Grūtniecība un vitamīni: kas nepieciešams topošajai māmiņai un gaidāmajam mazulim? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Kādi uztura bagātinātāji būtu nepieciešami sievietei grūtniecības laikā? Vienas pareizās atbildes nav, tāpēc piedāvājam ielūkoties dažādu Latvijas un ārvalstu ekspertu viedokļos.

Eksperti ir pārliecināti, ka sievietei, kura piekopj veselīgu dzīvesveidu un pareizu uzturu, papildus varētu būt nepieciešams tikai viens, taču ļoti svarīgs, elements.

"Daudzi mūsdienu ginekologi neiesaka jaunajām māmiņām grūtniecības pirmajos mēnešos (līdz 12- 14 nedēļu vecumam) uzturā lietot multivitamīnu kompleksus.

Tā vietā speciālisti iesaka papildus uzņemt folijskābi un domāt par veselīgu uzturu.

Multivitamīni nepieciešami sievietēm, kurām ir vai nu samazināts ķermeņa svars, vai nepietiekošs uzturs, vai īpaši diētas ierobežojumi (veģetrārietēm, piemēram), kā arī sievietēm, kas nesen pārcietušas slimību, kuras dēļ bijuši svara un enerģijas zudums,"  atklāj Kanādas "International Academy of Healthy Life" vadītāja, akušiere un ginekoloģe Jeļena Berezovskaja.

Pašmāju ginekoloģe - endokrinoloģe un neauglības ārstēšanas speciāliste Eva Barkāne gan uzskata, ka "sabalansēts saturs būtu labākais veids, kā iegūt visas nepieciešamās barības vielas, taču jāņem vērā, ka Latvijā ir samērā ilgs rudens un ziemas periods, kurā nav pieejami vietējie augļi un dārzeņi, tādēļ dažkārt papildus vitamīni nenāks par sliktu".

Kādi vitamīni, mikroelementi un minerālvielas nepieciešamas sievietei stāvoklī?

A vitamīns - tas nepieciešams redzes orgānu attīstībai, gļotādas un ādas šūnu veidošanai, kaulu un zobu augšanai, kā arī pienācīgai imūnsistēmas darbībai. Sieviete, kura uzturā lieto daudzveidīgu un sabalansētu pārtiku, vajadzīgo vitamīna daudzumu var uzņemt ar pārtikas palīdzību.

D vitamīns - palīdz organismam uzņemt kalciju un fosforu, kā arī nepieciešams kaulu un zobu attīstībai.

» Vai jāēd par diviem? Sabiedrībā zināmas māmiņas dalās stāstos par uzturu grūtniecības laikā

Speciālisti joprojām nav vienojušies, kādu šī vitamīna daudzumu cilvēkam vajadzētu uzņemt diennaktī, taču vairums ekspertu topošajām māmiņām diennaktī iesaka uzņemt tikpat D vitamīna, cik sievietēm, kas nav stāvoklī - līdz 15 mikrogramiem.

E vitamīns - veicina sarkano asinsķermenīšu veidošanos un muskulatūras attīstību. Mūsdienu dietologi iesaka diennaktī nepārsniegt 15 miligramus šī vitamīna, kas nozīmē, ka sieviete gaidībās mierīgi spēj uzņemt nepieciešamo vitamīna devu ar pārtikas palīdzību.

C vitamīns - spēcīgs antioksidants, kas pasargā ķermeņa šūnas no noārdīšanās, palīdz imūnsistēmas veidošanā, kā arī palīdz ķermenim uzņemt dzelzi. Tiek uzskatīts, ka sievietei grūtniecības laikā nepieciešams uzņemt 85 miligramus C vitamīna diennaktī - to viegli panākt, uzturā lietojot dažādus augļus un dārzeņus.

Foto: Pixabay

Tiamīns/B1 vitamīns - paaugstina šūnu enerģijas līmeni, palīdz nervu sistēmas regulēšanā un vielmaiņā. Cilvēki pārsvarā šo vitamīnu uzņem, pietiekamā daudzumā patērējot augļus un dārzeņus.

Riboflavīns/B2 vitamīns - uztur enerģijas līmeņus, uztur labu redzi un veselīgu ādu. Šo vitamīnu iespējams uzņemt, uzturā lietojot vistas olas, pienu, biezpienu, sieru, aknas un nieres. Labi B2 vitamīna avoti ir arī zivis, zaļie zirnīši, griķi, auzu pārslas un raugs. Tā ka vitamīns sastopams tik daudzās ēdiena grupās, to uzņemt papildus, visticamāk, nav nepieciešams.

Niacīns/B3 vitamīns - nodrošina tauku, ogļhidrātu un olbaltumvielu apmaiņas procesus, kā arī piedalās holesterīna veidošanas procesos, kas ir nepieciešams normālas nervu sistēmas darbības uzturēšanai. Šis vitamīns lielākos vai mazākos daudzumos sastopams pākšaugos, sēnēs, riekstos, dārzeņos, augļos un zaļumos - tātad, praktiski visās dabas veltēs.

Piridoksīns/B6 vitamīns - mazina nelabumu pirmajā grūtniecības trimestrī, nepieciešams augļa smadzeņu attīstībai, palīdz ar sarkano asinsķermenīšu veidošanos.

Šī vitamīna trūkums novērojams ārkārtīgi reti - parasti tā deficīts novērojams sievietēm, kas badojas vai pārāk maz ēd. Šādos gadījumos parasti novērojams vispārējs vitamīnu trūkums.

Šo vitamīnu papildus iesaka uzņemt sievietēm, kas gaida vairāk kā vienu bērniņu.

Kobalamīns/B12 vitamīns - spēlē nozīmīgu lomu asins veidošanās procesā un aminoskābju apmaiņā, kā arī stimulē aknu un nervu sistēmas darbību. Šis vitamīns un folijskābe ir ar nozīmīgu lomu mazuļa nervu sistēmas attīstībā. Sievietēm, kurām ir daudzveidīgs uzturs, kurā ir arī gaļas produkti nav nepieciešams šo vitamīnu uzņemt papildus.

Speciālisti uzskata, ka auglis visā grūtniecības laikā izmanto vien 50 miligramus B12 vitamīna. Sievietes ķermenī parasti ir vismaz 1000 miligrami šīs vielas.

Magnijs - samazina spontānā aborta vai augļa attīstības pārtraukuma risku, kā arī samazina krampjus.

Visvairāk magnija ir ķirbju sēklās. Vēl šī minerālviela atrodama griķos, kviešu klijās, jūras kāpostos, saulespuķu sēkliņās, mandelēs, lasī, kā arī brūnajos rīsos.

Kalcijs - veicina stipru kaulu un zobu augšanu, samazina trombu veidošanās risku, kā arī priekšlaicīgu dzemdību iespējamību. Jau izsenis zināms, ka labākais kalcija avots ir piena produkti.

» Kas notiek ar sievietes ķermeni katrā no 42 grūtniecības nedēļām?

Dzelzs - piedalās hemoglobīna veidošanā asinīs, kā arī samazina priekšlaicīgu dzemdību risku. Sastopams gaļā (jo tumšāka gaļa, jo lielāks dzelzs saturs), gaļas subproduktos, putnu gaļā, zivīs, kā arī pupās, spinātos, ābolos, graudaugos, riekstos un žāvētos augļos.

Foto: Pixabay

Cinks - atbild par normālu cukura līmeni asinīs, kā arī piedalās insulīna veidošanā. Šī minerālviela paātrina audu atjaunošanos, kā arī nepieciešama redzes orgānu korektai darbībai. 

Cinka daudzums grūtnieces ķermenī var ietekmēt bērna augumu un svaru piedzimstot. Minerālvielas trūkums var novest pie novājinātas imūnsistēmas un paaugstināta bērna slimīguma.

Ar cinku bagāti ir piena produkti, liellopu gaļa, graudaugi, burkāni un klijas.

Kas tieši ir folijskābe?

"Folijskābe, jeb B9 vitamīns, pieder pie B grupas vitamīniem. Tam ir nepārvērtējama loma grūtniecībā, jo šī vitamīna metabolīti piedalās DNS sintēzes procesā. Šī minerālviela ir svarīga asinsrites un imūnsistēmas veidošanā un pasargā mazuli no dažādām iedzimtām anomālijām," raidījumam "Māmiņu klubs" paskaidrojusi Eva Barkāne.

Cik daudz folijskābes būtu jāuzņem?

Visiem cilvēkiem rekomendējamā diennakts folijskābes deva ir 400 mikrogrami diennaktī. Sievietēm, kas plāno bērna ieņemšanu, tiek ieteikts mēnesi pirms grūtniecības sākšanās un visu grūtniecības laiku B9 vitamīna devu dubultot, tātad, diennaktī uzņemt 800 mikrogramus.

Speciālisti galvo, ka šo vitamīnu ar parastu uzturu pietiekamās devās uzņemt nav iespējams, tādēļ topošajām māmiņām tiek ieteikts to uzņemt ar aptiekā nopērkamu vitamīnu palīdzību.

»   Ko drīkst un ko nedrīkst ēst, bērniņu gaidot? Uztura ieteikumi grūtniecēm

Foto: Pixabay

Aptiekā nopērkami dažādi grūtniecēm paredzēti multivitamīnu kompleksi, kuru sastāvā ir nepieciešamais folijskābes daudzums, taču pirms tā izvēlēšanās būtu jākonsultējas ar ārstu.

Kuros gadījumos jāpaaugstina folijskābes deva?

Ja sievietes auglim iepriekšējās dzemdībās ir konstatēts nervu caurulītes defekts, nākamajā grūtniecībā folijskābes daudzums būtu ievērojami jāpalielina.

Vairāk B9 vitamīna tāpat būs nepieciešams arī topošajām māmiņās, kuras gaida dvīņus, sievietēm ar paaugstinātu svaru, kā arī dāmām, kuras lieto medikamentus, kas var no ķermeņa izvadīt dažādus vitamīnus.

Palielināt vitamīna devu vajadzētu arī tām sievietēm, kuras slimo ar cukura diabētu vai nepanes glutēnu. Pareizo devu var noteikt tikai ārsts.

Kādi simptomi liecina par folijskābes trūkumu?

B9 vitamīna trūkums izpaužas ar līdzīgiem simptomiem, kā dzelzs deficīts - sieviete jūt nogurumu, vājumu, spēku izsīkumu, var parādīties galvassāpes un asas sāpes sirds apvidū. Novērojami gremošanas sistēmas traucējumi, kas var izpausties kā caureja, straujš svara zudums un apetītes trūkums. 

Šie simptomi raksturīgi arī citām saslimšanām, teiksim, saaukstēšanās slimībām.

Tādēļ, plānojot grūtniecību, topošajai māmiņai būtu ar ārstu jāaprunājas par tās veselības stāvokli un nodot asinsanalīzes, lai pārliecinātos par folijskābes līmeni un laikus izvairītos no tās deficīta.

  • Pirms patvaļīgas vitamīnu lietošanas jāatceras, ka daudzi no tiem paaugstinātās devās var negatīvi ietekmēt grūtnieces ķermeni, tādēļ vitamīnus būtu jālieto stingri pēc ārsta norādījumiem.

Galu galā - nenoliedzami, ka vitamīni ir svarīgi gan topošās māmiņas, gan viņas mazuļa labsajūtai, taču, lielākoties, tos iespējams uzņemt ar pilnvērtīga un daudzveidīga uztura palīdzību.

Raksts tapis sadarbībā ar "Magnesium Diasporal Direkt".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu