Bizness vai atsevišķs gadījums? Konfiscē Latvijā nelegāli tirgotu polārlāča ādu un peļu klijāna izbāzeni (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Regulārs bizness vai individuāls gadījums nezināšanas dēļ? Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) un Valsts policija (VP) konfiscējušas nelegāli tirgotu polārlāča ādu un peļu klijāna izbāzni, vēsta raidījums "LNT Ziņas". 

Latvijā, tāpat kā citur Eiropas Savienībā (ES), aizliegts tirdzniecībā piedāvāt gan dzīvus īpatņus, gan izstrādājumus no savvaļas sugām, ja nav iespējams pierādīt to legālo izcelsmi.

Neraugoties uz to, konstatēti centieni caur sludinājumu portālu pārdot peļu klijāna izbāzni par 380 eiro, kā arī polārlāča ādu par 200 eiro.

Mantas konfiscētas un tirgotājiem draud naudas sods.

"Par laimi, tas nav dzīvnieks, kas nomedīts pēdējos gados. Pirms gadiem 10 -15 varētu būt. Tēviņš, pieaudzis un dzīvnieka kvalitāte liecina, ka bijis labā veselības stāvoklī," raidījumam norāda DAP Savvaļas sugu aizsardzības nodaļas vadītājs Jēkabs Dzenis.

Lāčādas cena liekot domāt, ka tās tirgotājs, ādu nav ieguvis pats - melnajā tirgū tās vērtība ir vairāki tūkstoši eiro.

Savukārt peļu klijāns tirgots kā vistu vanags, kas kārtējo reizi apliecinot, ka paši pārdevēji nezina, ar ko viņiem darīšana. Tiesa, nereti dabā šie putni sastopami arī kā nejauši bojā gājuši, vēsta "LNT Ziņas". 

"Dabā atrastu šādu dzīvnieku nevar nest mājās, veidot izbāzeņus un tirgot. To var tikai ar DAP atļauju, bet tā neparedz, ka var tirgot, tikai veidot izbāzeni sabiedrības izglītošanai," skaidrojis DAP pārstāvis.

Policijā apliecina – abi šie gadījumi nav bijuši saistīti. Tāpat esot pārliecība, ka šajā gadījumā runa nav par rūdītiem kontrabandistiem.

"Mēs nevaram šobrīd runāt, ka persona X regulāri tirgotu kādus retus dzīvniekus, vai izbāzeņus. Nē, šie gadījumi, ko esam konstatējuši ir individuāli, katrs šis stāsts ir atšķirīgs. Te nevar runāt par biznesu.

Cilvēki atrod, vai uzdāvina. Es domāju, ka tā ir cilvēku nezināšana," raidījumam sacījis VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 2. nodaļas priekšnieks Kristaps Kalniņš.

Sabiedrības izglītošanas nolūkos Dabas aizsardzības pārvaldē pilni plaukti ar aizsargājamām sugām, kas konfiscētas gan uz robežas, gan tepat iekšējā tirgū.

"Tendence diemžēl ir stabila. Redzam, ka gadu no gada ir izmaiņas, bet tas vidējais rādītājs paliek kāds tas bija pirms 10 gadiem. Tie ir aptuveni līdz 20-30 pārkāpumi gada laikā uz ārējām robežām, 10-15, kas tiek atklāti iekšējā tirgū," "LNT Ziņām" atklāj DAP Savvaļas sugu aizsardzības nodaļas vadītājs.

Uz robežas visbiežāk tiekot konfiscēti dažādi suvenīri. Cilvēki no eksotiskām valstīm ieved koraļļus, čūskas pudelēs, čūskādas izstrādājumus. Taču, piemēram, orhidejas, kaktusveidīgo ekstraktu saturoša kosmētika Latvijā nonākot daudz lielākās kravās.

Iekšējā tirgū vispopulārākais ir brūnais lācis – pēdējo gadu laikā tie ir 15 gadījumi, kuros tirgotas lāčādas, vai lāča žults saturoši pārtikas produkti un citi izstrādājumi. Tāpat plēsīgo un pūčveidīgo putnu izbāžņi ir populāri, kā arī eksotisko mājdzīvnieku tirdzniecība, vēsta raidījums. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu