VID tomēr neprasīs ārstiem atskaitīties par pacienta datiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Uzraksts - ārsts - Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikā Latvijas Onkoloģijas centrā.
Uzraksts - ārsts - Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikā Latvijas Onkoloģijas centrā. Foto: Ieva Lūka/LETA

Pēc ārstu saceltās trauksmes valdība atcēlusi prasību ārstiem atskaitīties Valsts ieņēmumu dienestam (VID) par visiem darījumiem, tai skaitā arī par pacienta datiem. Tas gan palēninās iniciatīvu automātiski aprēķināt pārmaksāto nodokli par veselības aprūpes pakalpojumiem, bet novērsīs privātās dzīves aizskārumus, vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Iepriekšējās valdības priekšvēlēšanu gaisotnē tapa lēmums, ka ārstniecības iestādēm līdz 25. aprīlim Valsts ieņēmumu dienestam būtu jāsniedz atskaites par katru sniegto pakalpojumu un kvītīs jānorāda ne tikai tās numuru, bet arī pacienta vārdu, uzvārdu un personas kodu. Turklāt neprasot, vai pacients tam piekrīt.

Mērķis šim lēmumam, lai nodokļu atmaksa par veselības aprūpes pakalpojumiem, būtu automātiska. 

Visvairāk kritiku sniedza mazās ārstu prakses, jo raksta ar roku, un tas būtu obligāti jādara par katru, arī 1,42 eiro līdzmaksājumu. Papildus bažas raisīja iespējamais personas privātās dzīves aizskārums. 

Vienlaikus valdības lēmumu ar satraukumu gaidīja arī lielo ārstniecības iestāžu pārstāvji, jo tie bija sākuši gatavoties jauniem nosacījumiem, turklāt vienojušies ar VID, ka varēs neieviest dārgas kases sistēmas un tā vietā izsniegs elektroniskās kvītis ar VID sistēmas ģenerētiem numuriem.

"Valsts Ieņēmumu dienestā šī informācija sadalās divos ceļo. Viens, mēs atskaitāmies par konkrēto numuriņu. Un otrs – viņš virtuāli aiziet uz, piemēram, Ināras Pētersones iedzīvotāju ienākuma nodokļa sagatavi un gaida," saka Veselības aprūpes darba devēju asociācijas pārstāve Ināra Pētersone.

Valdība pēdējā brīdī tomēr atstāja prasību, ka elektroniskās kvītis sagatavos par katru darījumu un tikai tad, ja pacients piekrīt, tad ar personas datiem. Šī piekrišana pagaidām varētu būt rakstveida iesnieguma formā.

“Protams, tas ir administratīvais slogs, bet tas varētu interesēt tiem, kuri gribēs automātiski atgūt pārmaksāto nodokli," atzīst Ināra Pētersone.

"Tātad Valsts ieņēmumu dienests varētu saņemt informāciju automātiskai iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksai, ja persona būs lūgusi norādīt viņas personas kodu un vārdu, uzvārdu un piekritusi informācijas nosūtīšanai Valsts ieņēmumu dienestam," teic VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktora vietniece Inese Bindemane.

Papīra formātā izsniegtām kvītīm šādas iespējas nebūs un nodokļa atgūšanai būs jāiet līdzšinējais ceļš. Tiesa, veselības ministrija cer nākamo divu gadu laikā sistēmu pilnveidot, izmantojot e-veselības iespējas.

"Protams, ideālā pasaulē, ja e-veselība nebūtu lamuvārds, tad pietiktu ar to, ka šī informācijas apmaiņa notiek e-veselībā, uz to arī tiek iets," piebilst veselības ministre Ilze Viņķele.

Informāciju par elektroniskajām kvītīm ārstniecības iestādes varētu sniegt jau tagad, tātad, nākamgad sniedzot gada deklarāciju, jau būs ārstniecības iestāžu dati par gada trīs ceturkšņiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu