"Šis ir politisks lēmums. Ralfs Nemiro īsteno savas politiskās intereses." Eksperts par atlaisto "Latvenergo padomi"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Augstsprieguma stabi pie AS "Latvenergo" ražotnes TEC-2.
Augstsprieguma stabi pie AS "Latvenergo" ražotnes TEC-2. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lēmums atlaist AS "Latvenergo" padomi ir nepamatota rīcība, kas ir balstīta uz politiskām interesēm, pauda Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta Latvijā vadītājs Andris Grafs.

Viņš norādīja, ka šajā situācijā skaidri redzams, ka tika atlaista profesionāla un neatkarīga padome, kas darbojusies veiksmīgi attiecībā uz "Latvenergo" stratēģisko mērķu izstrādi un izpildi. Grafs norādīja, ka "Latvenergo" padome darbojās labi, un arī Korporatīvās pārvaldības institūts to ir pārbaudījis.

"Šis ir politisks lēmumus. Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) īsteno savas politiskās intereses, par ko liecina viņa lēmums pagaidu padomē iecelt sava biroja personas, kas centralizācijas procesā godīgi nebūtu tikuši ievēlēti padomē. Šis lēmums būtiski palielina politisko iejaukšanos uzņēmējdarbībā," uzsvēra Grafs.

Viņš piebilda, ka tas ir bīstams precedents, jo "visa politika ir veidota tā, lai tā neiejauktos uzņēmējdarbības procesos".

"Tā bija 2009. gadā, kad visi ministri sāka likt savus partijas biedrus valsts kapitālsabiedrībās un diktēja politiskos lēmumus," teica Grafs.

Vienlaikus Grafs atzīmēja, ka ministra lēmums ir nepamatots, jo nav krīzes situācijas un nav nekādu pārmetumu par "Latvenergo" darbību.

"Man ir skumji, ka Latvijas lielākais uzņēmums tiek pakļauts politiskiem procesiem," viņš atzina.

Grafs sacīja, ka ministrs ir ignorējis Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (EOCD) principus, kā arī visu kontekstu Latvijai kā OECD dalībvalstij. Ieliekot ministram pietuvinātus cilvēkus, tieša politiska ietekme uz operacionāliem lēmumiem ir leģitimizēta, viņš pauda, uzsverot, ka tas ir absolūti nepieņemami un attīstītā valstī tā nedrīkstētu notikt.

Eksperts piebilda, ka arī prasības padomes locekļiem ir augstas, proti, viņiem jābūt spējīgiem uzraudzīt, ko dara valde, tostarp nepieciešama finanšu, audita un stratēģijas izstrādes pieredze.

"Mans pieļāvums ir tāds - ja tiktu organizēts caurskatāms konkurss ar identiskām prasībām, kādas bija iepriekš padomes locekļiem vai jebkurai citai padomei valsts kapitālsabiedrībā, apstiprinātie locekļi nekvalificētos šim darbam," savu viedokli pamatoja Grafs.

Viņš atgādināja, ka nupat Saeima atbalstīja grozījumus Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā, nosakot, ka padomes locekļu atlases process no nākamā gada centralizēti notiks Pārresoru koordinācijas centā. Šis solis, Grafa ieskatā, norāda uz ministra "pēdējās iespējas izmantošanu", lai ieceltu padomē savus cilvēkus.

Grafs aicināja visus koalīcijas partnerus un premjeru Krišjāni Kariņu (JV) šo situāciju tā neatstāt, jo šis nedrīkstot būt gadījums, kurā visi kritizē, bet sākotnējais plāns tiek turpināts.

Trešdien, 19.jūnijā, atlaista "Latvenergo" padome. "Latvenergo" ir valsts kapitālsabiedrība, kuras akciju turētāja ir Ekonomikas ministrija (EM). Akcionāra intereses pārstāv EM valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu