Biedrības "Lauku ceļotājs" prezidente: Lauku tūrismā kritiski trūkst darbaspēka (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lauku sēta Latgalē. Ilustratīvs attēls.
Lauku sēta Latgalē. Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Latvijas lauku tūrisma uzņēmēji sastopas ar izteiktu apkalpojošās sfēras darbinieku trūkumu, aģentūrai LETA atzina biedrības "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele.

"Mums kritiski trūkst darbaspēka, īpaši, apkalpojošajā sfērā. Piemēram, ēdināšanā mums ir ļoti grūti noturēt darbaspēku lielās sezonalitātes dēļ," teica Ziemele.

Biedrības prezidente paskaidroja, ka tūrisma aktīvajā sezonā visiem saimniekiem ir nepieciešami tādi apkalpojošā sfērā strādājoši darbinieki, kā viesmīļi, virtuves strādnieki un šefpavāri. Savukārt nesezonā, kad tūristu skaits ir ievērojami mazāks, šo profesiju speciālistiem ir grūti samaksāt algas. Līdz ar to lauku tūrisma mītnes ir spiestas atlaist minētos darbiniekus nesezonas laikā.

Pienākot tūrisma sezonai, lauku uzņēmēji atkal ir spiesti meklēt jaunus darbiniekus, kas ir grūti, jo savstarpēji sanāk par tiem konkurēt.

Jau ziņots, ka pēc Krišjāņa Kariņa (JV) valdības darba sākšanas, Latvijas darba devēji vērsušies pie nozaru ministriem, lai aktualizētu jautājumus par problēmām, kas rodas darba tirgū mazkvalificēta darba spēka trūkuma dēļ. Reaģējot uz darba devēju norādītājiem jautājumiem, iekšlietu un labklājības ministri tikšanās laikā 2.aprīlī pārrunājuši dažādus tematus, kur nepieciešama kopēja nostāja, nolūkā rast risinājumu Latvijas darba devēju vajadzībām.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) tikšanās laikā ar labklājības ministri Ramonu Petraviču (KPV LV) uzsvēra, ka plānots darīt visu, lai palīdzētu Latvijas uzņēmējiem nodrošināt darbaspēku, tostarp izstrādāti un tiek gatavoti tālākai virzībai grozījumi virknē Imigrācijas likumam pakārtotajos Ministru kabineta noteikumos, kas mazinās birokrātiskos šķēršļus ārvalstu darba spēka piesaistei.

Biedrības "Lauku ceļotājs" mērķis ir lauku tūrisma attīstība Latvijā kopējā lauku ekonomikas kontekstā, sadarbojoties ar lauksaimniecības, pašvaldību, dabas aizsardzības un citām nozarēm.

"Lauku ceļotājs" pārstāv biedru intereses, iesaistās uzņēmējiem labvēlīgas politikas veidošanā, kalpo kā profesionālas informācijas forums un mārketinga platforma.

"Lauku ceļotāja" biedri ir lauku tūrisma, lauksaimniecības, amatniecības uzņēmēji, pašvaldības, valsts iestāžu un organizāciju struktūrvienības visos Latvijas novados.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu