Izdzīvojušais pastāsta par notikušo traģiskajā "Sukhoi Superjet 100" reisā (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Čīka/LETA

Raidījuma "Kas? Kur? Kad?" Murmanskas komandas kapteinis Mihails Savčenko izglābies un pastāstījis par notikušo svētdien, 5. maijā, Šeremetjevas lidostā Maskavā, kad avārijas nolaišanās laikā aizdegās "Sukhoi Superjet 100" lidmašīna, kurā tobrīd atradās 78 cilvēki - 73 pasažieri un pieci apkalpes locekļi. 41 cilvēks, tostarp, divi bērni, gājuši bojā.

Izdzīvojušais ar savām emocijām par Šeremetjevas lidostas traģēdiju dalījies sociālajā tīklā "Instagram".

"Draugi, uzreiz pēc piedzīvotās traģēdijas ir grūti ko teikt, bet es gribu īsumā izstāstīt pieredzēto," raksta Savčenko.

Viņš izsaka pateicību lidmašīnas apkalpojošajam personālam, kuri uz notiekošo ir reaģējuši zibenīgi.

"Lidmašīnas apkalpes locekļi saglabāja mieru, cik vien tas bija viņu spēkos, ņemot vērā lietas nopietnību."

Tāpat viņš izteicis pateicību arī glābšanas dienestiem, kas lidmašīnu sagaidījuši uz zemes. "Paldies, lidostas operatīvajiem darbiniekiem, ugunsdzēsējiem, ārstiem - visiem, kuri palīdzēja lidmašīnai nolaisties."

Pateicību sarakstu viņš turpina, rakstot paldies darbiniecēm no Ārkārtas situāciju ministrijas, kuras operatīvi ir meklējušas cietušo kontaktus. Izmeklētājiem, kuri pēc iespējas ātrāk ir sākuši savu darbu un psihologiem, kuri izdzīvojušajiem palīdzēja tikt galā ar radušos traumatisko pieredzi.

Savčenko ierakstā piemin cilvēkus, kuri pameta lidmašīnu ar somām rokās. Izdzīvojušais uzsver, ka "Dievs ir viņu tiesnesis!" Viņš apgalvo vairakkārt, ka nezina, kā darbojas cilvēka psihe, bet Savčenko uzsver, ka, viņaprāt, nevajag šos cilvēkus nosodīt un vajāt, jo viņš šaubās, ka kāds to šajā "degošajā ellē" ir "aukstasinīgi un ar nodomu stiepis koferus". 

"Šis ir briesmīgs pārdzīvojums visiem, kuri zaudēja savus mīļotos, tāpat šī ir katastrofa Murmanskas iedzīvotājiem. Ļoti liels pārdzīvojums visiem, kuri brīnumainā kārtā izdzīvoja," Mihails raksta, ka ciešanās ir kopā ar pārējiem.

Viņš atzīst, ka nevienam neesot varējis palīdzēt izkļūt, jo tad, kad viņš ticis laukā no degošā lidaparāta, apkārt nav redzējis nevienu cilvēku, kas ar viņu mēģinātu tikt ārā.

Foto: Maskavas lidostā aizdegas lidmašīna

View this post on Instagram

Друзья, сразу после этой ужасной трагедии очень сложно что-то комментировать, но несколько слов я все же хочу сказать. Во-первых, огромное спасибо экипажу, который всё сделал оперативно и чётко. Если бы не они, жертв было бы гораздо больше. Стюардессам, которые держались как могли, зная, насколько всё серьёзно. Во-вторых, спасибо наземным службам, пожарным, врачам - всем, кто помогал уже после приземления. Девушкам из МЧС, которые собирали контактную информацию для горячей линии. Следователям, которые делали свою работу максимально быстро и корректно. Психологам, которые работали с людьми, пережившими огромный стресс. В-третьих. Это, наверное, самое сложное и неоднозначное во всей этой ситуации. Я не знаю, что сказать про людей, которые выбегали с сумками. Бог им судья. Но очень хочу попросить не травить их, уверен, им и так очень тяжело сейчас. Я не думаю, что хоть один человек в этом горящем аду хладнокровно и обдуманно тащил чемоданы. Не знаю, как работает психика в таких ситуациях, вопрос к экспертам. Возможно, многих просто переклинило, действовали на автомате. Не знаю. Это огромное горе для всех, кто потерял родных и близких людей. Это огромное горе для мурманчан. Это огромное горе для меня и остальных, кто чудом выжил. Обнимаю вас всех и скорблю с вами. P.S. Нет, я не тащил свои чемоданы. Нет, я не летел бизнесом. Нет, в тот момент, когда я снимал, вокруг меня не было людей, которым я мог бы помочь. Но поверьте, от этого ненамного легче.

A post shared by Mikhail Savchenko (@mikkentosh) on

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu