Prestižajā Kannu kinofestivāla jauno talantu sadaļā pirmo reizi startē latviešu filma

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Filmas publicitātes materiāls.
Filmas publicitātes materiāls. Foto: TASSE FILM

Latvijas, Lietuvas, Beļģijas un Francijas kopdarbā veidotā Jura Kursieša psiholoģiskā drāma “Oļegs”, kas vēsta par jauna vīrieša cerībām un cīņu par labāku dzīvi, izvirzīta prestižā Kannu kinofestivāla skatei "Directors’ Fortnight".

"Oļegs" ir trešā pilnmetrāžas spēlfilma Latvijas vēsturē, kas piedalījusies Kannu filmu festivālā. Savu Latvijas pirmizrādi filma piedzīvos 4. oktobrī.

Filmas "Oļegs" pamatā ir patiess stāsts par Latvijas nepilsoni, profesionālu miesnieku, kurš devies labākas dzīves meklējumos - strādāt gaļas kombinātā Beļģijā. Pavisam drīz galvenais varonis nokļūst bezcerīgā situācijā, jo viņa dzīvi sāk kontrolēt poļu noziedznieku banda. Psiholoģiskā spriedze spiež galveno varoni pieņemt lēmumu par bēgšanu, kas sākumā šķiet neiespējama.

Foto: TASSE FILM

Galveno lomu filmā atveido Lietuvas jaunais talants Valentīns Novopoļskis (Valentin Novopolskij), otrā plāna lomās starptautiski atzīti poļu aktieri - Dāvids Ogrodņiks (Dawid Ogrodnik), Anna Pročņaka (Anna Prochniak) un Ādams Šiškovskis (Adam Szyszkowski). Dāvids Ogrodņiks ir atveidojis vienu no galvenajām lomām Pāvela Pavļikovska filmā Ida (2013; Oskars kā labākajai ārzemju filmai, BAFTA un EFA balvas), savukārt Anna Pročņaka ir viena no galveno lomu tēlotājām filmā The Innocents, kas nominēta prestižajai Cēzara balvai Francijā.

Foto: TASSE FILM

"Directors’ Fortnight", dibināta 1969. gadā, ir neatkarīga Kannu kinofestivāla sadaļa. Šis ir festivāls, kas nevienam kino mīlētājam vai zinātājam neraisa papildus jautājumus, un dažkārt tiek pielīdzināts pat Eiropas "Oskariem". Līdz šim Latviju festivālā pārstāvējušas divas pilnmetrāžas spēlfilmas – 1998. gadā Eiropas kinokritiķi atzinīgi novērtēja Lailas Pakalniņas spēlfilmu "Kurpe", savukārt pērn, 2018. gadā, par Kannu kino klasiku tika atzīta Ronalda Kalniņa filma "Četri balti krekli".        

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu