepirkuma izbeigšanas noorganizēta un pabeigta sarunu procedūra, izvēloties piegādātāju un 14. decembrī noslēdzot līgumu.

Aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija liecina, ka ar Igoram Babkinam piederošo SIA "Liftu alianse" noslēgts divu gadu līgums par kopējo summu 8 334 000 eiro bez PVN.

"Mums [RNP] nebija variantu, jo tie iepirkumi, kuri bija pirms tam, jau tika pagarināti, faktiski jau bija sevi izsmēluši, un mēs faktiski bijām pienākuši pie punkta, ka vispār paliktu bez apkalpotāja," LTV raidījumam teicis Gontarevs.

Viņš arī piebildis, ka visas likumā paredzētās iespējas izraudzīties pretendentu konkursā bija izsmeltas.

Sarunu procedūrā RNP uzrunājis divus liftu apkopes uzņēmumus no Latvijas reģioniem ar diviem un trim darbiniekiem un dažu desmitu tūkstošu eiro apgrozījumu, divas Babkinam piederošas firmas - SIA "AVVA" un "Liftu alianse", kā arī SIA "Lifts" un viens no lielajiem tirgus dalībniekiem - "KONE lifti Latvija".

Pieteikumu sarunu procedūrā iesniedza tikai "Liftu alianse". Kā norāda "de facto", no sākotnējā, nesekmīgā konkursa dalībniekiem šis uzņēmums bija vienīgais, kas saņēma uzaicinājumu uz sarunām.

"Liftu alianses" apakšuzņēmēji būs otra Babkina firma "AVVA" un "KONE lifti Latvija".

Babkins raidījumam skaidrojis, ka no valstī esošajiem aptuveni 200 liftu apkopes speciālistiem daļa strādā "Liftu aliansē", daļa - "AVVA". Viņa grupas uzņēmumi, kuros kopējais sertificēto liftu speciālistu skaits vidēji sasniedz sešdesmit cilvēkus, lielāka apjoma pasūtījumu izpildei, arī privātajā sektorā, piesaistos arī citus liftu nozares uzņēmumus.

RNP vadītājs raidījumam noliedzis, ka iepirkuma veicēji "pievēruši acis" uz prasību ievērošanu, un par iepirkuma komisijas paveikto nešaubās.

"Iepirkums beidzies, un līgums ir noslēgts. Zinu, ka šobrīd notiek vēl kaut kāda lietas pārskatīšana arī IUB, tad arī mēs patiesībā uzzināsim, vai bija no iepirkuma komisijas kāds pārkāpums, vai nē," raidījumam teica Gontarevs.

IUB pārbaudi uzsācis pēc kāda uzņēmuma iesnieguma. Lai arī līgums jau stājies spēkā un to atcelt nevar, pārbaudē iespējams pārliecināties par procesa atbilstību likumiem, uzsver "de facto".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu