Atvēlēti trīs miljoni eiro latviešu valodas pētniecībai (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latviešu leģionāru piemiņas pasākums pie Brīvības pieminekļa.
Latviešu leģionāru piemiņas pasākums pie Brīvības pieminekļa. Foto: Ieva Lūka/LETA

Ceturtdien, 7. martā, notika programmas atklāšanas konference, kurā tika atvēlēti trīs miljoni eiro plašai pētījumu programmai, lai trijos gados izzinātu latviešu valodu visdažādākajos aspektos, vēsta "TV3 Ziņas". 

Latvijas Universitāte (LU) vēsturiski pasaulē bija pirmā augstskola, kurā varēja studēt latviešu valodu, tāpēc simboliski tieši šeit dots oficiāls starta šāviens vērienīgai pētījumu programmai par mūsu valodu.

Lai gan faktiski pētnieki darbu jau sākuši, ceturtdien notika pētījumu programmas atklāšanas konference, kuru apmeklēja valsts pārvaldes pārstāvji, mācībspēki un nevalstiskā sektora pārstāvji.

"Valoda ir dzīvs koks. Tam ir gan saknes, gan zari, gan augļi un lapas. Ir arī gadalaiki – vismaz pie mums. Gribas, lai tas koks aug, zeļ un bagātīgi ražo," norādīja pētījumu programmas stratēģiskās vadības padomes priekšsēdētāja Gunta Arāja.

Programmai atvēlēti aptuveni trīs miljoni eiro. To īstenos vairāk nekā 110 pētnieku, aptverot ļoti plaušu lauku - ontoloģiju, sociolingvstiku, gramatiku, leksiku un terminoloģiju. Paredzēts arī pievērsties latgaliešu rakstu un lībiešu valodai.

Projekta vadība uzsver, ka nesāk darbu tukšā vietā, un daudz izdarīts jau iepriekš, taču latviešu valodas pētniecībai vajadzīgs mūsdienīgs turpinājums.

"Mums jāiet tālāk. Tieši tādēļ ir tapis šis projekts, kura virsmērķis ir stiprināt latviešu valodu, Latvijas identitāti un valsts vērtības veidojošā pamata ilgtspēju," pauda pētījumu programmas projekta vadītāja Ina Druviete.

Iecerēts, ka pētījumiem būs arī praktiska ietekme, piemēram, tie varētu būt liels solis valodas apstrādes rīku attīstībā. Pētījuma programma ilgs līdz 2021. gada decembrim.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu