Biedējošs foto - Austrālijā čūska maskējas, izliekoties par koka zaru (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Aivar Aotäht / Sakala / Scanpix

Lai arī Latvijā ir tikai viena indīga čūsku suga, vairums izturas pret šiem rāpuļiem ar diezgan lielu piesardzību. Bīstamo čūsku mednieki no Austrālijas publicējuši foto, kuros redzams, kā parastā piemājas krūmājā slēpjas indīga čūska.

Nevienam nav noslēpums, ka Austrālija var lepoties ar plašu floras un faunas daudzveidību, tiesa, liela daļa tās ir indīga un ikdienā apdraud cilvēkus. Indīgo čūsku mednieki Brisbenā, Austrālijā, publicējušo foto, kuros redzams, kā maskējas viena no bīstamo rāpuļu sugām. Pirmajā foto ko saredzēt ir grūtāk..

Foto: Brisbane Snake Catchers/Facebook

» Cik bīstamas ir Latvijas čūskas? Ko darīt, ja tās iekož?

Kā redzams apakšējā bildē, čūska spēj ļoti veiksmīgi noslēpties. Lai arī Latvijā sastopamā odze parasti nemitinās apdzīvotu vietu tuvumā un kokā uzrāpties nav spējīga, arī tā var uzglūnēt no augstāka punkta. Čūskas ir samērā miermīlīgas un tās ir viegli aizbiedēt ar skaņas palīdzību, taču tāpat vērts saglabāt modrību.

Foto: Brisbane Snake Catchers/Facebook

Kā rīkoties, ja odze tomēr iekož? Mediķi uzsver, ka nekādā gadījumā nedrīkst brūces vietā izdarīt griezumus, izsūkt indi, lietot alkoholu, nevajag arī likt žņaugu. Pēc jebkuras čūskas kodiena jāmeklē ārsta palīdzība, jo nav garantijas, ka tā nav bijusi odze. Tiesa, arī tās kodums ne vienmēr ir tik bīstams, nevar zināt, kāda indes deva nokļuvusi asinīs.

Parasti odzes kodiens izsauc stipru satūkumu un sāpes, āda koduma vietā kļūst zilgansārta. Pietūkums parādās jau pirmajās minūtēs un diennakts laikā izteikti palielinās. Inde var izraisīt sliktu dūšu, vemšanu un pat bezsamaņu. Dažreiz iestājas arī alerģiska reakcija - šoks.

Lai inde neizplatītos pa visu ķermeni, cietušais nedrīkst kustēties. Pēc iespējas ātrāk jāierobežo sakostās vietas kustīgums. Ja sakosta kāja, tā ar saiti jāfiksē pie otras kājas, ja roka, tā jānofiksē ar lakatiņu, bet nedrīkst likt žņaugu. Tas agri vai vēlu būs jānoņem, inde tik un tā izplatīsies, bet žņaugs tikai pasliktinās sakostās ekstremitātes stāvokli. Ja iespējams, brūcei jāpieliek kaut kas auksts un koduma vieta jānomazgā ar dzeramo, bet ne ar upes vai ezera ūdeni. Savukārt indes izsūkšana var beigties traģiski tam, kas to dara, jo mutes dobumā ikvienam ir sīkas mikrotraumas, kurās var iesūkties inde.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu