Latvijas Gāze: Gada griezumā gāze mājsaimniecībās kļūs lētāka (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
AS "Latvijas Gāze" Inčukalna pazemes gāzes krātuves teritorija.
AS "Latvijas Gāze" Inčukalna pazemes gāzes krātuves teritorija. Foto: Zane Bitere/LETA

Mājsaimniecībām dabasgāze gada griezumā būs lētāka pie publiskā tirgotāja AS "Latvijas gāze" par regulētu cenu, jo ieņēmumus, ko tas drīkst gūt, nosaka un uzrauga Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), pauda "Latvijas gāze" tirdzniecības vadītājs Egīls Lapsalis.

Lapsalis norādīja, ka "Latvijas gāze" dabasgāzes cena mājsaimniecībām tiek noteikta pusgadu uz priekšu.

"Gadījumā, ja šajā laikā notiek cenu kāpums, mājsaimniecība, kas ir publiskā tirgotāja klients, turpina maksāt fiksēto dabasgāzes cenu. Savukārt, ja šajā periodā ir noticis dabasgāzes cenu kritums, mājsaimniecības nepārmaksā un publiskais tirgotājs negūst papildus ieņēmumus, jo cenu starpības rezultātā saņemtais ienākums tiek pārdalīts, samazinot regulēto cenu nākamajam periodam un tādā veidā atgriezts atpakaļ mājsaimniecībām," skaidroja Lapsalis.

Lai arī dabasgāzes tirgus ir atvērts, kā aizsargātos patērētājus mājsaimniecības ar dabasgāzi apgādā publiskais tirgotājs.

Publiskā tirgotāja statusu atbilstoši likumam iegūst tas tirgotājs, kuram ir lielākais noslēgto līgumu skaits ar mājsaimniecībām.

Tādēļ arī pēc 2019. gada 1. janvāra "Latvijas gāze" turpina nodrošināt publiskā tirgotāja pakalpojumu, piegādājot dabasgāzi mājsaimniecībām par regulētu cenu.

Kā ziņots, ka energokompānija AS "Latvenergo" ar zīmolu "Elektrum" nākamnedēļ sāks dabasgāzes tirdzniecību Latvijas mājsaimniecībām.

"Ar nākošo nedēļu uzsāksim aktīvu dabasgāzes tirdzniecību mājsaimniecībām, un tas nozīmēs, ka arī gāzes tirgū mājsaimniecībām būs alternatīva," šorīt intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica "Latvenergo" valdes loceklis Uldis Bariss.

Runājot par "Elektrum" dabasgāzes piedāvājuma priekšrocībām, "Latvenergo" valdes loceklis stāstīja, ka tās būs papildus serviss klientiem un ērtības norēķinos. Piemēram, lielajiem dabasgāzes patērētājiem tikšot piedāvāta arī gāzes katlu apkope. Pēc viņa teiktā, dabasgāzes cena būs konkurētspējīga - lai arī dabasgāzes cenu nosaka tendences pasaules tirgū, "konkurence jebkurā gadījumā cenu spiež uz leju".

"Elektrum" mērķis dabasgāzes tirgū "esot sākt ar mazumiņu", savukārt piecu gadu laikā kompānija plāno aizņemt 5-10% dabasgāzes patēriņa tirgu mājsaimniecībās, stāstīja Bariss.

"Latvenergo" koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 925,627 miljonu eiro auditēto apgrozījumu, kas ir par 0,6% mazāk nekā 2016. gadā, savukārt koncerna peļņa pieauga 2,5 reizes, sasniedzot 322,021 miljonu eiro.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu