Briselē ES ārkārtas samitā lems par "Breksita" atlikšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Eiropas Parlaments. Ilustratīvs attēls.
Eiropas Parlaments. Ilustratīvs attēls. Foto: AFP / Scanpix

Šodien Briselē notiek Eiropas Savienības (ES) ārkārtas samits, kurā dalībvalstu līderi lems, vai vēlreiz atlikt pēc trim dienām paredzēto Lielbritānijas izstāšanos no bloka.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja lūgusi "Brexit" atlikt līdz 30.jūnijam, kamēr Eiropadomes prezidents Donalds Tusks ierosinājis "elastīgu" izstāšanās atlikšanu uz gadu.

Londonai nepieciešama "Brexit" atlikšana, lai beidzot panāktu parlamenta atbalstu jau trīskārt noraidītajam izstāšanās līgumam, un Lielbritānijas aiziešana no bloka, kas sākotnēji bija paredzēta 29.martā, vienreiz jau tikusi atlikta.

Šobrīd nav jālemj, vai "Brexit" atlikt, bet uz cik ilgu laiku to atlikt, pēc otrdien, 9. aprīlī, notikušās dalībvalstu ārlietu ministru tikšanās Luksemburgā pavēstījuši anonīmi diplomāti.

"Brexit" jāatliek uz laiku, kas būtu "samērīgs" ar atlikšanas mērķi, norādījis Eiropas Komisijas (EK) "Brexit" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē.

"Britu pusei jāizklāsta skaidrs plāns, kam ir ticams politisks atbalsts," savukārt izteicies pašreizējās ES prezidējošās valsts Rumānijas Eiropas lietu ministrs Džordže Čamba.

Tomēr neatkarīgi no "Brexit" atlikšanas ilguma Lielbritānijai, domājams, nāksies piedalīties maija beigās gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, norāda diplomāti.

Paredzams, ka dalībvalstu līderi pieprasīs Londonai, kamēr tā vēl formāli būs ES dalībvalsts, neiejaukties lēmumu pieņemšanā tādos jautājumos kā augstāko bloka politisko amatpersonu iecelšana un bloka budžets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu