Viņķele rosinās pērn veiktās sociālās iemaksas attiecināt uz visiem nodokļu režīmiem (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Veselības ministre Ilze Viņķele.
Veselības ministre Ilze Viņķele. Foto: Zane Bitere/LETA

Veselības ministrija rosinās pērn veikto sociālo iemaksu palielināšanu attiecināt uz visiem nodokļu režīmiem, tādējādi iedzīvotājiem kvalificējoties valsts obligātās veselības apdrošināšanai, intervijā LTV raidījumā "Rīta panorāma" pastāstīja veselības ministres Ilze Viņķele (AP).

No 2018. gada valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas likme tika paaugstināta par vienu procentpunktu, šos ieņēmumus novirzot veselības aprūpes nozares finansēšanai.

Tomēr tas patlaban nav attiecināts uz visiem legālās nodarbinātības veidiem, tostarp mikrouzņēmuma režīmā strādājošajiem, patenta maksājumu veicējiem un autoratlīdzību saņēmējiem.

Viņķele sacīja, ka šāda kārtība būtu jāpiemēro visiem nodokļu režīmiem. Pēc viņas teiktā, tas būtu gan taisnīgāks, gan vieglāk administrējams risinājums.

» Turpinās diskusijas par veselības pakalpojumu "grozu" sistēmu. Iespējams, to atcels pavisam 

Vienlaikus ministre piedāvās atteikties no veselības aprūpes pakalpojumu divu grozu sistēmas, paliekot pie viena pakalpojumu klāsta visiem.

Vaicāta, ar ko jārēķinās cilvēkiem, kuri vispār nemaksā nodokļus, Viņķele uzsvēra, ka nodokļu nemaksāšanas apkarošana nav Veselības ministrijas kompetencē.

Vienlaikus viņa pauda, ka nav tādu cilvēku, kas vispār nemaksā nodokļus, bet var būt tādas cilvēku grupas, kuras drīkst nemaksāt sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Šajā gadījumā tiks paredzēta obligāta iemaksa, kas jāveic, lai pievienotos valsts veselības apdrošināšanai, viņa skaidroja.

Ministre uzskata, ka iepriekšējās Saeimas pieņemtais Veselības aprūpes finansēšanas likums, visticamāk, izstrādāts labu nodomu vadīts, tomēr izpildījums "sanācis nedaudz šķībs".

Sākotnēji paredzētais risinājums ir netaisnīgs un diskriminē iedzīvotājus, kas maksā nodokļus tādos režīmos, kā valsts to ir ļāvusi, piemēram, pašnodarbinātos, autoratlīdzību saņēmējus u.c., viņa uzsvēra.

Kā ziņots, Viņķele šodien pēc Ministru kabineta sēdes solījusi plašāk informēt par nepieciešamajām izmaiņām Veselības aprūpes finansēšanas likumā.

Pēc Viņķeles paustā, līdz 1. jūlijam jābūt izlabotam vai pārrakstītam Veselības aprūpes finansēšanas likumam, un jau tagad pārrunāti vairāki iespējamie scenāriji, kas tiks piedāvāti sabiedrībai, valdībai un Saeimai.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu