Ugunsgrēkā Kārsavas novadā liesmas pārņēmušas apmēram 20 hektāru platību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ugunsgrēkā, kas pirmdienas, 1. jūlija, pēcpusdienā izcēlās Kārsavas novada Malnavas pagastā, liesmas kopumā pārņēmušas aptuveni 20 hektāru platību.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inta Palkavniece informē, ka ugunsgrēku pagaidām nav izdevies ierobežot. Deg kūdra apmēram 14 hektāru platībā un meža virsslānis apmēram sešu hektāru platībā.

Arī pēc tumsas iestāšanās ugunsdzēsēji glābēji turpina dzēšanas darbus, tomēr, ņemot vērā, ka sakņu izdegšanas rezultātā var neprognozēti gāzties koki, dzēšanas darbi tiek organizēti tā, lai ierobežotu liesmu tālāko izplatību, bet vienlaikus arī neapdraudētu pašus ugunsdzēsējus glābējus.

Vakarā operatīvie dienesti apsekoja tuvējo māju iedzīvotājus un apdraudējums iedzīvotājiem netika konstatēts. Tomēr, ņemot vērā, ka vējš ir nedaudz pierimis un, iespējams, nakts laikā dūmi var tikt spiesti uz leju, tuvējās mājas vēl tiks apsekotas, lai nepieciešamības gadījumā varētu sniegt palīdzību iedzīvotājiem un viņus evakuēt, pastāstīja Palkavniece.

Paaugstinātās bīstamības ugunsgrēka dzēšanas darbus patlaban veic vairāk nekā 30 ugunsdzēsēji glābēji ar desmit specializētās ugunsdzēsības automašīnām, kā arī divi Valsts meža dienesta transportlīdzekļi, uzņēmuma tehnika un VAS "Latvijas dzelzceļš" resursi. Papildus dzēšanai no gaisa piesaistīts arī Nacionālo bruņoto spēku helikopters, bet apsekošanai no gaisa - Valsts robežsardzes helikopters.

Ugunsgrēka dzēšanas darbus apgrūtina spēcīgais vējš, kas ļauj liesmām izplatīties, ūdens ņemšanas vietu trūkums, kā arī tas, ka četru kilometru attālumā atrodas Krievijas robeža un ugunsgrēks var pāriet tai pāri. Informācija par notikumu un iespējamo uguns izplatību nodota arī Krievijas ugunsdzēsības dienestam.

Kārsavas novada domes priekšsēdētāja Ināra Silicka pastāstīja, ka liesmas no purva ir pārcēlušās uz blakus esošo mežu.

Ņemot vērā tuvējā apkaimē izplatījušos spēcīgo piedūmojumu, patlaban operatīvie dienesti apseko tuvākos ciemus, lai nepieciešamības gadījumā varētu sniegt palīdzību iedzīvotājiem un viņus evakuēt.

Vietējiem iedzīvotājiem VUGD atgādina, ka, jūtot dūmu smaku mājas apkārtnē, nepieciešams aizvērt logus un durvis. Ja sadūmojums ugunsgrēka tuvumā izveidojies pārāk spēcīgs un izraisa kādas veselības problēmas, iedzīvotājiem nekavējoties jāzvana uz tālruņa numuru 112.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu