"Pastāv uzturvielu un vitamīnu deficīta risks!" Speciālisti satraukušies par vegānismu bērnu un jauniešu vidū

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dārzeņi
Dārzeņi Foto: pixabay.com

Veģetārisms Latvijā gūst arvien lielāku popularitāti un pievēršanos šādam dzīvesveidam apsver arī bērni un jaunieši. Līdz ar konkrētu produktu izslēgšanu no uztura aktualizējas jautājums par to, kā šāda diēta ietekmē augoša organisma veselību, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Ivars un viņa deviņus gadus vecā meita Laumu ir veģetārieši - Ivara ēdienkartē gaļa neatrodas jau piecus gadus. Viņu ģimenē veģetārismu piekopj arī sieva un trīs gadus vecais dēls. Ivars atzīst, ka atsakoties no gaļas produktiem izjutis daudz vairāk enerģijas.

Veģetāras maltītes tiek pasniegtas arī Ikšķiles Brīvajā skolā un daudzi gatavošanā izmantotie produkti nāk no skolas pagalmā esošā dārza. Lai arī vēl aizvien pastāv uzskats, ka veģetāriešiem esot sliktāka veselība, skolas vadītāja uzsver, ka visa pamatā ir sabalansēts uzturs. Ēdienreizes skolā plānot palīdz uztura konsultante, kura parūpējas, lai bērni uzņemtu visas nepieciešamās uzturvielas.

» "Bijušas reizes, kad viņas vienīgā maltīte bija auzas." Vecākiem atņem bērnu vegāniska dzīvesstila dēļ

Mācību iestādēs veģetārisms ir pieļaujams, taču tas pats neattiecas uz vegānismu. Veselības ministrijas pārstāve aicina bērnus un jauniešus ar vegānismu neaizrauties, jo augošam organismam varot rasties vairāku uztruvielu un vitamīnu deficīts.

Noskaties sižetu!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu