Terēza Meja paziņo par demisionēšanu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Britu premjerministre Terēze Meja
Britu premjerministre Terēze Meja Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja piektdien paziņoja, ka 7.jūnijā atkāpsies no konservatīvās partijas un attiecīgi arī valdības vadītājas amata.

"Man tas ir un vienmēr būs dziļas nožēlas jautājums, ka es neesmu bijusi spējīga nodrošināt "Brexit"," pie Dauningstrītas rezidences paziņoja Meja.

"Es no Konservatīvās partijas līdera amata atkāpšos piektdien, 7.jūnijā," emocionālā uzrunā pavēstīja Meja. "Nākamajā nedēļā sāksies jaunas vadības vēlēšanu process."

Viņa sacīja, ka darījusi visu, lai nodrošinātu "Brexit", piebilstot, ka viņai bijis gods būs par premjerministri teju trīs gadus.

"Es esmu otrā sieviete premjerministre, taču noteikti ne pēdējā," paziņoja Meja.

Sagaidāms, ka partijas jaunā vadītāja ievēlēšana prasīs vairākas nedēļas. Meja šajā laika posmā būs premjerministra pienākumu izpildītāja.

Meja bija iepriekš solījusi, ka nosauks atkāpšanās datumu pēc vēl viena balsojuma par "Brexit" vienošanos, kurš parlamentā ticis noraidīts jau trīs reizes.

Taču uz viņu visu šo nedēļu tiek izdarīts spēcīgs spiediens demisionēt, kad konservatīvie un opozīcijā esošie leiboristi paziņoja, ka neatbalstīs viņas jaunākos "Brexit" plānus.

Bija paredzēts, ka valdība piektdien publicēs Mejas "Brexit" likumprojektu, par kuru bija iecerēts balsot jūnija sākumā, taču ceturtdien valdība paziņoja, ka šos plānus atliek.

Tiek ziņots, ka ārlietu ministrs Džeremijs Hants ieteicis Mejai likumprojektu vispār atmest, bet iekšlietu ministrs Sadžids Džavids stingri iebilst pret ideju nodot "Brexit" vienošanos apstiprināšanai referendumā.

Meja martā apsolīja, ka atkāpsies no amata, tiklīdz parlaments apstiprinās viņas panākto "Brexit" vienošanos.

Gandrīz trīs gadus pēc referenduma, kurā 52% britu nobalsoja par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), joprojām nav skaidrs, kad, kā un vai tas vispār notiks.

Lielbritānijas parlaments ir trīs reizes noraidījis Mejas panākto vienošanos ar Briseli par izstāšanās nosacījumiem. Rezultātā Meja piekrita pārējo ES dalībvalstu līderu piedāvājumu atlikt "Brexit" līdz, vēlākais, 31.oktobrim, lai novērstu haotisku Lielbritānijas izstāšanos no ES bez vienošanās jau aprīlī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu