Ložu caurumi, nezināmas slimības un atbruņojoša viesmīlība. Lietuviešu ceļotājs atklāti par pieredzi Āfrikā

Civilkara postošās pēdas Angolā. Foto: 15min.lt
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Viens no noslēpumainākajiem Āfrikas galamērķiem - krāšņā Angola, kuras galvaspilsēta ir pasaulē dārgākā vieta ieceļotājiem, taču nomales joprojām apdzīvo tradīciju pilnas ciltis un civilā kara ložu saēstas ēkas. Lietuvas portāls "15min" kopā ar pasaules apceļotāju Danu Pankeviču piedāvā ielūkoties Āfrikas attālākajos nostūros projektā "Āfrikas ekspedīcija"!

Pirmie soļi līdz šim nepieejamā teritorijā

Ceļotājs jau iepriekš centies nokļūt Angolā, taču tas bijis diezgan sarežģīti - tuvākais, cik iepriekš bija sanācis nokļūt līdz izredzētajai valstij, bijis, ceļojot pa Kunene upi, kas plūst caur Namībijas un Angolas robežām.

Foto: Kunene upes līkloči un krāces

Valsts vēstniecībā ceļiniekam ilgu laiku teikuši vienu un to pašu: "Netērējiet laiku, mēs Jūsu dokumentus nepieņemsim un vīzu neizsniegsim." Šajā valstī tūristus īpaši negaidīja. Situācija mainījusies vien nesen - Eiropas Savienība uzlabojusi savas saites ar lielo Āfrikas valsti.

Foto: 15min.lt

» Vīriešiem ieeja aizliegta! Stāsts par ciematu Āfrikā, kur dzīvo tikai sievietes 

"Pirms pāris gadiem es par Angolu zināju ļoti maz, vien to, ka tur nesen beidzies 25 gadus ilgs civilais karš, kurā zaudēts liels daudzums dzīvību. Zināju, ka valstij ir daudzi vērtīgi dabīgie izrakteņi - dimanti, nafta, gāze un citi vērtīgie minerāli. Tāpat biju iegaumējis, ka šīs valsts galvaspilsēta ir dārgākā pasaulē," atzīst Dans Pankevičs.

Foto: Ložu sacaurumotās mājas Angolā

Pēc robežas šķērsošanas ceļotājam esot pavērušās pārtrauktās karadarbības sekas - ciematus caurvija ložu izcaurumotas un ļaužu pamestas ēkas. Visapkārt esot staigājuši vīrieši militārā apģērbā. Uz robežas sastaptos cilvēkus ceļinieks raksturo kā savādus un agresīvus - kāds uz ielas redzēts vīrietis pastaigājies ar 100 mililitru maisiņu ar spirtu. Nepatīkams izvēršas arī veikala apmeklējums - Āfrikas apceļotāju esot apkrāpuši par aptuveni 40 eiro.

» Kad ceļojums pārvēršas ellē: Austrāliešu ģimenei Āfrikā "iztīra" bankas karti

Foto: 15min.lt

Ceļotājs gan piebilst, ka sliktie iespaidi ilguši vien dienu - pēcāk, kad Dans vairāk iesaistījies sarunās ar vietējiem, lai mēģinātu atrast sevi interesējošās ciltis, viņu pārsteidzis tas, ar kādu atvērtību tas ticis darīts, turklāt bez kādām vēlmēm pēc atalgojuma.

» Mēslu maisījuma bizes un zobi, kas "naktī dodas uz tualeti". Lietuviešu ceļotāja stāsts par piedzīvojumiem Āfrikā

Foto: 15min.lt

+ 41 grādu temperatūra un dzīšanās pēc zālēm

Pēc pirmā ciemata apciemojuma ceļotājam strauji paaugstinājusies temperatūra. Viņš no sākuma domājis, ka ir gluži vienkārši saaukstējies - vietējā cilts viņam bija ierādījusi telts vietu pie baobaba koka, taču naktī esot kļuvis stindzinoši auksti. Kad simptomi nav mazinājušies, Dans pēc ilgstošiem meklējumiem atradis kādu, kurš ar motociklu varēja viņu aizvest līdz tuvākajai pilsētai, kur gulēšanu uz zemes varēja nomainīt pieticīga, taču ērta guļvieta ar matraci. 

Viņu katru dienu apciemojusi policija. Viņiem šķitis īpaši interesanti - kādēļ lai kāds ārzemnieks tik ilgu laiku būtu labprātīgi palicis dzīvot ar kādu no vietējām ciltīm. Pēc pāris dienām ceļotāja temperatūra sasniedza +41 grāda atzīmi. Kad policija veikusi kārtējo "vizīti", viņš ar motociklu aizgādāts līdz tuvākajai slimnīcai.

» Neticama izglābšanās - Kongo DR Ebolas vīrusu pārcieš tikko piedzimusi meitenīte

Slimnīca bijusi briesmīgā stāvoklī - slimie gulējuši uz grīdas gan palātās, gan gaiteņos. Pretī sastapta ļoti jauka ārste, kura par spīti vēlmei palīdzēt to nespēja, jo pilnībā nerunāja angļu valodā. Viņa ar sev pieejamajiem līdzekļiem pavēstījusi, ka viņai ir aizdomas par malāriju, taču tās uz vietas nav iespējams pārbaudīt. Slimnīcā nav bijušas arī zāles.

Foto: 15min.lt

Danam nācies atkal kāpt uz motocikla un doties ceļā. Pēc pāris stundu reģiona izpētes beidzot atrastas arī zāles, nākamajā rītā - laboratorija, kurā iespējams nodot asinsanalīzes. Pēc 20 minūšu asins testa atklājies, ka ceļotājs slimo ar tropisko malāriju - bīstamāko no odu pārnēsātajiem slimības veidiem. Danam paziņojuši, ka viņam ir ļoti paveicies - daudzi no slimības mirstot, taču viņam izdevies to pārslimot.

Ceļotājs atgriezies viesnīcā, taču viņa stāvoklis nav palicis labāks. Pēc pašsajūtas pasliktināšanās Dans nolēmis doties uz galvaspilsētu.

Foto: Ārzemniekiem pasaulē dārgākā pilsēta - Luanda

"Mums ir divas ziņas," atklājusi privātklīnikas ārste. "Labā ziņa ir tā, ka no malārijas vairs nav nekādu pēdu. Sliktā - Jūs caur odu kodumiem esat saķēris vēl kādu infekciju."

Foto: 15min.lt

Mediķi uzstājuši, ka Danam pāris no vērtīgajām vīzas un ceļojuma dienām būs jāpavada pieslēgtam pie "sistēmas", taču viņš pēc pāris dienām bijis gatavs atkal doties tālāk.

Lasi vairāk par Dana Pankeviča piedzīvojumiem Angolā, lietuviešu portāla "15min.lt" projektā "Āfrikas ekspedīcija", šeit.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu