Vecvagars: Mērķis nav sasniegts, par iznākumu atbildu es (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Arnis Vecvagars un Latvijas basketbola izlase.
Arnis Vecvagars un Latvijas basketbola izlase. Foto: FIBA.com

25. februāra vakarā Latvijas vīriešu basketbola izlase piedzīvoja vienu no sāpīgākajām neveiksmēm izlases vēsturē. Vienība izcīnīja uzvaru pār Melnkalni ar 80:74, taču, lai iekļūtu 2019. gada Pasaules kausa (PK) izcīņā komandai bija jāuzvar ar vismaz deviņu punktu pārsvaru. Valstsvienības galvenais treneris  Arnis Vecvagars atzinis, ka nevēlas un negrasās ne taisnoties, ne aizbildināties ar dažādiem apstākļiem, vēsta Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājas lapa.

“Mērķis nav sasniegts un es, kā galvenais treneris uzņemos atbildību.”

Basketbola izlases galvenais treneris atzīst, ka ceļazīme uz Ķīnu vistuvāk bija pirmajā spēlē ar Melnkalni, kad rezultāts pēc trešās ceturtdaļas vēl bija neizšķirts. "Pēc trim ceturtdaļām rezultāts bija neizšķirts, bet beigās pieļāvām mīnus 9, kurus izbraukumā atgūt neizdevās," atzīst Vecvagars.

Pirms izšķirošās spēles ar Melnkalni Latvijas izlases galvenais treneris izlēma ārpus pieteikuma atstāt centra spēlētāju Ronaldu Zaķi, kurš cīņā ar spēcīgajiem pretinieku garajiem spēlētājiem būtu lieliski noderējis. Vecvagars šo lēmumu komentē ar taktisko izvēli cīņā pret Melnkalni. "Domājot par aizsardzības taktiku, izraudzījāmies vairākus variantus, kas prasīja aktīvu darbību, iesaistoties visam piecniekam. Vienkārši sakot – pretinieku fiziskajam spēkam pretī likām nevis fizisko spēku, bet ātrumu, veiklību, neatlaidību.Vai Zaķis šai ziņā būtu kardināli mainījis situāciju? To neuzzināsim, bet viņa statistika šajā spēles elementā nekad nav bijusi izcila. Varbūt, iegūstot kādu bumbu vairāk, parādītos mīnusi citos aspektos," komentē Vecvagars. 

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Lieku kritikas devu treneris saņēmu par trīs “mazo” – Jāņa Blūma, Aigara Šķēles un Riharda Lomaža – nesūtīšanu laukumā. Vecvagars saņēma arī kritiku par to, ka izšķirošo metienu uzticēja Dairim Bertānam, kuram tajā dienā īpaši labi nesekmējās ar bumbas raidīšanu grozā. 

"Lēmumi par spēlētāju rotāciju tiek pieņemti spēles laikā, vadoties no konkrētās situācijas. Pēc labā sākuma šķita svarīgi noturēt uzņemto ritmu, lieki neraustīt tos, kuri bija panākuši pārsvaru. Iespējams, ka vajadzēja dot iespēju Blūmam, kurš var trāpīt vai Lomažam, kurš var gan trāpīt, gan nocīnīties aizsardzībā. Bet, kā jau teicu, negribējās mākslīgi raustīt sastāvu. Savukārt galotnē eksperimentēt bija ļoti riskanti. Dairis ir labākais trīspunktu metējs Eirolīgā – tādiem spēlētājiem jāuzticas," atzina Vecvagars.

Iepriekš arī izskanēja ziņa, ka Vecvagaram spēlē pret Spāniju esot bijis konflikts ar Latvijas izlases kapteini Jāni Blūmu. Pats treneris šādu situāciju noliedz. "Nebija konflikts. Nekad neesmu pievērsis uzmanību spēles stresa raisītām emocijām, lēmumos vienmēr esmu pragmatisks. Iepriekš Slovēnijā Jānis deva milzīgu ieguldījumu lūzuma panākšanā un tur viņš spēlēja daudz. Pret Spāniju pēc komandai neveiksmīgā pirmā puslaika otrajā sākām atspēlēties un laukumā bija sastāvs, kas to spēja izdarīt. Nevienam spēles laiks mākslīgi netika ne palielināts, ne samazināts, katru lēmumu varu pamatot ar video argumentu palīdzību."

Galerija:Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēle: Latvija - Spānija

Vecvagars par izlases galveno treneri tika iecelts 2017. gada beigās. Toreiz viņš neloloja ilūzijas par vieglu ceļu uz Ķīnu. Uzdevums netika izpildīts, taču treneris atzinis, ka komanda sasniedza labu bilanci.

"Uzdevums kvalificēties Pasaules kausa finālturnīram bija uzstādīts pamatoti. Kaut arī sasniedzām, manuprāt, labu bilanci, kam, iespējams, būs nozīme, lai komandas tomēr varētu piedalīties olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā, tas nav izpildīts. Kā jau teicu, par iznākumu esmu atbildīgs es," atzinis Vecvagars. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu