Raidījums: Vai šogad varam palikt bez pašmāju augļiem? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Mārtiņš un Dagmāra.

Piedzīvotais aukstuma vilnis maija sākumā var ietekmēt ogu un augļu ražu šogad. Tiek lēsts, ka nākamo aukstuma vilni sagaidīsim jau pēc nedēļas, informē LNT ziņu raidījums "900 sekundes".

Valsts augu aizsardzības dienesta speciāliste Anitra Lestlande veica apsekojumu Ādažu novadā pie zemnieka Daiņa Sprindžuka, kam pusotra hektāra platībā ir augļu koku dārzs. Dienesta speciālisti izbrauc uz laukiem, lai novērtētu sala radītos bojājumus, kas notika pašā maija sākumā.

Aukstuma postījumi vairāk esot redzami tieši ķiršiem, konstatējusi dienesta speciāliste un pats zemnieks, jo to lielākā daļa maija pirmajās dienās jau sākušas ziedēt, vēsta raidījums.

Taču pagaidām vēl nevarot pateikt, cik būtiska aukstuma ietekme ir bijusi ābelēm, ķiršiem, plūmēm un citiem augļu kokiem. Tas kļūšot skaidrs pēc desmit dienām.

"Kad nozied un aizmetņi parādās, tad jau redzēs," norāda zemnieks.

Lai gan šobrīd esot pāragri spriest par aukstuma postījumu apmēru, tomēr visā Latvijas teritorijā salā radītos bojājumus vizuāli vairāk varot redzēt tieši ķiršiem, uzskata Valsts augu aizsardzības dienestā.

"Mēs nevaram vienotu spriedumu teikt par visu Latvijas teritoriju, jo katrā dārzā situācija var būt atšķirīga. To ietekmē konkrētā dārza atrašanās vieta, tā mikroklimats, mikroreljefs. Bet prognozes ir optimistiskās. Nevarētu teikt, ka Latvija šogad paliks bez augļiem," raidījumam atzinusi Valsts augu aizsardzības dienesta pārstāve Anitra Lestlande.

Nākamnedēļ, iespējams, jauns aukstuma vilnis, kas atkal var skart augļu kokus un ogulājus, telefonintervijā LNT raidījumam "900 sekundes" apstiprināja meteoroloģe Laura Krūmiņa. Tikmēr šādi aukstuma periodi ietekmē kaitēkļu attīstību, jo aprīļa beigās siltā laika ietekmē visi kaitēkļi vienlaikus bija pamodušies.

Foto: Naktī uz pirmdienu, 6. maiju, sasalušais dārzs Ādažos

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu