Pedofils vai tomēr ne? Kā filma "Leaving Neverland" mainīja pasauli (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Vairākus gadu desmitus mūziķis Maikls Džeksons dēvēts par "popmūzikas karali" - viņš ir arī viens no slavenākajiem cilvēkiem pasaulē. Taču pēc filmas "Leaving Neverland" iznākšanas Džeksona atstātais muzikālais mantojums daudzos sācis raisīt nepatiku, ziņo portāls "BBC".

Jaunā, četru stundu garā dokumentālā filma "Leaving Neverland" par popmūzikas karali Maiklu Džeksonu izraisījusi pamatīgu skandālu.

Filmā, kas pirmizrādi piedzīvoja Sandensas kinofestivālā 25. janvārī, režisors seko divu jaunu vīriešu - Veida Robsona (Wade Robson) un Džeimsa Seifčaka (James Safechuck) dzīves stāstam. Abi vīrieši, kuri šobrīd aptuveni 30 gadu veci, apgalvo, ka Maikls Džeksons viņus 90. gadu sākumā seksuāli izmantojis.

Džeksona ģimene šīs apsūdzības gan noliedz, tomēr abu vīriešu stāsti met tumšu šaubu ēnu uz popmūzikas karaļa vārdu.

Vainīgs vai tomēr ne?

Dokumentālajā filmā izteiktie apgalvojumi daudziem skatītājiem lika justies neērti. Cilvēki bija pārsteigti, par detaļām, ko filmas varoņi atklāja par laiku kopā ar Maiklu Džeksonu. Tomēr par to, vai dziedātājs patiešām ir vainīgs pie visām apsūdzībām, viedokļi dalās.

Daži norāda, ka popmūzikas karalis bija pedofils. Britu žurnālists un dokumentālo filmu režisors Luī Terū vietnē "Twitter" raksta: "Ja jūs pēc filmas noskatīšanās neredzat, ka Maikls Džeksons bija pedofils, jūs esat akli. Un, ja jūs pret to cīnāties, jūs aktīvi piedalāties upuru apklusināšanā."

Citi savukārt viņu aizstāv un tic, ka Džeksons nav vainīgs. Kāda "Twitter" lietotāja raksta: "Es neaizstāvu pedofilus. Es neatbalstu pedofilus. Es nedomāju, ka bērnu seksuāla izmantošana ir pieņemama. Es nevainoju upurus. Es aizstāvu tos, kuri nav vainīgi. Un tāpēc es aizstāvu Maiklu Džeksonu."

No 6. līdz 8. martam digitālā mārketinga uzņēmums "SEMRush" analizēja aptuveni 30 tūkstošus tvītu, kuros tika lietota mirkļbirka #michaeljackson un #leavingneverland.

Pētījums atklāja vairākus faktus:

  • 33% (7,995) tvīti, kuros pieminēta filma "Leaving Neverland" bija pozitīvi
  • 39% (9,252) bija neitrāli
  • 27% (6,385) bija negatīvi
  • 37% (2,008) tvīti, kuros pieminēti vārdi "Michael Jackson" bija pozitīvi
  • 38% (2,048) bija neitrāli
  • 24% (1,286) bija negatīvi

"SEMRush" vadītāja Olga Andrijenko norāda: "Šī filma mudināja cilvēkus to plaši apspriest sociālajos tīklos. Pēc analizētajiem tvītiem mēs varam secināt, ka lielākā daļa cilvēku nostājas Maikla Džeksona pusē."

Reklāmas aģentūras "Right Angles" vadītājs Pauls Blankards norāda, ka pagaidām vēl nav iespējams noteikt, kādu iespaidu šī filma atstās uz Džeksona mūziku:

"Šis ir popmūzikas "Breksits"."

"Cilvēku viedokļi pašlaik ļoti dalās, tie kļūst polarizēti. Manuprāt, tas pats notiek ar Džeksona mūziku. Tie, kuri tagad atsakās no viņa mūzikas klausīšanās, pieņēmuši domu, ka viņš ir vainīgs. Savukārt tie, kuri domā, ka šie apgalvojumi nav patiesi, turpinās uzskatīt, ka Džeksons ir apmelots."

Ko saka Džeksona ģimene?

Maikla Džeksona ģimene noliedz visus izteiktos apvainojumus un norāda, ka nelabvēļi vienkārši vēlas saņemt naudu un daļu dziedātāja atstātā mantojuma. 

Viņa brāļadēls Tajs Džeksons sniedza interviju, kurā norādīja, ka Džeksons ļoti skumtu par šādām apsūdzībām.

Džeksona māte un māsa pagaidām situāciju nav komentējušas.

Viņa meita Parisa publiski dokumentālo filmu nav komentējusi, taču "Twitter" ierakstījusi ziņu saviem sekotājiem: "Jūs visi manu dzīvi uztverat nopietnāk nekā es pati. Es zinu, ka netaisnība ir nomācoša, taču, reaģējot ar skaidru prātu, visu iespējams loģiski saprast."

Vai mākslinieka mūzika tiks aizliegta?

Vairākas radio stacijas daudzviet pasaulē - Austrālijā, Jaunzēlandē, Kanādā - pārtraukušas atskaņot Maikla Džeksona mūziku.

"Media Works" vadītājs Leons Vrats, kuram Jaunzēlandē pieder deviņas radio stacijas, norāda, ka uzņēmums vadās pēc auditorijas pieprasījuma un "vēlas pret šo gadījumu izturēties piesardzīgi".

Savukārt "BBC Radio" pārstāvis norāda, ka radio nevajadzētu aizliegt konkrētus māksliniekus: "Katram mūzikas gabalam ir sava auditorija un konteksts - tas, ka skaņdarbs tiek atskaņots radio, ir pamatots lēmums."

Vairākas citas radiostacijas norādījušas, ka nekad nekomentē atskaņošanas sarakstus.

To, ka Džeksona mūziku nevajadzētu aizliegt, saka arī kāds "BBC Radio" klausītājs: "Viņš ir popmūzikas karalis - nespēju pat iedomāties, cik daudziem māksliniekiem Džeksons ir paraugs un iedvesmas avots. Viņa mūzika jādzird katrai nākamajai paaudzei, lai viņi zinātu, kas iedvesmo mūsdienu māksliniekus."

Vai viņa kultūras mantojums tiks izdzēsts?

Populārās multiplikāciju filmas "Simpsoni" epizode, kurā dzirdama Maikla Džeksonas balss, pēc filmas pirmizrādes izņemta no visiem kanāliem, kur to varēja noskatīties.

Dziedātājs ierunāja multiplikāciju filmas varoni vārdā Leons Kompovskis, kurš satiek Homēru psihiatriskajā slimnīcā - šī epizode bija redzama televīzijas ekrānos 1991. gadā.

"Likās, ka šī ir vienīgā lieta, ko mums vajadzētu darīt," izdevumam "The Wall Street Jornal" stāstīja seriāla izpildproducents Džeimss Bruks. 

"Es esmu pret jebkuru "grāmatu dedzināšanu". Bet šī ir mūsu grāmata un mēs atļāvāmies izplēst no tās vienu nodaļu," piebilda Bruks.

Maikla Džeksona statuja arī izņemta no Britu Nacionālā futbola muzeja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Inrocknesia (@inrocknesia) on

"Thriller Live" ir mūzikls, kurā skan tikai Maikla Džeksona mūzika. Tā rīkotāji atsakās komentēt, vai dokumentālā filma ietekmējusi izrādes. Londonā tas tiek izrādīts jau 10 gadus, un arī pašlaik izrāžu rīkotāji pieņem rezervācijas uz nākamajiem šoviem.

Tajs Džeksons, mākslinieka brāļadēls, intervijā norādīja, ka šāda rīcība ir "sāpīga", taču viņš tic, ka filma neatstās paliekošas sekas uz viņa onkuļa atstāto mantojumu.

"Es uzskatu, ka tas ir īslaicīgs "traips" - agrāk vai vēlāk patiesība nāks gaismā," viņš atklāj.

Savukārt sabiedrisko attiecību speciālists Endijs Barrs uzskata, ka dokumentālās filmas radītā rezonanse vēl ilgi atstās iespaidu.

"Es domāju, ka uzņēmēji, kuri vēlas izmantot viņa atstāto muzikālo mantojumu, turpmāk domās krietni ilgāk, pirms saistīs savu produktu vai pakalpojumu ar Džeksona vārdu," viņš atklāj.

"Tā kā viņš vairs nav starp mums, lai sevi aizstāvētu, un viņa ģimene īsti nevar parādīt viņu pozitīvā gaismā, tuvākajā laikā neredzu nekādus uzlabojumus šajā situācijā. Domāju, ka kļūst aizvien sliktāk," norāda Endijs, piebilstot, ka, pateicoties internetam, Džeksona vārds ir aptraipīts uz visiem laikiem. 

"Es uzaugu, klausoties Džeksona mūziku, bet tagad man pašam ir trīs bērni un es negribu, lai viņi to klausās, ņemot vērā pašreizējās diskusijas. Manuprāt, tā domā daudzi vecāki, tāpēc ar laiku nākamās paaudzes Džeksonu vienkārši aizmirsīs," uzskata Barrs.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu