Nopludināts video ar Austrijas vicekanclera un krievu oligarha pārstāves sarunām. Vicekanclers demisionē (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānšāviņš no video

Video redzamas Austrijas vicekanclera un Brīvības partijas vadītāja Heinca Kristiana Štrahes, kā arī Austrijas Brīvības partijas pašreizējā parlamenta frakcijas vadītāja Johana Gudenusa sarunas ar krievu uzņēmēju Aļonu Makarovu, kura tiek dēvēta par Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ļoti tuvu oligarha pārstāvi. Laikrakstā "Süddeutschen Zeitung" un žurnālā "Der Spiegel" publicēts 2017. gada jūlijā trīs mēnešus pirms Austrijas parlamenta vēlēšanām Ibizas salā slepeni uzņemts video.

Pēc atklātībā nonākušā videoieraksta, kurā viņš šķietami piedāvā piekļuvi valsts iepirkumiem apmaiņā pret politisku atbalstu, Austrijas vicekanclers Heincs Kristiāns Štrahe sestdien paziņojis par savu atkāpšanos.

Štrahe pavēstīja, ka savu demisijas rakstu kancleram Sebastianam Kurcam viņš jau iesniedzis sestdienas rītā, lai tādējādi glābtu no sabrukuma valdošo koalīciju, kuru veido Kurca pārstāvētā konservatīvā Tautas partija (OeVP) un Štrahes vadītā galēji labējā Brīvības partija FPOe.

Pagaidām tomēr nav skaidrs, vai valdības krīze, kas izcēlusies tikai nedēļu pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, novedīs arī pie valdošās koalīcijas sabrukuma, vai arī vienīgi pie Štrahes demisijas.

Paredzēts, ka publiski Kurcs par savu nostāju paziņos vēlāk sestdien.

Austrijas opozīcijas partijas pieprasa sarīkot jaunas ārkārtas vēlēšanas un Austrijas vicekanclera Heinca Kristiana Štrahes demisiju.

Sarunās tiek apspriestas iespējas finansiāli atbalstīt Austrijas Brīvības partijas priekšvēlēšanu kampaņu apmaiņā pret Austrijas medija „Kronen Zeitung” akciju iegādi, kazino licenci un tiesībām piedalīties auto maģistrāles būvniecībā.

Krievijas oligarha pārstāve sola Austrijā ieguldīt 250 miljonus eiro un vairākkārt atzīst, ka minētās naudas izcelsme ir ne pārāk likumīga. Tomēr neraugoties uz šo faktu, saruna par naudas ieguldīšanu turpinās sešas stundas.

"Ja trīs nedēļas pirms vēlēšanām jūs pārņemat "Kronen Zeitung" un nodrošināt mums pirmo vietu, mēs varam runāt par visu", sarunā ar Aļonu Makarovu norāda Austrijas Brīvības partijas šefs Heincs Kristians Štrahe.

Savukārt attiecībā uz Austrijas valsts pasūtījumiem ceļu būvē viņš izsakās: "Ir jānodibina uzņēmumam "Strabag" līdzīga firma, un visus valsts pasūtījumus, ko pašlaik saņem "Strabag", turpmāk saņemsiet jūs".

Skandalozais materiāls abos preses izdevumos publicēts piektdienas vakarā plkst. 18:00. Austrijas Brīvības partijas oficiālie pārstāvji komentāriem šajā laikā nebija sasniedzami, savukārt sarunās minētie uzņēmēji, kuri nosaukti kā starpnieki krievu naudas iepludināšanai partijas kasē, šādas darbības kategoriski noraida.

Video ir dzirdams, kā Austrijas vicekanclers krievu uzņēmējai skaidro ziedojumu pieņemšanas kārtību. Nauda esot jādod nevis partijai pa tiešo, bet gan caur kādu apvienību, lai par šādu finansējumu nebūtu jāinformē auditori. Apvienības nosaukums gan netiek minēts.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu