Cik ātri pazūd promiles? Raidījums salīdzina alkometra un interneta promiļu kalkulatora rezultātus (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pexels

Tuvojas Līgosvētki, kuros daudzi lietos gan alu, gan citus grādīgos dzērienus. Cik ilgi pēc alkohola lietošanas drīkstētu sēsties pie stūres? Cik ilgā laikā krītas promiles - raidījums "Zebra" nolēma veikt testu, lai atbildētu šiem jautājumiem.

Testam tika izraudzīti trīs dažādu svara kategoriju cilvēki, kuri izdzēra vienādu daudzumu (200 g) stiprā alkohola.

Pēc tam skatījās, cik ilgā laikā krītas promiles un ar alkometra palīdzību noteica, vai rezultāts ir līdzīgs tām prognozēm, ko sola internetā atrodami promiļu kalkulatori.

Pēc stundas

Pirmais mērījums tika veikts stundu no alkohola lietošanas sākuma.

  • Interneta kalkulators Andrejam (svars: ap 80 kg) prognozēja 1,1 promili, bet alkometrs uzrādīja 0,93 promiles.
  • Montai (svars: ap 55 kg) kalkulators prognozēja 1,9 promiles, kamēr alkometrs uzrādīja 1,52 promiles. 
  • Artūram (svars: ap 100 kg) pēc interneta kalkulatora aplēsēm tika paredzētas 0,9 promiles, bet alkometrs uzrādīja 0,74 promiles.

Pēc pusotras stundas

Otrā mērījumu kārta tika veikta pēc pusotras stundas no alkohola lietošanas brīža - interneta kalkulatora prognozes visiem trim eksperimenta dalībniekiem bija tādas pašas kā pirmajā reizē, taču Andrejam prognozētās 1,1 promiles vietā alkometrs uzrādīja 0,79 promiles, Montai 1,9 promiļu vietā tika fiksētas 1,37 promiles, savukārt Artūram 0,9 promiļu vietā alkometrs uzrādīja 0,69 promiles.

Pēc divām stundām

Trešā mērījumu kārta tika veikta pēc divām stundām.

Interneta kalkulators Andrejam prognozēja 1 promili, taču alkometrs uzrādīja o,63 promiles, Montai kalkulators paredzēja 1,8 promiles un alkometrs fiksēja 1,3 promiles, bet Artūram pēc kalkulatora aprēķiniem tika paredzētas 0,8 promiles, tomēr alkometrs uzrādīja 0,57 promiles.

Pēc divarpus stundām

Ceturtā mērījumu kārta tika veikta divarpus stundas pēc alkohola lietošanas.

Andrejam kalkulators joprojām prognozēja 1 promili, bet realitātē alkometrs uzrādīja būtisku atšķirību (0,47 promiles), tomēr uz jautājumu, vai pašsajūta ir tik pārliecinoša, lai varētu sēsties pie stūres, viņš gan atbildēja noliedzoši.

Arī Montai interneta kalkulators prognozēja nemainīgu rādītāju kopš iepriekšējā mērījuma (1,8 promiles), taču alkometrs viņai fiksēja 1,12 promiles.

Savukārt Artūram kalkulators paredzēja 0,7 promiles, bet alkometrs uzrādīja 0,45 promiles.

Arī viņš norādīja, ka pašsajūta vēl nav tāda, lai varētu braukt.

Pēc trīs stundām

Piektais mērījums tika veikts trīs stundas kopš alkohola lietošanas.

Šoreiz Andrejam pēc kalkulatora aplēsēm vajadzēja būt 0,9 promilēm, bet alkometrs uzrādīja 0,35 promiles.

Montai interneta kalkulators joprojām paredzēja 1,8 promiles, taču alkometra rādījums bija krietni atšķirīgs: 1,04 promiles.

Visbeidzot, Artūram kalkulators paredzēja 0,7 promiles, kamēr alkometrs uzrādīja 0,33 promiles.

Kādi ir secinājumi?

Skaidrs ir tas, ka brīnumi nenotiek un ievērojams promiļu kritums nav gaidāms.

Cilvēkiem ar mazāku svaru pie tā paša alkohola daudzuma noteikti būs lielāks promiļu daudzums, līdz ar to jāgaida ilgāk, lai varētu domāt ar sēšanos pie stūres.

Vēl viens secinājums ir tas, ka promiļu kalkulators internetā ir ļoti piesardzīgs savos mērījumos. Tajā, protams, var skatīties, tomēr var gadīties, ka situācijā, kad ir iedzerts, visticamāk, nepareizi tiks saskaitīts patērētā alkohola daudzums.

Uzticamākais mērījumu rīks joprojām ir sertificēts alkometrs, bet visdrošāk ir nedzert vispār vai arī sēsties pie stūres diennakti pēc tam, kad ir notikušas kādas svinības.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu